La Plaça Mercadal


L’origen de la població a Reus data dels temps de denominació romana, període en què la ciutat va ser  arrasada i posteriorment va ser repoblada pels àrabs. Durant el segle XVIII, Reus va ser un important centre econòmic i comercial que va propiciar la creació d’un gran patrimoni modernista, tan sols superat a Catalunya per la ciutat de Barcelona. La Plaça del Mercadal, del segle XV, antiga plaça del mercat i cor del casc antic, s’ha convertit en un punt d’interès turístic dins de la vila.
[ llegir ↓ ]
Segons l'època s'ha anomenat "De la Constitució” i "d'Espanya" entre d’altres noms. Actualment té el nom d'El Mercadal, en record de quan els pagesos hi anaven a vendre els productes del camp, i que sembla que és el nom pel qual més se l'ha conegut popularment. A principis del segle XIV el rei Jaume II va autoritzar el dret de fer mercat els dilluns a la plaça del Mercadal. El centre històric reusenc va acollir el mercat fins a l'any 1948, anomenat popularment com a 'plaça de la verdura', data en què es va construir l'actual Mercat Central.

Amb motiu de la celebració del cinquantè aniversari d'aquesta construcció, la vila  uns dies abans de la festa de Sant Pere, celebra cada any una festa en record en mercat que es feia a la meitat del segle passat. Els actuals comerciants del mercat  Central van pensar que seria interessant recrear l'antic mercat del Mercadal en la seva última època amb el menjar típic i els oficis desapareguts amb els anys. Al llarg de la festa, la plaça s’omple de les actuacions d'actors i actrius del Bravium Teatre que recreen oficis i personatges de mitjan segle XX, així com el polític, el pregoner, el barber, el periodista o l'esmolador de ganivets.[Pujar ↑]

 Els vídeos

Resum 28 de Juny 2010. Festa Major de Sant Pere. Reus.
Autor: reusenc2
Duració: 09:56

Tronada de Reus - Festa Major de Sant Pere
Autor: manoslosjr
Duració: 00:53

Àudios

Veure aquest punt a mapes.tinet.cat

Cercar

 

Resum

Característiques: Plaça empedrada, cor del casc antic, que conté destacats edificis com l a Casa Navàs, o l'Ajuntament de la Ciutat.
Època: Del segle XV
Usos: Ha acollit el mercat, i ha estat sempre un punt cèntric de reunió i celebració d'actes públics i populars
Fets rellevants: Centre neuràlgic i cor del casc antic de Reus. Fins l'any 1948 acollia el mercat, raó per la qual era coneguda popularment com 'plaça de la verdura1

T'agrada?

Recomanaries la pàgina? La teva recomanació ha sigut desada!

Valoració actual: Molt recomanat (basat en 12 opinions)

Plaça Mercadal

Panoràmica esfèrica

Plaça Mercadal
Fes-ho córrer!

Comparteix a Facebook Comparteix a Twitter Comparteix a Myspace Comparteix per correu electrònic

Altres fotos

Casa Navàs - Plaça Mercadal, Reus - Per "twiga_swala"Casa Navàs - Plaça Mercadal, Reus - Per "twiga_swala"El Lleó de Reus al Mercadal (3) - Per "Lo Consueta de Reus"plaça del mercadal, reus - Per "josep mª nolla"Reus, Tarragona - Per "Rufino Lasaosa"Reus 14-3-09 (4) - Per "calafellvalo"PLAÇA MERCADAL (REUS) - Per "DOMENECH M2M"Casa Navas - Per ":: SL Emerick"