Teatre Metropol


El Teatre Metropol és el principal teatre cobert de la ciutat de Tarragona en l'actualitat, ubicat a la Rambla Nova. L’edifici és una obra modernista de 1908, llavors anomenada Teatre Patronat Obrer, dissenyada per l'arquitecte Josep Maria Jujol. Un arquitecte que en la seva joventut va tenir clares influencies de Gaudí, amb qui havia col·laborat a la casa Batlló. No va ser fins el gener de 1910 que el Teatre va ser inaugurat oficialment com a Teatre Metropol.  El Teatre Metropol és una obra metafòrica plena de simbolisme. Jujol concep la construcció com "un vaixell que conduïa els espectadors cap al mar de la salvació” a través de detalls decoratius que giren al voltant de la idea de la nau.
[ llegir ↓ ]
L’arquitecte, situa l’aigua a la cota del terra de la galeria i per sota d’aquesta línia remolins i dibuixos d’ones i peixos. Al sostre, en canvi, la decoració canvia per estrelles i palmeres, i a l’exterior, un ratpenat i una figura semblant a un lleó. Jujol fa evidents les seves creences religioses al repartir diverses emes de “Maria” per la construcció.

Jujol va aprofitar el desnivell entre la Rambla Nova i el carrer Armanyà per instal·lar-hi l’escenari, la platea i els dos pisos de butaques. Per tal de donar sensació d'amplitud i per obtenir lleugeresa en un espai petit i de planta irregular, va jugar amb materials com el vidre i el ferro, i amb elements com les escales i les tribunes. La sala es construeix amb tres bigues mestres de 13 metres que aguanten un sostre de petites bigues de ferro, recolzades sobre esvelts pilars de 8 metres. Aquesta estructura dóna transparència a la sala aconseguint així un espai lliure i lluminós, entre murs blancs, grocs i blaus.

Jujol també utilitza materials reciclats. Un exemple és el canelobre, originàriament situat a l’altar de la desapareguda capella del Sagrat Cor, que dóna la benvinguda a qui entra al teatre. Per decorar-lo Jujol va demanar a una germana del Sagrat Cor pots de llauna, en va fer tires, les va afegir al llum i es van pintar amb colradura per tal de daurar-les.

Durant la guerra civil, una bomba va caure sobre la galeria vidrada que dóna al pati interior i va ser reconstruïda de forma diferent. Anys després, va patir unes modificacions quan el teatre Metropol va esdevenir una sala de cinema que van suposar obrir una entrada per la Rambla Nova. A finals dels anys 80, el Metropol es va clausurar a causa de les deficients condicions de seguretat.

El 1991 l’Ajuntament va adquirir el teatre i va iniciar un procés d'acurada rehabilitació, dirigida per l'arquitecte Josep Llinàs. Llinàs va constatar que s’havia construït un nou teatre respectant la màgia original que Jujol va saber imprimir a l'estructura, però adaptant-la als temps actuals, en què la gent demanava comoditats. En la inauguració, el 10 de març de 1995, es va presentar un teatre amb capacitat per a més de 500 espectadors i una superfície de 3.000 metres quadrats. La caixa escènica, millorada i ampliada, té una boca de més de 7 metres, una alçada de 6 i un fons que arriba als gairebé 9 metres.  L'obra de restauració va ser guardonada amb el premi FAD d'Arquitectura 1996.

Aquest 2010 el Metropol celebra el seu centenari des de la seva inauguració oficial. Actualment el teatre acull una programació d'espectacles professionals, amateurs, infantils, escolars i de música clàssica entre d’altres. Diversos artistes han visitat el teatre, com són John Malkovich, Joan Pera, Sara Baras o Concha Velasco.[Pujar ↑]

 Els vídeos

RESUM FESTA ESPECTACLE DESÈ ANIVERSARI TEATRE METROPOL 3
Autor: trueconspirator
Duració: 07:45

Descàrregues

Veure aquest punt a mapes.tinet.cat

Cercar

 

Resum

Característiques: Teatre d'estil modernista, obra de l'arquitecte Josep Maria Jujol, deixeble de Gaudí, . Inspirat en l'estructura, el moviment i la metàfora d'una nau. Té capacitat per a més de 500 espectadors i una sueprfície de 3.000 metres quadrats.
Època: Construït seguint el corrent modernista de l'època, l'any 1908. Tancat a finals dels 80, va fer-se una important remodelació i va reinaugurar-se l'any 1995
Usos: Creat i concebut com un espai per acollir espectacles teatrals, ha mantingut aquest ús sempre.
Fets rellevants: La seva remodelació va guanyar el premi FAD d'Arquitectura 1996.

T'agrada?

Recomanaries la pàgina? La teva recomanació ha sigut desada!

Valoració actual: Imprescindible! (basat en 1 opinions)

Teatre Metropol

Panoràmica esfèrica

Teatre Metropol
Fes-ho córrer!

Comparteix a Facebook Comparteix a Twitter Comparteix a Myspace Comparteix per correu electrònic

Altres fotos

DSCF2914 - Per "petit-hoppe"DSCF2909 - Per "petit-hoppe"