La Vall de Cardó


El massís de Cardó està integrat per les serres de Cardó i de Boix. La serra de Cardó és la més coneguda ja que s'hi troba la mítica vall de Cardó de gran bellesa paisatgística i amb un patrimoni històric i cultural força rellevant. Situat a les comarques de la Ribera d'Ebre i el Baix Ebre, aquest massís es troba inclòs dins de la Serralada Prelitoral Catalana. De fet, és el primer massís situat al nord de l'Ebre que el separa dels Ports.
[ llegir ↓ ]
El massís de Cardó i el dels Ports juntament amb la serra de la Batalla, situada més al nord-est i separada per la fractura dels plans del Burgà, formen part d'una mateixa unitat estructural. Les muntanyes de Cardó són més aviat desconegudes. Això és degut bàsicament al seu accés complicat i al particular aïllament de la vall de Cardó. A la serra de Cardó hi podem trobar boscos mediterranis força ben conservats i poblats. En alguns indrets, com ara el gran obac del camí de la Creu o la vessant de la cova dels Porcs, hi ha alzinars ben constituïts, complementats amb boscos de roure valencià i teixos que apareixen de manera esporàdica. A les parts més elevades i ombrívoles de la serra, hi ha indrets poblats de pinedes de pinassa formant uns petits boscos força singulars i amb certs aires de misteri i encant, com per exemple el bosc de la Cassola del Diable.

Pels barrancs i les obagues de la vall hi ha exemplars dispersos d'aurons que a la tardor agafen un color groguenc primer i d'un roig encès després, contrastant amb el color verd negre de l'alzinar que ofereix una visió agradable i atraient de colors tardorals. També bastant freqüent i abundant per tota la vall de Cardó és el grèvol, espècie protegida de la qual no se'n poden tallar ni recol·lectar branques. Hem de destacar la presència notable a la serra del margalló o bargalló, palmera autòctona europea que també és espècie protegida i que, des de fa temps, es fa servir per a l'artesania de la palma: cistells, senalls, cabassos, sàrries, etc.

Entre la gran diversitat de plantes que hi podem trobar remarquem: savina, ginebre, jonc, orquídia, ranuncle, serbera, maleïda, ruda, jonça, viola boscana, heura, arboç, bruc, sepell, sàlvia, espígol, marfull, tè de roca, etc. Mereix menció apart l'obagada dels Cospos, un indret situat al nord del massís dins del terme municipal de Rasquera, on hi podem trobar un bosc de teixos molt important. En total se n'han comptabilitzat uns 220, alguns de molt vells. Damunt mateix de la font del Teix hi ha un exemplar amb una soca enorme que ha estat catalogat com a mil·lenari. Aquesta part de la serra està molt ben conservada i endreçada. Hi ha l'únic refugi de tot el massís, construït l'any 1990 per la gent de Rasquera.

Al bell mig de la vall hi ha enclavada l'ermita del Carme, situada en un balcó natural a considerable altura i des del qual es pot albirar l'impressionant barranc del Diumenge, densament poblat de boscos i al qual conflueixen altres barrancs i rierols de la vall. Alguns punts característics de la serralada de Cardó són el portell de Cosp, indret per on antigament s'accedia a la vall, el portell de Cardó des del qual es poden albirar els plans del Burgà, la Creu de Santos, antigament anomenada Rosales de los Santos, que és el punt culminant de la serra, amb 941 metres d'altitud, i des del qual es poden admirar magnífics panorames. Entre els dos portells, i a prop de la roca Lluminosa, hi ha la roca Foradada, també anomenada l'Arc de Cardó, una immensa roca d'uns 20 m d'alçada que l'erosió ha treballat i li ha donat una forma força curiosa. Els Martells són unes roques capricioses situades a la carena de la serra per damunt de l'ermita de Sant Josep i que prenen aquesta forma per la superposició dels fragments dels diferents estrats.

Fotos: Sònia Prieto[Pujar ↑]

 Els vídeos

Ermitorio de la Vall de Cardo
Autor: veribuls
Duració: 08:43

Àudios

Descàrregues

Veure aquest punt a mapes.tinet.cat

Cercar

 

Resum

Característiques: La Vall de Cardó es troba al Massís del mateix nom, que intengren les serres de Cardó i de Boix.La vall de Cardó és de gran bellesa paisatgística i compta amb un patrimoni històric i cultural força rellevant. Està situat a les comarques de la Ribera d'Ebre i el Baix Ebre.
Fets rellevants: Alguns indrets destacats són:el portell de Cosp, per on antigament s'accedia a la vall, el portell de Cardó des del qual es poden albirar els plans del Burgà, la Creu de Santos, antigament anomenada Rosales de los Santos, que és el punt culminant de la serra, amb 941 metres d'altitud, i des del qual es poden admirar magnífics panorames. Entre els dos portells, i a prop de la roca Lluminosa, hi ha la roca Foradada, també anomenada l'Arc de Cardó, una immensa roca d'uns 20 m d'alçada que l'erosió ha treballat i li ha donat una forma força curiosa.

T'agrada?

Recomanaries la pàgina? La teva recomanació ha sigut desada!

Valoració actual: Recomanat (basat en 2 opinions)

Fes-ho córrer!

Comparteix a Facebook Comparteix a Twitter Comparteix a Myspace Comparteix per correu electrònic

Altres fotos

Cardó (6) - Per "Daniel Gil"Ermita del estilita - Per "Cmagov"ermita vall de cardo - Per "vicentbenaiges"Ermita de la Columna - Per "Racons de món"Sant Hilari de Cardó - Per "Monestirs Puntcat"P2120034 - Per "Aka1936"