Església de Sant Esteve de Vila-seca


Amb més de 800 anys d'història, l'església de Vila-seca està dedicada a Sant Esteve. S'atribueix aquesta devoció a la difusió de la llegenda del rescat de Sant Esteve en el temps de fundació i repoblació de Vila-seca del Comú, a la segona meitat del segle XII.
[ llegir ↓ ]
Amb més de 800 anys d’història, l’església de Vila-seca està dedicada a Sant Esteve. S’atribueix aquesta devoció a la difusió de la llegenda del rescat de Sant Esteve en el temps de fundació i repoblació de Vila-seca del Comú, a la segona meitat del segle XII.

L’any 1588 van iniciar-se les obres de l’església, segons una capitulació feta a favor del mestre d’obres, Joan Morsegas. El terreny de la nova edificació havia estat permutat l’any 1564. L’església va ser inaugurada els últims anys del segle XVI. El campanar, que segurament va complir les funcions de torre de defensa, s’aixeca encara avui sense fonament sobre l’altar de la Mare de Déu del Roser.  El campanar va ser construït a partir de l’any 1605. Segurament, el conjunt va acabar-se l’any 1611, ja que a l’any 1618 hi va haver un enterrament.  A l’any 1855 s’adquirí el rellotge.

L’anterior església medieval va tenir tres trams, dos capelles a cada costat, el presbiteri a l’altar major i una longitud de 16 metres. Orientada d’est a oest s’ha situat al presbiteri i la sagristia de l’actual edifici. Fa 400 anys que Sant Esteve és d’una sola nau, en un estil de transició entre el gòtic, el renaixement, amb el campanar de planta rectangular cobert per una terrassa. La façana és senzilla, amb una rosassa oberta més amunt del timpà triangular que corona la porta d’entrada. Té capelles entre els contraforts, una capçalera poligonal, unes voltes de creuaria i un arc de mig punt en una entrada coberta per dues columnes jòniques. Nombroses gàrgoles en forma de canó intenten trencar la puresa de línies d’aquesta obra del Renaixement.

L’església de Sant Esteve, amb característiques renaixentistes i gòtiques, va començar a construir-se entre els anys 1559 i 1576. L’estil renaixentista es veu en les senzilles formes, tant interiors com exteriors. Destaca el frontó triangular sobre dues columnes jòniques a la porta de l’entrada, cobert amb un arc de mig punt.  Sobre aquest frontó es troba un òcul circular, sense radis, cobert amb una vidriera amb la representació dels elements de l’escut de Vila-seca:  les pedres,  la palma martirial i el llibre de Sant Esteve.[Pujar ↑]

Àudios

Veure aquest punt a mapes.tinet.cat

Cercar

 

T'agrada?

Recomanaries la pàgina? La teva recomanació ha sigut desada!

Aquesta pàgina encara no ha estat valorada. Participa i valora'l!

Fes-ho córrer!

Comparteix a Facebook Comparteix a Twitter Comparteix a Myspace Comparteix per correu electrònic