La casa pairal de Gaudí


El que avui es coneix com la Casa Pairal de la família Gaudí, des del s.XVIII va pertànyer als avis, pare i finalment al mateix Antoni Gaudí. El 1925, un any abans de la seva mort i en no tenir descendència, Gaudí la va cedir a l'Arquebisbat de Tarragona, junt amb el Mas de la Calderera i altres béns que posseïa, amb la condició que els beneficis de la seva venda o aprofitament fossin destinats a la Fundació Verge de Montserrat, que va impulsar el mateix Antoni Gaudí per a que se celebressin misses a la Parròquia de Riudoms en sufragi de l'ànima del seu pare.
[ llegir ↓ ]

Amb altres fons, com la liquidació d'accions del ferrocarril, va crear una altra fundació a Reus, per a dur a terme misses en memòria de la seva mare.
 A la Casa Gaudí, s'hi trobava ubicat el taller de caldereria que ocupà tota la vida el seu avi patern i que després utilitzà com a taller el seu pare, conjuntament amb el de Reus. En els tallers que el seu pare tenia, Gaudí hi passava moltes hores fascinat per la plasticitat amb la que es transformaven les plaques d'aram en objectes tridimensionals. Hom creu que aquesta fascinació va desencadenar en ell una capacitat d'abstracció i domini de les formes que el feren poder traslladar les seves fantasies a les maquetes que utilitzava com a mostra, i després a la realitat.
 
Actualment es pot visitar totalment rehabilitada a l'estil de l'època. Es pot considerar el punt de referència gaudiniana dins de Riudoms i punt de partida de tota visita.
El dia 25 de juny de 2002 es va inaugurar la Casa Pairal Gaudí, en el marc dels actes commemoratius de l'any Gaudí programats a Riudoms, com els fragments de l'Òpera Gaudí, de Joan Guinjoan, al Mas de La Calderera, i posterior col·locació de la placa commemorativa, presentació a la Casa Pairal Gaudí del multimèdia interactiu "Gaudimèdia", dinar de germanor, i l'actuació d'un grup cultural coreà de danses,  entre d'altres.
 
L'any 2000 l'Ajuntament de Riudoms finalitzà un llarg tràmit de compra de la Casa Pairal de la família Gaudí, després de sis anys, Riudoms va aconseguir ser el propietari de tot l'edifici de "ca la Calderera". Les obres de restauració han estat dirigides per l'arquitecta Vera Hofbaerova, i la rehabilitació de la casa es va adjudicar a través d'un concurs obert, públic, que es va executar en el termini acordat. En un carrer paral·lel a l'Av. Pau Casals, al Raval de Sant Francesc, assenyalada amb el número 14, hi ha una casa que havia estat propietat de la família Gaudí. L'Ajuntament de Riudoms, actual propietari de la casa, l'ha convertit en un centre d'homenatge a la vida de l'arquitecte, fent obligada referència també a la seva obra.

Ca la Calderera
La casa era i és coneguda al poble com "ca la Calderera", disposada en estructura de tres plantes, golfes i façana principal. A la planta baixa d'aquest modest edifici, els avantpassats de l'arquitecte tenien instal·lat llur petit taller de caldereria, el qual s'ha reproduït fidelment. Allí feien perols, calderes i càntirs d'aram. Es creu que d'aquí l'Antoni va adquirir la seva percepció respecte el volum i les figures dels cossos. L'entrada, espaiosa per a poder allotjar el carro, els estables i, a la part posterior, un celobert amb comuna, completen els àmbits ubicats a la planta baixa.
 
L'entresòl està distribuït en menjador (utilitzat com a sala d'estar), habitació individual, menjador diari amb foc a terra i la cuina amb rebost. A la planta primera hi trobem la sala amb l'alcova característica de les cases rurals de la nostra zona. A la part posterior, reformada, té dues estances: l'una és actualment una sala d'exposició fotogràfica sobre la restauració de la casa, originàriament partida per un envà, i l'altra està destinada a sala audiovisual. La planta golfa presenta un terrat i un gran espai original on s'exposen els plànols elaborats a escala i amb tinta xinesa per l'arquitecte Hiroya Tanaka.
 
La finalitat de les obres a la casa d'Antoni Gaudí ha estat la de salvar-la de la progressiva ruïna, crear uns espais restaurats interiors que facilitin una clara lectura d'una casa pairal, i òbviament homenatjar el gran arquitecte riudomenc a través de referències gràfiques i escrites que vinculen Riudoms amb Antoni Gaudi. La Casa Pairal Gaudí s'ha destinat a ser la seu de la Fundació Gaudí, qui també se n'ocupa i gestiona, amb l'objectiu de fer-ne un espai d'interès per al turisme a la vegada que s'hi organitzaran diferents actes culturals, com poden ser exposicions, conferències, cursos, etc.[Pujar ↑]

 Els vídeos

RIUDOMS www.portalturismohotel.com
Autor: loreches
Duració: 05:27

Descàrregues

Veure aquest punt a mapes.tinet.cat

Cercar

 

Resum

Característiques: Casa pairal de tres plantes, golfes i façana principal. A la planta baixa hi havia un taller de caldereria, reproduït en l'actualitat.
Època: Construcció del segle XVII, actualment rehabilitada a l'estil de l'època, gràcies a una intervenció que va finalitar l'any 2002 
Usos: L'edifici es pot visitar i forma part del projecte "Epicente Gaudí" de l'Ajuntament de Riudoms, és la seu de la Fundació Gaudí i també acull diferents activitats culturals com exposicions ,conferències, cursos, etc.
Fets rellevants: El 25 de juny de 2002  es va obrir al públic després de les obres de rehabilitació i restauració, i anys després d'un llarg procés d'adquisició per part de l'Ajuntament de Riudoms.

T'agrada?

Recomanaries la pàgina? La teva recomanació ha sigut desada!

Valoració actual: Recomanat (basat en 6 opinions)

Fes-ho córrer!

Comparteix a Facebook Comparteix a Twitter Comparteix a Myspace Comparteix per correu electrònic