Establiment ibèric de Sant Miquel


El turó de Sant Miquel es troba a la vora esquerra del riu Ebre, a una mica més d'un quilòmetre al sud-oest del nucli de Vinebre. S'hi han trobat vestigis arqueològics que consisteixen fonamentalment en construccions enclavades en un altiplà que proporciona un gran domini visual del territori.
[ llegir ↓ ]
El turó de Sant Miquel es troba a la vora esquerra del riu Ebre, a una mica més d'un quilòmetre al sud-oest del nucli de Vinebre. S'hi han trobat vestigis arqueològics que consisteixen fonamentalment en construccions enclavades en un altiplà que proporciona un gran domini visual del territori. Aquesta localització privilegiada, juntament amb la possibilitat de disposar d'aigua en feien un lloc idoni per establir-hi un assentament. Situat sobre un serral d’uns 100 m d’altura, en el punt mes pròxim del riu Ebre, l’establiment ibèric de Sant Miquel correspon a l‘etapa final de l’època ibèrica (últim quart del segle II aC - segona meitat del segle I aC). Hi havien dos sistemes defensius clarament diferenciats que responen a diverses etapes de planificació constructiva en un lapse de temps molt curt. Des del punt de vista constructiu i funcional correspon a la tipologia dels establiments en barrera.

Les dades que s'han recollit mostren que a l'establiment original, datat entre l'últim quart del segle II a. de C. i la segona meitat del segle I a. de C., no s'hi van sobreposar assentaments posteriors. La localització de l'enclavament, així com la configuració i la disposició de les seves estructures, d'una banda, i els objectes localitzats, d'altra banda, fan pensar que aquest recinte probablement es va destinar a funcions de tipus militar. Posteriorment es va localitzar una estela funerària d'època romana d'excepcional importància als peus de la serra, a la cara sud-oest del turó. També s’han trobat ceràmiques fetes a mà, i de vernís negre amb grafits ibèrics, pesos de teler, terracotes d'un cap femení i altres figures. L’estratègica situació del turó de Sant Miquel explica que, durant la Guerra Civil, fos una posició dominant operativa de la qual, encara avui, podem veure vestigis com trinxeres
[Pujar ↑]

Àudios

Veure aquest punt a mapes.tinet.cat

Cercar

 

T'agrada?

Recomanaries la pàgina? La teva recomanació ha sigut desada!

Aquesta pàgina encara no ha estat valorada. Participa i valora'l!

Fes-ho córrer!

Comparteix a Facebook Comparteix a Twitter Comparteix a Myspace Comparteix per correu electrònic