Teatre Fortuny


El Teatre Fortuny és el principal teatre de la ciutat de Reus, sorgit el 1882 pel nucli de la burgesia reusenca i motivat per la necessitat de dotar Reus d'un Teatre equiparable a les primeres ciutats catalanes. El seu nom ret homenatge a Marià Fortuny i Marsal, pintor català nascut a Reus. El Teatre es va construir seguint els gustos abarrocats de l'època sota la direcció de l'arquitecte Francesc Blanc i el decorador Josep Maria Puig.
[ llegir ↓ ]
El Fortuny, va obrir les seves portes el 16 de novembre de 1882 amb l'òpera Faust de Gounod. El teatre es va caracteritzar per un evident protagonisme social, cultural i ciutadà amb un ampli ressò nacional. Des de la seva inauguració fins el 1983, pels escenaris del teatre hi van desfilar tot tipus d'espectacles, des dels més populars fins a les companyies més importants de l'època, passant per la introducció del cinema i l'adquisició de l'edifici per la Societat El Círcol de senyors, el 1919.

Amb el pas dels anys la infraestructura del teatre es va anar degradant fins que el 1981 un consorci entre la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Tarragona i l'ajuntament de Reus va permetre la seva rehabilitació i explotació mantenint l'estil del segle XIX, amb un conveni amb la societat propietària. El teatre va reobrir el 1988 i actualment amb un aforament de 807 localitats,  ofereix una programació d'octubre a juny combinant espectacles de teatre, música, òpera i dansa. També ofereix una vessant cultural a través d'exposicions, promoció de joves artistes, visites comentades o jornades de portes obertes.

La Fundació Teatre Fortuny neix com un instrument capaç de consolidar i estimular les diverses tasques de divulgació i promoció cultural  paral·lelament a la programació d'espectacles. Vetlla pel manteniment del teatre i té l'objectiu d'obrir noves i importants perspectives d'actuació i de consolidació cultural a la ciutat.[Pujar ↑]

 Els vídeos

Concert de Nadal 2009 de la Diputació de Tarragona. Inici
Autor: TINETxarxa
Duració: 09:55

Concert de Nadal 2009 de la Diputació de Tarragona. Final
Autor: TINETxarxa
Duració: 09:57

Àudios

Et pot interessar

  1. Marià Fortuny Marià Fortuny

Els enllaços

Veure aquest punt a mapes.tinet.cat

Cercar

 

Resum

Característiques: En l'actualitat té un aforament de 807 espectadors. Segueix el gust i l'estructura de l'època en què va ser aixecat, amb ambientació i decoració abarrocada.
Època: Va obrir le seves portes l'any 1882 amb un ampli ressó, amb el pas del temps va deteriorar-se l'estructura i va reobrir el 1988 després d'una important rehabilitació
Usos: Equipament teatral de primer ordre i alhora espai d'exposicions, visites i jornades.
Fets rellevants: El seu nom vol retre homenatge al pintor Marià Fortuny, fill de Reus.

T'agrada?

Recomanaries la pàgina? La teva recomanació ha sigut desada!

Valoració actual: Molt recomanat (basat en 33 opinions)

Teatre Fortuny

Panoràmica esfèrica

Teatre Fortuny
Fes-ho córrer!

Comparteix a Facebook Comparteix a Twitter Comparteix a Myspace Comparteix per correu electrònic

Altres fotos

Fanal davant Teatre Fortuny de Reus - Per "roger.casero" - Per "( Tomàs )" - Per "( Tomàs )"IT Dansa - Per "[ anna fàbrega ]"