El castell del Catllar


Les fonts documentals mostren que l'emplaçament s'originà en època altmedieval, durant la segona meitat del segle XI. Les restes de l'actual fortificació corresponen a una nova planificació arquitectònica del castell, que daten d'època baixmedieval, als segles XIII-XIV. El castell s'organitza com un recinte quadrangular amb els angles defensats per torres i amb un perímetre exterior defensat per un fossat. La façana principal presenta els seus extrems nord i sud protegits per dues imponents torres rectangulars.
[ llegir ↓ ]
La façana principal i el tancament sud foren protegits per un impressionant fossat excavat en la roca natural. Ambdues torres presenten en tots els seus panys obertures generalment de mida petita a causa del caràcter defensiu; en destaca, però, la finestra a manera de matacà del primer pis de la torre nord.

Tot i que actualment l’accés presenta una obertura moderna, encara és possible identificar, a l’alçada de la llinda, els arrencaments de l’arc que cobria la porta gòtica original; els seus brancals han estat, però, espoliats. Per tal d’accedir a l’interior del castell, us caldrà salvar el fort desnivell del fossat per un pont modern que recupera, però, el mateix emplaçament davant la porta que l’antic pas, documentat durant el procés de buidatge del fossat, que recentment s’ha portat a terme. Els seus antics propietaris, una família de la burgesia catalana, es negaven a vendre el castell fins que l'any 2002 el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya en va sentenciar l'expropiació forçosa. La propietat el feia servir com a jardí particular i el va reformar sense cap mena de control. N'és un exemple el fet que van omplir una de les sales principals amb tones de runa per aplanar-la. Aquest espai s'ha hagut de netejar i buidar a mà perquè les màquines no hi podien accedir.[Pujar ↑]

Àudios

Veure aquest punt a mapes.tinet.cat

Cercar

 

Resum

Característiques: Recinte quadrangular amb els angles defensats per torres i amb un perímetre exterior defensat per un fossat.
Època: L'origen de l'emplaçament és d'època altmedieval, durant la segona meitat del segle XI. Les restes de l'actual fortificació corresponen a una nova planificació arquitectònica del castell, que daten d'època baixmedieval, als segles XIII-XIV.
Usos: Residència i domini de diferents llinatges de famílies nobles. Més recentment, va passar a mans d'una família burgesa catalana, a la qual, finalment, es va adquirir per expropiació forçosa, l'any 2002, la propietat. En l'actualitat, acull el centre d'interpetació dels castells del Baix Gaià.
Fets rellevants: El castell del Catllar és l'únic visitable i de titularitat pública del Baix Gaià.

T'agrada?

Recomanaries la pàgina? La teva recomanació ha sigut desada!

Valoració actual: Molt recomanat (basat en 4 opinions)

Fes-ho córrer!

Comparteix a Facebook Comparteix a Twitter Comparteix a Myspace Comparteix per correu electrònic

Altres fotos

El Catllar - Per "quis."El Catllar - Per "quis."El castell, el feu - Per "Marcel Miquel"