Palau Bofarull


El Palau Bofarull es un palauet situat al Carrer Llovera de Reus, prop de la Plaça de Prim al centre de la ciutat que va pertànyer a la família ennoblida dels Bofarull. El Palau és actualment la seu de l'Escola de Música i Conservatori de Grau Mitjà de la Diputació a Reus. Josep Bofarull,  va ser batlle de la ciutat i la condició nobiliària li va ser confirmada per concessions reials de 1772 i 1774, anys en què es va construir el Palau. Una obra de l'arquitecte Francesc Bofarull Gavaldà, que era el seu germà.
[ llegir ↓ ]
El Palau Bofarull es un palauet situat al Carrer Llovera de Reus, prop de la Plaça de Prim al centre de la ciutat que va pertànyer a la família ennoblida dels Bofarull. El Palau és actualment la seu de l'Escola de Música i Conservatori de Grau Mitjà de la Diputació a Reus.

La família Bofarull es va enriquir durant el segle XVIII i el 1760 Josep Bofarull i Gavaldà va ser ennoblit pel rei. Josep Bofarull,  va ser batlle de la ciutat i la condició nobiliària li va ser confirmada per concessions reials de 1772 i 1774, anys en què es va construir el Palau. Una obra de l'arquitecte Francesc Bofarull Gavaldà, que era el seu germà. Les obres van ser realitzades en dos moments: en una primera fase es bastiria amb la construcció del saló noble, datat el 1788 i que està decorat amb pintures del pintor Pere Pau Montanyà. Les escenes representades fan referència al comerç i una glorificació de la monarquia borbònica.

La família Bofarull va residir al Palau fins el 1836 i la propietat va passar per herència a la família de Querol Rius, comte de Rius. Més tard l'edifici va passar a la societat recreativa El Olimpo, fins el 1936, en què va ser confiscat per la Federació Anarquista Ibèrica. Un cop passada la guerra va ser un espai ocupat pel Frente de Juventudes fins que, per venda, va passar el 1948 al Club Natació Reus Ploms.

L'entitat el va conservar en la part essencial però va fer modificacions a la part posterior per construir-hi dues sales de ball, després discoteca i bingo. El 1986 el va comprar la Diputació de Tarragona amb l'objectiu de d'ubicar-hi la filial del Conservatori de Música. El conservatori va ser dotat d'una sala d'audició i aules que mantenen en mesura del possible l'estructura original de l'edifici. El projecte de restauració, obra de l'arquitecte Xavier Olivé, completa tres aspectes en la intervenció.
D'una banda, restituir la volumetria original de l'edifici, tret de l'edificació existent a l'antic jardí, que ha estat reestructurada per dotar l'edifici d'una sala d'audicions. D'altra banda la restauració rigorosa i estricta del saló noble, l'escala i la façana. I finalment, les golfes, que es modifiquen i amplien per ubicar-hi les aules del Conservatori.[Pujar ↑]

Àudios

Veure aquest punt a mapes.tinet.cat

Cercar

 

Resum

Característiques: Palauet situat al Carrer Llovera de Reus. Hi destaca el saló noble, decorat amb pintures de Pere Pau Montanyà.
Època: La primera fase de construcció a iniciar-se l'any 1788
Usos: Actual seu de l'Escola i Conservatori de Música de la Diputació a Reus, va se originàriament, domicili de la família Bofarull. Posteriorment va pasar a la societat recreativa El Olimpo, va acollir activitats de reunió, lleure, etc, passant per diversos proietaris, fins que el 1986 el va comprar la Diputació de Tarragona i es va fer una exhaustiva intervenció i restauració. A més de l'Escola Conservatori, el Saló Noble acull exposicions, reunions, trobades i actes oberts a la societat.
Fets rellevants: L'exhaustiva i acurada restauració permet fer compatible els usos com a escola i Conservatori amb la conservació de la part de l'immoble oberta al públic per a les seves visites.

T'agrada?

Recomanaries la pàgina? La teva recomanació ha sigut desada!

Valoració actual: Imprescindible! (basat en 3 opinions)

Palau Bofarull

Panoràmica esfèrica

Palau Bofarull
Fes-ho córrer!

Comparteix a Facebook Comparteix a Twitter Comparteix a Myspace Comparteix per correu electrònic