Església de Sant Andreu de La Selva del Camp


L’església de Sant Andreu, situada a la Selva del Camp, és un monument exemplar de l’arquitectura renaixentista catalana. El 1579 l'arquebisbe ordenà la construcció de l'església en el terreny del castell, enderrocant part d'aquest. El projecte, atribuït a Jaume Amigó i Pere Blai, compta amb tres naus de cinc trams amb pilastres d'ordre toscà. La nau central és més alta que les laterals i damunt hi ha triforis. La coberta és de volta de canó i tot el conjunt té una gran harmonia i sobrietat.
[ llegir ↓ ]
Entre els elements del temple destaquen la cúpula sobre tambor, insòlitament amagada en el presbiteri; la inspiració clàssica de l’alçat, i la comunicació de tots els espais secundaris entre si, capelles, sagristia i presbiteri; que permet la lliure circulació entorn de la nau.

Són molts els autors que intervingueren en l’obra: el projecte l’atribuïm a Jaume Amigó i Pere Blai (1582). La construcció, al mateix Pere Blai (1582-1589), a Joan Vaguer (des del 1618), a Josep Arbell (des del 1637), a Pere Mateu (des del 1640), el qual cobrí la volta i tancà la façana interior. Restà inacabada. Posteriorment es construí un cor i una façana provisionals –els que veiem avui- a final del segle XVIII (1782).

L'església parroquial conserva un llegat d'objectes de culte valuosos que no són exhibits fora d'ocasions assenyalades, entre els quals destaquen creus i relicaris gòtics d'orfebreria. A l'interior del temple, de grans dimensions, es pot admirar el nou orgue estrenat l'any 2003, fruit de la donació de l'artista Abel Ferrater i que ha vingut a substituir l'exemplar barroc que havia estat destruït en la revolta del 1936.[Pujar ↑]

 Els vídeos

FESTA EL MISTERI DE LA SELVA 2010
Autor: tvcambrils
Duració: 03:58

Àudios

Veure aquest punt a mapes.tinet.cat

Cercar

 

Resum

Característiques: Construcció de tres naus paradigmàtica del renaixentisme arquitectònic català.
Època: L'església va construir-se entre finals del segle XVI i part del XVII, si bé, una part de la façana no va aixecar-se fins a finals del XVIII.
Usos: Temple de culte amb usos estrictament religiosos.
Fets rellevants: D'entre els elements arquietectònics, hi destaca la cúpula sobre tambor, insòlitament amagada en el presbiteri. El temple acull El Misteri de la Selva, l'escenificació del drama assumpcionista íntegre més antic d'Europa escrit en llengua romànica.

T'agrada?

Recomanaries la pàgina? La teva recomanació ha sigut desada!

Valoració actual: Molt recomanat (basat en 1 opinions)

Fes-ho córrer!

Comparteix a Facebook Comparteix a Twitter Comparteix a Myspace Comparteix per correu electrònic

Altres fotos

Catyalunya - Baix Camp - Per "Jaume Meneses"History of Catalonia: La Selva del Camp, Baix Camp, Catalunya - Per "lutzmeyer"Catyalunya - Baix Camp - Per "Jaume Meneses"Catyalunya - Baix Camp - Per "Jaume Meneses"Catyalunya - Baix Camp - Per "Jaume Meneses"