El barri marítim del Serrallo


El Serrallo, el barri marítim de Tarragona, és un conjunt format per carrers estrets i edificis senzills, la major part, construïts al segle XIX, que encara conserven l'estil típic dels barris mariners.Els orígens del barri es remunten a finals del segle XVIII, quan la Junta d'Obres del Port va projectar la construcció del barri de la Marina, a la part baixa de Tarragona. Els pescadors que vivien a les barraques de fusta, o "botigues de mar", a prop de la platja on tenien les seves barques de pesca, es van haver de traslladar al costat del llatzeret i de les restes del fortí del Francolí. Aquesta zona, al segle XIX va rebre el nom de "Serrallo" que avui en dia singularitza aquest barri mariner.El pòsit de pescadors i l'antiga llotja de peix. Formació del barri mariner de Tarragona, el Serrallo
[ llegir ↓ ]
Al Serrallo s'hi troba l'Església de Sant Pere Apòstol de Tarragona, un edifici neogòtic de reduïdes dimensions, obra de l'arquitecte Ramon Salas i Ricomà datada l’any 1878. L'edifici que es va inaugurar per Tots Sants de l’any 1880, compta amb una sagristia, la casa rectoral i l'escola d'infants com a edificis annexos. Les despeses de la seva construcció van anar a càrrec de l'Arquebisbe d'aleshores Dr. Constantino Bonet i Zanuy, de qui prèn el nom la plaça devantera del temple.

El barri, està implícitament lligat al port pesquer, que s'ha consolidat com el més important de Catalunya, amb 16 milions d'euros d'ingressos corresponents a 9 milions de quilos de captures de diferents espècies, cosa que representa un 30% de la captura total de tots els ports catalans. S'aprofiten comercialment gairebé totes les espècies procedents de la mar.

La comercialització de les captures es canalitza a través del gran edifici de Llotja del Peix, situat al moll de pesca. Administrada per la confraria de pescadors, utilitza la subhasta a la baixa com a sistema de venda.

La construcció d'un nou edifici de la Llotja del Peix ha estat un dels moviments davant una actuació molt més amplia al barri del Serrallo que ha començat amb la instal·lació d'un nou port esportiu, la Marina Tarraco i la urbanització de la línia de costa del barri del Serrallo per tal d'adequar els terrenys de l'antiga llotja en un passeig marítim.[Pujar ↑]

 Els vídeos

Romesco Tarragona Serrallo concurso.avi
Autor: Ricard609
Duració: 03:02

Tarragona Puerto Pesquero El Serrallo.avi
Autor: Ricard609
Duració: 09:57

Barri del Serrallo. Olor a mar sabor a sal
Autor: LaylaCom
Duració: 03:33

Tarragona Puerto Pesquero sigloXX.avi
Autor: Ricard609
Duració: 06:17

Àudios

Veure aquest punt a mapes.tinet.cat

Cercar

 

Resum

Característiques: Barri marítim, d'estil típc dels nuclis mariners de la Mediterrània. Hi destaca l'Eglésia de Sant Pere Apòstol.
Època: L'origen del barri es remunta a finals del segle XVIII, mentre la major part dels carrers i la configuració actual corresponen al segle XIX.
Usos: Zona residencial i port pesquer. Activitat econòmica relacionada amb la pesca i la comercialització del peix.
Fets rellevants: El port pesquer genera el 30% de les captures de peix de tot Catalunya.

T'agrada?

Recomanaries la pàgina? La teva recomanació ha sigut desada!

Valoració actual: Gens recomanat (basat en 5 opinions)

Fes-ho córrer!

Comparteix a Facebook Comparteix a Twitter Comparteix a Myspace Comparteix per correu electrònic

Altres fotos

serrallo - Per "josep mª nolla"el serrallo de Tarragona - Per "ChusAzGi"Serrallo VI - Las Tres Edades - Per "Xavier Luque"serrallo1.jpg - Per "tinetxarxa"Tarragona, El Serrallo 09 - Per "fer55."Serrallo I - Per "Xavier Luque"Tarragona, El Serrallo 15 - Per "fer55."Font - Per "shanshin"Tarragona's popular residential area near the port - Per "My soul in pixel.."El Serrallo - Per "Enllasez - Enric LLaó"serrallo3.jpg - Per "tinetxarxa"