Pla de Santa Bàrbara


El Pla de Santa Bàrbara és l'origen de la vila de Montblanc. En aquest indret haver-hi un poblat ibèric de la tribu dels cossetans, entre els segles IV aC i I dC. Aprofitant les seves pedres, en aquest mateix indret es va edificar el castell, al segle XII, amb una petita capella. En l'actualitat és un mirador sobre la comarca I es troba ubicat en el lloc més elevat de l’actual nucli urbà de la vila.
[ llegir ↓ ]
Les diverses excavacions arqueològiques realitzades al segle XX del vilatge ibèric van documentar una estructura en forma de radi, amb cases petites de planta rectangular adossades que servien per emmagatzemar gra. Les cases tenien un basament de pedra i l'alçat de tovot i elements vegetals. Els habitatges eren petits, rectangulars i amb una llar de foc. Actualment al Museu Comarcal de la Conca de Barberà se'n pot veure una reproducció de la zona i la seva forma de via.

Dins l’àmbit històric, el Pla de santa Bàrbara va estar invadit pels cartaginesos en el decurs de la Segona Guerra Púnica  amb l’objectiu d’arribar a la península Itàlica. Aquest és el primer fet històric documentat de la Conca de Barberà. Poc després, arribaria l'exèrcit romà que després de conquerir la costa al desembarcament a Empúries i victòria en la Batalla de Cisa, es va endinsar cap a l'interior.

Amb la conquesta romana del Pla de Santa Bàrbara a finals del segle III aC, s'observa que els romans comencen a estendre la seva cultura i creen una important xarxa viària per on s'expandeixen, amb molta facilitat, les idees i la cultura romana. Al Pla de Santa Bàrbara comencen a aparèixer diversos tipus de ceràmica. S'han trobat fins a 22 peces diferents: plats, bols, copes per beure i menjar. Se sap que els ibers van viure de l’agricultura, la ramaderia i del comerç a través del bescanvi, és a dir, canviaven productes per d’altres sense fer servir diners.

A més a més, feien eines de ferro de gran qualitat, bé per treballar la terra com ara arades, aixades i destrals, bé per fer joies, objectes d'ornament i punyals. També filaven i teixien llana, lli i espart per fer roba, sacs i catifes. A partir de la segona meitat del segle II aC ja no hi ha importacions de ceràmica. És el moment en què s'abandona el vilatge ibèric per configurar un nou sistema social i econòmic basat en les vil·les romanes i les ciutats. Segles més tard, els senyors feudals construïren un castell al cim del Pla de Santa Bàrbara. Per fer-lo, aprofitaren les pedres de les cases del poblat iber. Amb aquest fet, desapareixia el rastre de la civilització dels ibers a Montblanc fins al segle XX.[Pujar ↑]

Veure aquest punt a mapes.tinet.cat

Cercar

 

Resum

Característiques: mirador natural, punt d'origen de la vila de Montblanc, on encara es poden observar les restes d'un poblat ibèric.
Època: El poblat ibèric data del segle IV a I abans de la nostra era. Al segle XII es va aixecar un castell.
Usos: Els íbers hi van tenir un important assentament de població.
Fets rellevants: S'hi han trobat una important quantitat de peces de ceràmica romana, així com eines i altres objectes.

T'agrada?

Recomanaries la pàgina? La teva recomanació ha sigut desada!

Valoració actual: Recomanat (basat en 3 opinions)

Pla de Santa Bàrbara

Panoràmica esfèrica

Pla de Santa Bàrbara
Fes-ho córrer!

Comparteix a Facebook Comparteix a Twitter Comparteix a Myspace Comparteix per correu electrònic

Altres fotos

Pla de Santa Bàrbara - Per "Montblanc Medieval"Pla de Santa Bàrbara - Per "Montblanc Medieval"Pla de Santa Bàrbara - Per "Montblanc Medieval"Montblanc 019 - Per "Carlos Pons"Montblanc - Per "serezade1"