Església de Sant Jaume de Riudoms


L’Església de Sant Jaume de Riudoms és una obra de l'arquitecte Pere Blai, introductor del Renaixement a Catalunya, i artífex també del Palau de la Generalitat. L’església de Sant Jaume de Riudoms, iniciada el 1599 i beneïda el 1617, va ser erigida sobre els fonaments d'una església romànica molt antiga i d'un ancestral castell. L’església és dedicada a la figura de Sant Jaume Apòstol, patró del poble i destaca per la seva arquitectura, considerada del Renaixement pur.
[ llegir ↓ ]
L’església compta amb una nau única amb capelles laterals comunicades entre si i un campanar de planta rectangular que resta sense acabar. Dos cossos formen la façana i exhibeix diversos ordres arquitectònics: dòric, al portal; jònic, al primer pis, i corinti, al segon, amb fornícules buides d'imatges. Completa el conjunt una façana principal amb la representació de la Justícia i un escut ovalat de Riudoms sobre la porta. A la part superior, un gran vitrall hi reprodueix la figura de Sant Jaume.

El 23 de juliol de 1936 va ser destruït tot l'interior a causa del descontrol que es va desencadenar durant els primers dies de la Guerra Civil espanyola. Es va acabar de restaurar el 1944. A part de l'altar major, remodelat l'any 1972, podem esmentar l'altar de la Mare de Déu del Carme, amb pintures de Josep M. Baiges, realitzades l'any 1986, i l'orgue, donació de la família Sentís, el 1963. Les despulles del Beat Bonaventura Gran, fill il·lustre de Riudoms i conseller de 4 papes, provinents de Roma, romanen des del 1972.[Pujar ↑]

Àudios

Veure aquest punt a mapes.tinet.cat

Cercar

 

Resum

Característiques: És una obra arquitectònica considerada del Renaiment pur. L'església dedicada a la figura de Sant Jaume apòstol.
Època: Iniciada el 1599 i beneïda el 1617, va ser erigida sobre els fonaments d'una església romànica. Després de les destrosses produïdes durant la guerra civil, es va acabar de  restaurar l'any 1944.
Usos: Temple dedicat al culte
Fets rellevants:  Acull les despulles del Beat Bonaventura, fill il·lustre de Riudoms i conseller de quatre papes.

T'agrada?

Recomanaries la pàgina? La teva recomanació ha sigut desada!

Valoració actual: Molt recomanat (basat en 4 opinions)

Fes-ho córrer!

Comparteix a Facebook Comparteix a Twitter Comparteix a Myspace Comparteix per correu electrònic

Altres fotos

Núvols darrera l'església de Riudoms - Per "magenri"