Jaume Ferran i Clua
[ llegir ↓ ]

Fill del metge del poble, varealitzar estudis primaris a San Luis de Tortosa i Batxillerat a Tarragona. Va llicenciar-se en Medicina a la Universitat de Barcelona el 1873. Postriorment va establir-se com a metge a Tortosa i va dedicar les seves primeres activitats, com a oftalmòleg, a l'estudi del tracoma.
Va arribar a ser director de Sanitat marítima i director de l'Hospital Civil i aviat va demostrar el seu interès per la bacteriologia i les investigacions del Dr. Pasteur.
La vacuna del còlera
El 1884 fou comissionat per l'ajuntament de Barcelona per a estudiar l'epidèmia de còlera a Marsella i a Toló. Prenent per base el descobriment del Bacillus virgula del còlera, fet per Koch el 1883, i els mètodes de vacunació de Pasteur, amb la col·laboració d'Innocent Paulí, va aconseguri elaborar una vacuna contra el còlera en el moment en què se n'estenia la darrera gran epidèmia (1885). El doctor Amalio Gimeno, aleshores a la facultat de medicina de València, persuadit de la importància del descobriment, va convidar Ferran a visitar el País Valencià, on es va començar a adminstrar la vacuna.
Però l'oposició acarnissada d'una part de la classe mèdica aconseguí influir el ministre de la governació, Romero Robledo, perquè aturés les vacunacions, que també van ser posades en dubte per una comissió francesa que visità València i per Santiago Ramón y Cajal. Per ordre del ministre Romero Robledo, finalment es va suspendre la vacunació. L'epidèmia va cobrar-se un total de 150.000 víctimes mortals a Espanya aquell any 1885. Dels vacunats per la vacuna de Jaume Ferran en van morir només 54.
La utilitat de la vacuna va ser reconeguda a la fi, i l'Académie des Sciences de París que li va concedir el premi Bréant l'any 1907.
El 1886 fou nomenat director del Laboratori Microbiològic Municipal de Barcelona, on va elaborar una vacuna antitífica i una vacuna antiràbica que seguia l'anomenat mètode supraintensiu de vacunació, consistent en la inoculació d'una gran quantitat de virus actiu per tal de provocar una reacció defensiva intensa de l'organisme.
Investigador incansable
El 1899 va desplaçar-se a la ciutat de Porto, a Portugal, per a estudiar un brot de pesta bubònica. Tot i ser destituït del Laboratori de Microbiologia Municipal, l'any 1906, va continuar les seves investigacions i el 1919 va aconseguir elaborar la vacuna antialfa contra la tuberculosi.
A més de la seva tasca investigadora i dedicada a la medicina, el Doctor Jaume Ferran i Clua va interessar-se per la fotografia per poder recollir documentalment l'evolució dels seus cultius bacterians. Va estudiar i publicar les propietats de l'emulsió de bromur de plata com a alternativa a les existents ja que multiplicava per deu la sensibilitat de la pel·licula.
De la seva tasca investigadora i científica en queden moltes obres, entre les quals: Etiología del paludismo (1883), La inoculación preventiva contra el cólera morbo (1886), en col·laboració amb I.Paulí i A.Gimeno, Estudios de la rabia y su profilaxis (1889), Nueva bacteriología de la tuberculosis... (1910), À propos du microbe de la rage (1911), Vacuna contra la tuberculosis (1917), La unidad etiológica de la gripe y vacuna de esta enfermedad (1917), Las paradojas científicas de la tuberculosis (1920), traduïda a l'anglès i al francès.
Jaume Ferran Clua va morir a Barcelona el 22 de novembre de 1929.
El 1952 l'Ajuntament de Tortosa el va nomenar fill adoptiu de la ciutat. Es va realitzar un homenatge i es va col·locar una placa commemorativa a l'edifici on residia: la casa de la Diputació del General.
El 1952 es va inaugurar en el seu honor un monument en el Carrer de la Princesa de Madrid.
L'any 1972 els Amics del passeig Maragall, van aixecar en el seu honor un relleu en bronze, obra de l'escultor Josep Cañas i Cañas (1905-2001), al Passeig de Maragall, entre el carrers Acàcies i Garcilaso.
En l'actualitat una beca d'investigació honra el seu nom.
Existeix també un Instituto de Educación Secundaria (IES) "Jaime Ferrán Clúa" a San Fernando de Henares, Madrid, i també una Escola Doctor Ferran i Clua, a Corbera d'Ebre, i l' Escola Jaume Ferran i Clua, a Valldoreix, Barcelona.
Cercar
Resum
Va néixer: 1 de febrer de 1851 a Corbera d'Ebre
Va morir: 22 de novembre de 1929 a Barcelona
Obra destacada: Va ser el responsable de crear una vacuna contra el còlera, el tifus i la tubercolosi. Fruit de la seva investigació són un bon nombre d'obres entre les quals: Etiología del paludismo (1883), La inoculación preventiva contra el cólera morbo (1886), en col·laboració amb I.Paulí i A.Gimeno, Estudios de la rabia y su profilaxis (1889), Nueva bacteriología de la tuberculosis... (1910), À propos du microbe de la rage (1911), Vacuna contra la tuberculosis (1917), La unidad etiológica de la gripe y vacuna de esta enfermedad (1917), Las paradojas científicas de la tuberculosis (1920),