Miquel Granell i Forcadell


Miquel Granell va néixer a Amposta el 4 de març de 1865.  Va ser un referent en el camp de l’educació especial de finals del segle XIX i principis del XX. Pedàgog, intel·lectual i científic,  va dedicar quasi tota la seva vida a la docència i a millorar les condicions dels sords-muts. Va ser director del col·legi nacional de sordmuts i de cecs de Madrid.
Va publicar un centenar d’estudis sobre matèries relatives a l’ensenyament dels sords, muts i cecs. Va ser fundador de l’Asociación de Sordomudos. Va rebre distincions com la de comendador de l’Ordre Civil d’Alfons XII i cavaller de la Reial Ordre d’Isabel la Catòlica, entre altres. I es posà el seu nom a les primeres escoles públiques d’Amposta i a un dels principals carrers de la ciutat.
[ llegir ↓ ]
Miquel Granell i Forcadell
Miquel Granell i Forcadell  va fundar a Amposta una escola gratuïta oberta a tothom, l’any 1881, quan només tenia 16 anys. La tradició recull que una nit es va presentar un noi que li va demanar si podia ensenyar alguna cosa a un germà seu que era sord-mut, i Granell va decidir que faria tot el possible.

Va estudiar magisteri a las Escuelas Normales de Barcelona. Després va marxar a Cadis, per ingressar com a soldat al cos d’Infanteria de Marina.  Durant aquest període va fer d'escrivent del Vicealmirall de l'Armada, Juan Bautista Antequera, qui tenia com a secretari al militar Miguel Márquez. Aquest últim era fill del comissari del "Colegio Nacional de Sordomudos y Ciegos". Un cop acabat el servei militar i amb el títol de mestre, va tornar a Madrid i va anar a demanar una plaça al Col.legi de Sords-muts. El director de l'escola li va contestar que podia entrar a treballar com auxiliar però sense sou. Granell va acceptar i amb el temps va convertir-se en professor numerari i després en director del centre.

De 1904 a 1905 va fer un viatge per estudiar l’organització i règim dels diferents intituts i residències de sords-muts i cecs d’Espanya. I al 1911, va dirigir la primera colònia escolar de sords-muts al Sanatori de Pedrosa, a Santander.

Miquel Granell va ser professor i mentor de l'Infant Jaume, fill del rei Alfons XIII, que era sord-mut. Això li va permetre gaudir d'un gran prestigi com a pedagog i d'una gran influència a Madrid.

Va compaginar el càrrec de director del Colegio Nacional de Sordomudos y Ciegos, amb el de secretari general de la Junta Directiva del "Instituto del Fomento de las Artes". També va ocupar el càrrec de president honorari de les seccions científica-literària i de l'artística-recreativa del mateix institut, i va ser president honorari del "Centro Instructivo y Protector de Ciegos" a més d'acadèmic numerari de
la  "Academia de Ciencias de Nápoles" i catedràtic de Metodologia i Organització Escolar Especial. Granell també va ser fundador de l'Asociación de Sordomudos.

Entre els reconeixements i distincions que va rebre hi desquen la de comendador de l'Ordre Civil d'Alfons XII i cavaller de la Reial Ordre d'Isabel la Catòlica, entre altres.

En la seva vessant d'estudiós del món de l'ensenyament i la pedagogia aplicada al col·lectiu de persones sordes, mudes i cegues, va publicar un centenar d’estudis, entre els quals: 'La enseñanza de los sordomudos en España', 'Historia de la enseñanza de la palabra a los sordomudos en España', 'El porvenir de los ciegos: nueva personalidad del ciego' i 'Ventajas del oralismo en la enseñanza de los no audientes'.
La seva ciutat natal, Amposta, li va dedicar un carrer a Miquel Granell, i el primer centre escolar públic porta el seu nom.[Pujar ↑]

Veure aquest punt a mapes.tinet.cat

Cercar

 

Resum

Nom: Miquel Granell i Forcadell
Va néixer: a Amposta el 4 de març de 1865
Va morir: a Madrid en una data desconeguda
Obra destacada: Va escriure diversos treballs científics i llibres sobre els cecs i els sordmuts i la seva educació. Entre d'altres: 'La enseñanza de los sordomudos en España', 'Historia de la enseñanza de la palabra a los sordomudos en España', 'El porvenir de los ciegos: nueva personalidad del ciego' i 'Ventajas del oralismo en la enseñanza de los no audientes'.

T'agrada?

Recomanaries la pàgina? La teva recomanació ha sigut desada!

Aquesta pàgina encara no ha estat valorada. Participa i valora'l!

Fes-ho córrer!

Comparteix a Facebook Comparteix a Twitter Comparteix a Myspace Comparteix per correu electrònic