Casa dels Germans Nebot


Casa pairal dels germans Nebot, provinents de militars Catalans i coneguts per la seva intervenció en la Guerra de Successió espanyola a favor de l'arxiduc Carles d'Àustria, un monarca favorable als interessos de Catalunya. Els seus noms eren Rafael, Joan, Josep, Alexandre i Antoni Nebot Font i van néixer a Riudoms, on se'ls coneix com a germans Nebot.
[ llegir ↓ ]
Van viure en la casa que avui és coneguda com a Cal Gallisà, on encara es conserva un escut d'armes de pedra a la façana. Diu la llegenda, que les ferradures de l'escut fan referència a una batalla que van guanyar els germans Nebot posant del revés les ferradures dels seus cavalls i despistant als enemics.

Tots els germans van lluitar contra els borbònics, alguns d'ells van morir exiliats a Viena, protegits per l'emperador austríac. Els diversos germans van exhibir públicament diferents condecoracions per mèrits militars i títols nobiliaris. La seva casa els va ser expropiada en perdre la guerra, però anys més tard va ser retornada als seus descendents quan van tornar a Riudoms.

El 1863, la casa fou comprada per Joan Font Vergés i el seu gendre Joan Gallisà Ferré on van obrir una taverna que es va anant transformant en un complex recreatiu de cafè, ball, teatre i cinema., que va acollir associacions polítiques i un sindicat agrícola. Va estar obert fins el 1960. Des de fa uns anys, durant la diada de l'11 de setembre es fa un homenatge floral a la casa on visqueren en record d'aquells riudomencs que van participar en aquella guerra en què Catalunya va perdre la seva llibertat.[Pujar ↑]

Àudios

Veure aquest punt a mapes.tinet.cat

Cercar

 

Resum

Característiques:  Casa pairal dels germans Nebot, una nissaga de militars. En l'actualitat és de proietat privada.
Època: Construcció original del segle XVII.
Usos:  El1863, la casa fou comprada per Joan Font Vergés i el seu gendre Joan Gallisà Ferré hi obrí una taverna que s'anà transformant en un complex recreatiu de cafè, ball, teatre, cinema, etc. i que acollí associacions polítiques i un sindicat agrícola. Estigué obert fins el 1960.
Fets rellevants:  L'11 de setembre s'hi realitza una ofrena florar en honor dels germans Nebot i els riudomencs que van lluitar per defensar els drets de Catalunya.

T'agrada?

Recomanaries la pàgina? La teva recomanació ha sigut desada!

Valoració actual: Imprescindible! (basat en 1 opinions)

Fes-ho córrer!

Comparteix a Facebook Comparteix a Twitter Comparteix a Myspace Comparteix per correu electrònic