Església de Sant Joan Baptista


La vila del Catllar (1004 h el 2006) és situada en un turó de 59 m d'altitud, a la riba dreta del Gaià i sota les ruïnes del castell. L'església parroquial, dedicada a la Degollació de Sant Joan Baptista, és l'edificació més important del municipi; la fàbrica actual substituí un temple anterior i començà a ser edificada l'any 1776; les obres duraren fins el 28 d'agost de 1790, que fou beneïda pel rector Mn. Joan Guardiola; cal destacar-ne el campanar.
Fotos: Sònia Prieto
[ llegir ↓ ]
 A la façana del temple hom pot veure els escuts de la vila i les armes del comte de Santa Coloma. Separada del conjunt de l'església hi ha la capella del Santíssim, construïda l'any 1850.
La primera documentació existent sobre l'església del Catllar és de la fi del segle XII.

D'aquest primitiu temple romànic no n'ha pervingut cap vestigi. L'edifici actual, a cavall entre el barroc i el neoclassicisme, va ser consagrat l'any 1790. La seva façana és de línies clàssiques, capçada amb un frontó triangular flanquejat per dos airosos gerros. També la portalada és presidida per un frontó, en aquest cas semicircular, damunt del qual hi ha una fornícula amb la imatge del sant. A banda i banda de la porta hi ha els escuts del comte de Santa Coloma i el de la vila. Completa el conjunt un magnífic campanar de tres trams, la base quadrada i octogonals els cossos superiors. L'església va ser incendiada l'any 1936 i es van perdre els altars vuitcentistes.

La festa més important de la vila és la festa major de la Degollació de Sant Joan, que s'escau el quart cap de setmana d'agost. La festa votiva de Sant Nicaset se celebra l'11 d'octubre i la festa major d'hivern de Sant Nicasi, documentada el 1687, es fa el diumenge abans del dia 14 de desembre.[Pujar ↑]

 Els vídeos

Baix Gaià
Autor: celobertbaixgaia
Duració: 05:11

Àudios

Descàrregues

Et pot interessar

  1. El castell del Catllar El castell del Catllar

Els enllaços

Veure aquest punt a mapes.tinet.cat

Cercar

 

Resum

Característiques: La vila del Catllar (1004 h el 2006) és situada en un turó de 59 m d'altitud, a la riba dreta del Gaià i sota les ruïnes del castell. L'església parroquial, dedicada a la Degollació de Sant Joan Baptista, és l'edificació més important del municipi. A cavall entre el barroc i el neoclassicisme, va ser consagrada l'any 1790.
Època: Acabada de construir l'any 1790, va ser incendiada l'any 1936  i es van perdre els altars vuticentitstes
Usos: Dedicada al culte religiós
Fets rellevants: Hi destaca el campanar, magnífic pel seu disseny i acurada execució, tot ell de carreus de pedra com la façana. És un element primordial de l'edifici parroquial

T'agrada?

Recomanaries la pàgina? La teva recomanació ha sigut desada!

Valoració actual: Molt recomanat (basat en 3 opinions)

Fes-ho córrer!

Comparteix a Facebook Comparteix a Twitter Comparteix a Myspace Comparteix per correu electrònic

Altres fotos

Diada El Catllar 2010 - Per "Carles Angaril"El Catllar - Per "quis."Castell del Catllar i Esglesia de Sant Joan - Per "famihv"El Catllar - Per "joanmupi"