Maties Palau Ferré


Maties Palau Ferré (Montblanc 24 d'agost de 1921 - 1 de gener de 2000) fou un pintor i escultor català. La seva obra és d'estil cubista sintètic i colorista, integrada bàsicament per d'olis i tintes xineses, i també ceràmiques i escultures. Està considerat com un deixeble de Picasso. La seva obra ha estat reconeguda internacionalment, especialment als Estats Units. Montblanc, la seva vil·la natal, compta amb una Casa-Museu i Fundació dedicada a aquest singular artista.
[ llegir ↓ ]
Maties Palau Ferré Entre 1957 i 1961 en tres ocasions diferents va ser becat pel govern francès per perfeccionar els seus estudis a l'Escola de Belles Arts de París. Durant aquest període exposa la seva obra al Saló d'Octubre de Barcelona, a l'Ateneu de Madrid ia la National Book de Londres i a la Galeria Paul Cézanne de París. El 1961, cursa estudis també a l'Escola Italiana d'Art i, novament, en la de Belles Arts de París. Malgrat el reconeixement i la seva gran projecció internacional, Maties Palau Ferré va decidir tornar a Montblanc, on afirmava sentir-se lliure per a crear. Des d'aquí va seguir amb la seva trajectòria creativa, mantenint contacte i relació permanent amb el món artístic.

A principis dels 70 va viure intensament un conflicte personal i jurídic en relació a la comercialització del seu art a través dels marxants, que va culminar amb una sentència del Tribunal Suprem el 16 de maig de 1974 condemnant-lo a pagar un deute a un marxant amb cert nombre de metres quadrats de les seves pintures a l’oli. Greument afectat per aquesta sentència, i després de complir amb el dictamen judicial, va prendre la fatal decisió de cremar les seves obres a partir de llavors, immediatament després de creades, com a demostració de desacord i protesta per allò que ell va veure com un atemptat a la llibertat d’expressió artística i una manipulació brutalment comercial de l’esperit de creació de l’artista, sancionada per la més alta instància de la justícia de la societat. Amargament es va fer el propòsit de negar els fruits del seu art a aquella societat que de tal manera el tractava. (www.palauferrer.org).

Un senador nord-americà, col.leccionista de l'obra de Palau Ferré, va convidar l'artista a casa seva i li va demanar les cendres dels quadres que cremava per exposar-les en museus dels Estats Units, com a testimoni de la importància de la llibertat artística. Així, doncs, les cendres d'alguns dels seus quadres s'exposen a Pennsilvània, salvades de ser escampades al riu Francolí com era costum de l'artista, en reconeixement de la seva llibertat de creació.

Entre 1974 i 1989 no va exposar ni mostrar en públic cap obra seva. Va anar cremant totes les pintures i dibuixos que la seva incontenible creativitat li feia fer, fins al 1985. Mai va tornar a pintar cap oli. Per fortuna, els precs insistents de professors, amics, família i crítics, i l’evolució a nivell interior que va produir en ell el pas del temps, les circumstancies i, sobretot, les seves incursions en diferents tècniques creatives, algunes ja practicades abans i represes amb vigor, com la ceràmica i l’escultura, i altres de noves com la pintura amb tintes xineses de color sobre paper fet a mà, van produir en el Maties una vertadera catarsi personal, de la qual va ressorgir un nou Palau Ferré, renovat en energia, creativitat, tècnica i entusiasme per la vida.
L’any 1989 va tornar a exposar, després de quinze anys de voluntari allunyament del públic, la seva “nova” obra, particularment les seves bellíssimes tintes xineses. Des de llavors continua creant aclaparadorament i presenta la seva obra a nombroses exposicions d’Espanya i EUA, encara que mai més en galeries d'art comercials.
El dia 1 de gener de l’any 2000, en el cim i plenitud del seu geni artístic, va morir a la seva casa de Montblanc.
L’Ajuntament de Montblanc el va nomenar Fill Predilecte de la Vila, i els ciutadans van organitzar com a homenatge pòstum una emotiva exposició formada per obres d’en Maties que la gent de Montblanc tenia a les seves cases. Les restes mortals d’en Maties Palau Ferré, artista universal del segle XX, reposen on ell sempre va desitjar, al cementiri del seu estimat Montblanc. (www.palauferrer.org)

La seva obra
L'obra de Palau Ferré és d'estil figuratiu, expressionista i constructiu amb les característiques del cubisme, fauvisme i grafisme. El color és dut, de forma admirable, a la màxima expressió a partir dels bàsics: el vermell, el groc i el blau. Es caracteritza pel predomini de colors vius tant en els olis, com en les tintes xineses o les ceràmiques. En la seva última etapa creadora el color més emprat ha estat el vermell en totes les diverses tonalitats possibles; el color de foc i vida embolcalla la creació i la dota de personalitat pròpia. En Palau Ferré deia: "El color forma part de la meva pintura i la pintura és la meva vida". Les seves obres més importants es titulen Dona i lluna, Montblanc i Guer-Blanc. Va signar les seves obres com a Palau Ferré.[Pujar ↑]

Veure aquest punt a mapes.tinet.cat

Cercar

 

Resum

Nom: Maties Palau Ferré
Va néixer: Montblanc, 24 d'agost de 1921
Va morir: Barcelona, 1 de gener de 2000
Obra destacada: Dona i lluna, Montblanc i Guer-Blanc.

T'agrada?

Recomanaries la pàgina? La teva recomanació ha sigut desada!

Aquesta pàgina encara no ha estat valorada. Participa i valora'l!

Fes-ho córrer!

Comparteix a Facebook Comparteix a Twitter Comparteix a Myspace Comparteix per correu electrònic