Modest Gené i Roig


Modest Gener va néixer a Reus el 5 de novembre de 1914 i va morir a Bata (Guinea Equatorial) el 29 d'octubre de 1983. La seva obra, diversa i prolífica, ha estat reconeguda internacionalment, esdevenint un referent en el món de l'escultura. El seu llegat és ampli amb bustos, conjunts escultòrics, monuments, etc., des de la imagineria religiosa a la seva immersió única i profunda en l'ànima africana a través de les seves representacions d'homes, dones i nens anònims. Les seves escultures estan fetes en materials diversos: fusta, bronze, terra-cotta, ceràmica... Va ser també professor d'art i els seus alumnes recorden, a més de la seva vàlua artística i professional, el seu sentit humanista de la vida, el seu afable caràcter, impuls contagiós i el respectuós tacte en el tracte, units a la seva generositat. La genialitat de l'artista i la mirada inquieta i generosa conflueixen en l'obra que aquest reusenc il·lustre ha deixat com a llegat.
[ llegir ↓ ]
Modest Gené
Va néixer el 5 de novembre de 1914 a Reus (Tarragona). Va demostrar a curta edat  les seves grans facultats per al dibuix. Sent la seva primera professora Magda Folch, artista pintora, a l'Escola de Treball. Reus. Va obtenir el "Diploma d'Honor" en dibuix.

Trajectòria personal i artística

Primeres obres i formació: 1931 - 1942
Premis, exposicions i projecció: 1942 - 1957
Àfrica i el reconeixement a un artista singular: 1957 - 1983
El llegat artístic i humà de Modest Gené: 1984 - 2011Primeres obres i formació 1931 - 1942

1.931 - Modela en un medalló l'efígie de l'Hble. Francesc Macià, President de la Generalitat de Catalunya, sent designat el propi Gené per lliurar en la seva visita a l'Escola, per ser alumne exemplar.

1.932 - Exposa conjuntament amb Ceferino Olivé, artista acuarelista, al Centre de Lectura de Reus, bustos, retrats i obra figurativa. Ofereix una obra seva a l'Ajuntament. La crítica va manifestar: .... És tota ella una vertadera manifestació d'art i de bon gust .. L'art deu ésser aixó i no els exhibicions de pegots "..... Ambdós reben un homenatge de simpatia pels pintors. Aprovant en exàmens lliures els primers cursos en Belles Arts. Estudia al taller del mestre Eusebi Arnau a Barcelona ia la seva mort en el de J. Dunyach.

1933-34 - El Consistori Municipal, li concedeix la Beca Jacint Barrau per cursar estudis oficials de Belles Arts-Escultura Escola de Sant Jordi a Barcelona.

Assisteix a l'estudi-taller del Sr. Eusebi Arnau, "el mestre dels mestres". Obté el "Certificat d'Aptitud especialitat Escultura". Els seus professors són: Clara, Dunyac, Tena, Monjo, Parera, Rodríguez Codolà, Marès i Otero, principalment el tenen en gran estima.

Realitza una carrossa, titulada "Efígie" per a les Festes Patronals de Sant Pere a Reus. Pablo Gargallo, artista escultor, conjuntament amb la Sra. Ferraté Pascual (morta sobtadament a Reus el 29 desembre 1934), fa La Mascareta.


És soci de Sant Lluc, entitat artística barcelonina.

Escut a la façana de l'Ajuntament de Reus Guanya per oposició, el realitzar en pedra, l'escut de la ciutat de Reus per ser col·locat a la façana de l'Excm. Ajuntament.

1935-36 - El Consistori Municipal li concedeix la Beca Jacint Barrau, per seguir cursant estudis de Belles Arts a Sant Jordi. Barcelona. En agraïment, regala a l'Ajuntament dues obres; "Estudi masculí" i "Estudi Femení" en escaiola.

Exposa la seva obra a la "Exposició de primavera" de Barcelona amb un "Bust Retrat Femení" en pedra.

Realitza la imatge de Sant Joan Baptista en talla per presidir l'altar de la Parròquia de Sant Joan Bta. de Reus.

Presenta en el " I Saló d'artistes reusencs" celebrat al Centre de Lectura de Reus, les seves obres: "Bust Retrat en pedra i" treient-se la camisa "en guix.

Bust 'treient-se la camisa' 1.936 - Guanya en Belles Arts, Escola Sant Jordi de Barcelona, la Borsa de Viatge Fi de Carrera de la Fundació R. Amigó i Cuyàs. Iniciant-lo en juny, i havent visitat les Escoles de Belles Arts de Tarragona, Alacant, València, Múrcia, Granada, Còrdova, a causa dels esdeveniments polítics del 18 de juliol, es veu interromput el seu viatge d'estudis trobant-se a Sevilla.

Va ser cridat a files (ja que era excedent de quota) ingressant en el Cos d'Aviació-Base Tablada - gaudint de bon tracte amb els seus superiors, disposa de certes llibertats. Assisteix a les classes de "El Laboratori d'art" a la Universitat de Sevilla (conjuntament amb els escultors Sanchez Ciz, Illanes etc.). Amplia "Estudis d'Imatgeria", a l'Escuela de Arte Santa Isabel de Hungría i "Dibuix natural" al Círculo Artístico.

1.937 - 38 - En el seu propi tallar-estudi compleix encàrrecs, que se li fan principalment d'obres religioses, com: "Sant Josep i nen Jesús" a Montellano, "Virgen Dolorosa" a Algesires i El Arahal, "Sant Joan Evangelista" a Alonso, "Jesús natzarè "," Crist de Medinaceli" i "Verge Dolorosa "a Almargen".  Ntra Sra La Verge de les Neus "Patrona d'Almagro (Ciudad Real).

Talla el "Crist de la Salut" (popularment conegut pel dels gitanos) de Sevilla i "El Jesús Nazareno" per Guadalcanar, encàrrecs que rep de l'escultor Fernández Andes, per tant, sense signar Gené.

1.939 - Amb destinació a Tegucigalpa (Hondures) un "San Alfonso Maria de Ligorio", un policromat de dos metres d'alçada, per als Pares Redemptoristes

Participa en la "Exposición de Primavera Sevilla" amb bust retrat en talla.

Envia una talla policromada a Reus "Sant Crist mort a la Creu" (actualment presideix el Via Crucis de divendres Sant de l'Església Sant Bernat Calvó del Barri Fortuny de Reus) que celebrant el centenari de Marià Fortuny, organitza per als pintors "l'Exposició artistes locals Medalla Fortuny " ( col·laborant per tant, fora de concurs, en totes les successives fins a l'any 1961).

Es casa a Sevilla i acaba el "Viatge d'Estudis" de Belles Arts (etapa "Escola castellana"), visitant Salamanca, Segòvia, Valladolid, Madrid .. Al seu retorn a Barcelona, rep la felicitació del Sr. Mayoral Director de l'Escola de Belles Arts Sant Jordi, en presentar una relació d'algunes obres realitzade a Sevilla. El novembre, instal seu taller-estudi al c / Sant Llorenç n º 34 de Reus.

Rep els encàrrecs de realitzar; "El Sant Crist de  l'Agonia" (de la Sang), "Sta Teresa de Jesús "," grup escultòric de La Pietat "," Sagrat Cor de Jesús "," Immaculada ","MaredeDéu de Misericòrdia", " Sant Crist Jacent i carrossa Sant Sepulcre "," Sta Lucía "," Sta M. Magdalena "," Peu i Tron de Glòria de la Mare de Déu De Misericòrdia i Ángeles subjectant el seu Mantell " per al Santuari," Ntra Sra De la Divina Providència "," Puríssima "i per a la Confraria Jesús del Calvari el pas i les talles de" Nostre Pare Jesús del Calvari, Simó Cirineu i Soldat Centurió ", etc. Tot això per a la ciutat de Reus.
Dolorosa


1.940 - Resideix uns anys a Barcelona, complint diversos encàrrecs, dels quals destaquem: "La Matrona de la Equidad" edifici Equitativa al Passeig de Gràcia, 88 i Via Laietana, 54.

Durant aquest temps continua sense deixar el seu taller-estudi a Reus i comptabilitzem: bustos-retrats, escuts en pedra, escultures artístiques i monumentals, com per a la Casa Cochs, uns braços subjectant torxa en talla i bronze, i el monument a l'Argentera del patrici Eduardo Toda i Güell.

Es presenta a concursar en l'Exposició Nacional d'Art i al 'Salón de Otoño' a Madrid, en diverses ocasions.

/\ Torna amunt

Premis, exposicions i projecció: 1942 - 1957

1.942 - Rep el Segon Premi d'Escultura al 'Salón de Otoño XXVI' amb l'obra "De l'escolania" en terracotta.
Amb pròlegs notables d'èxit, la premsa destaca les seves dots en el modelat i la seva producció figurativa amb línies mediterrànies.

1.944 - Per a la Ciutat de Lleida, efectua obres com ara:
Passos processionals: "Carrossa i tres figures de Sant. Crist ","Sant Joan Evangelista i Mare de Déu formen el Pas "Ecce Filius Tuus", que durant tot l'any són admirades a la Catedral (considerat el Crist d'insuperable qualitat plàstica). Va ser exposat a l 'ajuntament de Tarragona abans de la seva benedicció.
"Nostra Sra. en la seva Soledat, en el seu pas, també desfila per la capital lleidatana.
Altres obres religioses: Crucifix amb relleus dels quatre evangelistes, que presideix l'Ajuntament - actual Paeria-per al despatx de l'alcalde. Sagrat Cor de Jesús, encàrrec de l'Excma. Diputació de Lleida, per a la Llar de Sant Josep. Per l'Altar Major de l'Església Parroquial de Sant Joan Baptista, la imatge titular.

Fundador i director,-durant deu anys-del Cercle Artístic de Reus. Organitza en dues ocasions l'exposició: "El Arte en el desnudo", convidant a participar a tots els artistes i mestres destacats en les arts plàstiques i escultòriques que hi havia a Catalunya. Van arribar des de Roma quadres de Marià Fortuny i en el II Aniversari va donar una conferència el Delegat Sr. Luis Monreal de Patrimoni Artístic de Llevant i Catalunya. Organitza un sistema de patrocini per a difondre les obres i la de l'Artesania, formant part de la Comissió Artística .

En les tres primeres Fires de Mostres de la Prov De Tarragona a Reus, realitza en les diferents edicions la "figura representativa de la província" Així com a ornament amb diferents "obres figuratives". Organitza les "Exposicions Provincials de Belles Arts i d'imatgeria "participant amb les seves obres.

1.946 - Concedit per unanimitat el títol "Soci de Mèrit" de l'Associació de Pintors Escultors - Madrid.

Mogut per una imatge "ideal" concebuda, treballava superant qualsevol model.

Per a les diferents esglésies dels pobles de la província tarragonina comptabilitzem obres a: La Selva del Camp, Valls, Cornudella, Vilavella, Marçà, Porrera, l'Aleixar, Margalef del Montsant, Farena, Viñols, Riudoms,Montroig del Camp, Móra d'Ebre, la Canonja, Vilallonga del Camp, Poboleda, etc.

 Se li denomina un "Imaginero del segle XVIII". Les seves talles van millorar les desaparegudes, unint-se a la pietat el bon gust amb una escala valorativa ascendent.

Encàrrecs de bustos-retrat a particulars i carrosses per a "Cavalcada de Reis" o "Festes Patronals" i els vuit populars Capgrossos "Els nanos de Reus" representant la Corona d'Aragó i Catalunya a Reus i en Vilella Alta (Tarragona) la placa- Homenatge en relleu del pintor Ramon Vinyes i Vinyes.

1.947 - 1.957 -  Monestir de Poblet.  Llegim en la seva publicació memòria ... "Des de 1.947-1.957, D. Modest Gené es lliura en el treball de reconstrucció d'aquest, amb veritable afany és fruit del seu cisell les sis imatges del primer pis i altres de l'últim, del Retaule Major de la Vrge de  Santa Maria La Real, obra de Damian Forment " El bustro-retrat de l'Abat Perpetu Dom Edmundo M. Garreta,. Afegirem un crucifix, El Templet de Sant Bernat a l'exterior i altres detalls, etc.

 1940-48 - Durant aquests anys, forma part de la Junta Rectora de la Secció d'Art del Centre de Lectura de Reus. Tenint l'oportunitat d'organitzar exposicions i altres manifestacions d'art, així com fomentar als nous valors l'interès de la seva formació. Va crear la classe del "Dibuix al Natural" i va organitzar conferències i sortides culturals.
President Associació Pessebrista de Reus i instaura la figura "assessor artístic".

A partir del curs 1948-49 - Nomenat professor de Dibuix Artístic i Preparatori de Modelatge Pràctica de Pintura Acadèmia d'Art del Centre de Lectura i en els cursos successius, es va ampliar a; Anatomia Artística, Dibuix del Guix, Estàtues, Bodegons, Història de l'Art, Estètica, Perspectiva. Organitza el 1.956 la "I Exposició de l'Escola d'Art" i acaba, per la seva banda, els ensenyaments.
 
Gené ple d'entusiasme i bona voluntat, segueix admirant als clàssics, però està pendent dels nous moviments artístics parisencs - tot l'entorn que aïlla intel.lectualment - així com les corrents plàstiques que circulen per Estats Units i Europa.

La seva mirada d'atrevida i profunda interpretació, transmet la realitat en la seva obra. Les escultures són un constant apunt de refinament i de respecte per la tradició - que poden desprendre determinades concretes - Ressaltem la seva transversalitat com a retratista i la seva capacitat per variar composicions i continguts.

Trasllada el seu taller-estudi al c / Gaudí s / n (cantonada Doctor Robert) realitzant en alabastre Mare de Déu de Misericòrdia per al Mas Sedó i les figures en pedra "desnudo con paloma" Mas J. Carandell, "Matrona de l'Equitat" Edifici F. Rosillo Pl M. Fontuny. Monument a l'Esport amb relleu-retrat del Dr J. Domenech per al Club Reus Deportiu. Segueix tenint una sala expositora en el mateix.

Escultura de Modest Gener a l'edifici de 'L'Equitativa' de Reus

Representa a la seva ciutat, amb la seva obra exposada: Madrid, Lleida, Barcelona .. convidat per l'Ajuntament.

A Tarragona concursa en el "Premi Escultura Medalla Julio Antonio i en 1946 i 1951, rep menció honorífica pel bust a l'acuarelista D. Sabaté Jaume i obra figurativa "Primavera", ambdues en terra-cotta.

1947 -50 - "Escola Elemental de Treball, Reus", seguint com a professor de Modelatge i Buidatge, i tenint el Carnet d'Ceramista crea el Forn, i tot el seu interès recuperar la ceràmica reusenca amb la seva característica. La producció va ser quantiosa i de qualitat al mateix temps que diversa, com per exemple: les rajoles de "L'aparició Mare de Déu de Misericòrdia" a la Capella fortuny. A partir del curs següent, el taller és nomenat "Forn Marià Fortuny".

Els alumnes recorden, el seu afable caràcter, impuls contagiós i el respectuós tacte en el tracte, units a la seva generositat.

Les classes van quedar interrompudes el 1.958, en emplenar la Beca Artística-Escultura Viatge a Guinea Equatorial.

1.952 - Estant a Sevilla realitzant uns bustos-retrats, se li encarrega el Sant Crist de la Encrucijada per a la Confraria de Ceuta - anteriorment per a la mateixa havia fet Nostra Sra. de les Llàgrimes.

Té sempre present als seus compatricis, Tapiró, Galofre, Fortuny dels quals admira traços i temes somiadors en els seus quadres, així com l'obra escultòrica de Julio Antonio (que havia iniciat el "estudi de la raça" deixant-lo inacabat, per la seva mort)

La seva arribada a Ceuta li proporciona el presentar la seva capacitat artística. Rep encàrrecs de bustos .. aconsegueix plasmar diversos estudis del món àrab
Aquest punt de la geografia l'atrau, amb l'estudi de la roba i composició escultòrica, trets facials etc .. etc ..
És convidat a exposar al Centre Cultural Ceutí "Amigos de Ceuta". La seva producció,  juntament amb el pintor Martí Ocaña, és presentada a Ceuta, Tànger i Tetuan, - amb gran èxit de crítica-.

En una entrevista subratllada com ell havia escollit el "llenguatge del fang" per comunicar-se. La definició no pot ser més precisa per a un escultor, i si considerem tota la seva obra ens adonem que, efectivament, el llenguatge emprat va ser ric i ple de matisos.

En rebre la visita de la Delegació de Cultura van ser les seves paraules .. "els temes marroquins són molt captivadors, les fortes expressions racials, la bellesa de roba .. està prohibida la representació humana, aconseguir que es treguin el vel és molt difícil. Les meves obres són una visió del món àrab verge als nostres ulls ".

Oli i Pergamí de Ntra Sra. Verge d'Àfrica que l'Ayuntamniento li encarrega per al buc del mateix nom (que feia la travessia Algeciras-Ceuta des 1952-1984) Altar i Imatge de Sant Cristòfol. Als dos anys sortien sis talles sobre els seus passos en la Setmana Santa, amb la seva signatura.  

1.953 - Soci d'Honor nomenat pel Museu d'Art a Madrid.

Participa en l'Exposició Prov Andalusia i el Marroc i se li concedeix el "Premi d'Honor Cruz Herrera" La Línea de la Concepció, que li lliura personalment el propi pintor.

La crònica de Ràdio Reus-Ser deia: "Està triomfant al Marroc. És un triomf continuat, complet. És magnífic llegir el nom de Reus en les cròniques i la revelació en terres marroquines en tan brillants triomfs artístics... "seguim llegint a" la Veu de Ceuta "..." tot en ell és natural. Aristocratiza les seves obres. És un esplèndid retratista, la seva obra acusa a la pulcritud i la bellesa dels seus pàtines el testimoni del seu noble gust. Ens comenta que tots els temes tenen per a ell, a més de l'encant de la interpretació i estilització de la forma la grandiositat de la idea, sentiment i expresión. Anem d'emoció en emoció.

La imaginació es queda curta, caràcters, tipus ... formen una font inesgotable per a l'artista. Té tota la fermesa del panorama catalán. Ens trobem davant d'un Joan de Mesa nou, la seva obra imatgeria l'eleva ... dóna ànima i vida a la seva obra, embolicant en buf subtil.

Adquirida "obra marroquina per futur Museu d'Art a Tànger.
Per la seva tornada a Reus, quedarien sense fer un Natzarè i 'El Cristo de la Legión', projectes com el monument al "Rei poeta Motamit". No obstant això portaria personalment la talla policromada de la Mare de Déu de Montserrat, estant en el actes de la benedicció i festes que va organitzar la Colònia Catalana de Ceuta en 1.954. Actualment l'obra està en el Santuari de Montserrat Sta Fe de Bogotà (Colòmbia) el Santuari Marià més visitat pels fidels sud-americans, amb vuit milions de visites a l'any.

1954-55 - Forma part de la junta del Museu Prim Rull i crea el "Concurs Pintura i Escultura Exposició Provincial d'Art" a Reus, que se celebra en diverses edicions.
Els socis del "Cercle Artístic Reus" li ofereixen un homenatge de reconeixement i simpatia amb motiu del Xè aniversari.
Realitza en pedra el Monument al Dr Joan Domènech al Reus Deportiu.

  1.954 -Concedida per unanimitat la "X Medalla Julio Antonio de Julio Antonio" de  la Diputació de Tarragona per la seva obra "Derbuga" en pedra.Derbuga
Col.labora en la Comissió del Centenari de la Rambla de Tarragona.

És convidat a participar en l'Exposició Pintors d'Àfrica. La mateixa en acabar a Madrid va ser íntegra a Barcelona -Palau de la Virreina- Lina Font crítica d'art, l'entrevista per a Ràdio Barcelona, diu: .. "El seu perfil humà és el d'un veritable creador, que expressa les seves emocions a través de el seu art. L'obra d'aquest reusenc és sòbria, robusta, concreta, trobem ritmes i solucions harmòniques .. En general, la seva obra va ser un descobriment.

1.956 - I Accèssit Escultura VII Exp. Pintors d'Àfrica a Madrid amb la seva obra "Takia". En els dos certàmens següents guanya el Primer premi d'Escultura amb l'obra titulada "tetuaní"  -en pedra brunyida de dos metres d'alçada, - per al  Museu d'Àfrica - Avd Castellana, 5 (Madrid).
En anys successius es van afegir diverses obres en talla per haver estat premiat i també les d'altres alumnes africans ja que havia "creat escola".
És soci de l'Agrupació Fortunyana a Madrid.

Combina encàrrecs de bustos-retrats i talles com; "Crist Jacent" de Mont-roig del Camp, "Mare de Déu del Roser", Capella històrica del Valls o Sant Martí Bisbe, Evangelistes coopatrons i ornamentació Altar Major a Vilallonga del Camp .. etc. Amb obres presentades al públic en les Exposicions Regionals d'Art, Saló de Nadal, Exp iconogràfiques, Exposició de Roses, Cercle Català etc ... a Reus, i Exposició Nacional a Madrid.

1.956 - El Ministeri d'Afers Exteriors, Madrid, li concedeix la beca "Viatge d'Estudis Artístics" per França i Bèlgica.
Els seus somnis es van fer realitat, monuments, museus amb obres només estudiades en làmines i publicacions. En una postal remesa, llegim  "... és emocionant em trobo contemplant aquestes meravelles ... segles comptabilitzen estils, renovacions ¡la cultura és la porta daurada de l'esperit! ".

1.957 - Concedit el "Premi Exèrcit-56" de l'Estat Major Central per la seva obra titulada "Valent i lleial legionari", en bronze.
Concedit "Primer premi escultura" A l' Exposició Pintors d'Àfrica-Madrid-per la seva obra titulada "Tetuani". A la pregunta d'un periodista: quina obra vol fer? La resposta va ser immediata: "l'ideal de tot artista és expressar allò que sent. Continuar viatjant, veure noves expressions, formes etc"
Concedit pel Ministeri d'Educació Nacional a Barcelona "Premi Escultura" Pensió per l'Estranger - Itàlia -.

/\ Torna amunt

Àfrica i el reconeixement a un artista singular: 1957 - 1983

En una altra postal remesa es llegeix: ".. Tot ésser humà hauria de tenir i veure tal magnitud com hi ha a l'univers. Em trobo a la Plaça de Sant Pere - la grandesa per al major "ideal"- emocionat davant "els grans". És un suplici no poder modelar.Todo està en el meu pensament. Ara podré fer la meva obra! Àfrica m'espera! .. "

Concedit en L'Exposició d'Art a Barcelona Menció honorífica per la talla policromada "Simó Cirineu pertanyent al pas de la Confraria Nostre Pare Jesús del Calvari de Reus.
Concedit per L'Institut d'Investigacions Científiques a Madrid "Beca viatge artístic escultura" . Arriba al desembre a Guinea Equatorial - espanyola - amb ella compleix les seves ànsies d'expansió i demostra tota la seva capacitat escultòrica.

Belleza de moka. 1958

1.958 - Durant tres anys estudia les formes i costums dels nadius, entre les províncies de Fernando Póo i Rio Muni, compagina classes de dibuix i escultura amb encàrrecs de monuments, obres figuratives, escuts i talles religioses.
Se li concedeixen premis i medalles d'honor al Concurs Exp. D'Art a Sta. Isabel de Fernando Póo - Malabo - per les seves obres en talla titulades "Nigeriana i" Eureka" en 1959 i 60 respectivament.
Retaule policromat Altar Major Catedral de Bata (Guinea Ecuatorial).

  Etiki. Primer premi 'Pintores de África'. 19601.960 - Concedit Primer Premi a "l'Exposició Pintors d'Àfrica de Madrid per la seva obra en talla titulada" Etiki "- cap de nena -.

1.961 - Concedida Medalla d'Honor a l'Exposició Pintors d'Àfrica de Madrid per la seva obra en ciment titulada "Ybo".  Catalogada en el Museu d'Àfrica de Madrid.
Finalitza aquesta etapa amb una Exposició Homenatge que li ofereixen a Sta Isabel de Fernando Póo.

La producció de "estudis africans" i "Marroquins" es presenta en una Exposició Homenatge al Cercle Artístic de Belles Arts. Promocionada per Places i Províncies Africanes - Madrid - En la publicació Nord de Castella Onieva afirmava: .. "Presenta una obra impostantíssima, aconseguint donar a cada element la seva privativa qualitat .. "i en l'Extra Lluna i Sol: .. sabent col.locar a la línia racial, Gené és un escultor de màxima dignitat artística. Presenta obres en matèria noble, mereix tota classe d'elogis .. "

Exposició "Homenatge a Modest Gene" Centre de Lectura de Reus, per Oleguer Huguet al catàleg llegim: "És un art per a tots ..". "Els homes deixaven d'ésser matèria per espiritualitzar-se".

L'exposició es complementava amb dibuixos i premis i medalles emmarcarts i objectes diversos: instruments musicals, ullals d'elefants i fotografies decorant la mateixa.

Va rebre la visita del director general de Belles Arts Sr Gratiniano Nieto que li va manifestar la seva profunda impressió i li va oferir al Palau de la Virreina a Barcelona per exposar, felicitant-lo. J.M. Diumenge Blay escriu al diari "Reus Semanal"; .. "la seva obra és fruit de la reflexió aconseguint un grau d'estètica superior. Sense punts buits. El cas d'aquest escultor és únic, com a cas simptomàtic i profund ... "

Va escriure al director general Díaz de Villegas amb els següents termes ". Sóc homenatjat pels meus conciutadans, l'exposició tanca tots els interrogants que es van pronunciar. Amb esforç i molta lluita - deixant obres en molts punts del continent africà - he hagut de treballar moltíssim per no molestar a ningú i recollir obra que em acrediti bé.
Comprenia la responsabilitat artística que tenia i no volia defraudar .. "
Realitza el bust-retrat en bronze a Milà i Fontanals per l'Institut E.M. barceloní. Escuts en pedra per a l'Institut E.M. Carles V ambdós a Barcelona al mateix temps que aprofundeix en la "tècnica de la fundició".

1.962 - Concursa a Sevilla a la "XI Exposició de Tardor". Amb la seva obra "Belleza de lagos" en terra-cotta.
Pel seu currículum i obra presentada, se li concedeix "BECA ARTÍSTICA PENSIÓ D'ESTUDIS ETNOLÒGICS A L'ÀFRICA" Per la Fundació Juan March a Madrid.

El seu retorn al continent representa la consagració com "ESCULTOR africanista".
Imparteix classes des 1960 de dibuix lineal. Escola del Treball a Bata. I dibuix artístic a l'escola d'Art i Oficis de Belles Arts a Malabo i Bata, a l'escola Normal de Magisteri ia l'Escola de Belles Arts de la Diputació. És director artístic a l'escola d'Art i Oficis de la Prov De Rio Muni, fins la seva mort

1.963 - Se li concedeix "MEDALLA" Exp Regional d'Art a Malabo per la seva obra en talla presentada "Crucificat" a la Leproseria de Mikomeseng.
El novembre 23 En el periòdic de "Reus Semanari" s'escrivia: .. "amb una concurrència desbordant, Gené ha presentat un magnífic conjunt d'obres. Felicitem a aquest notable escultor compatriota nostre .. "

La majoria d'obres religioses tenen les faccions similars a les respectives ètnies. Com: Sta Maria de Rio Muni a Bata, Mare de Déu de Montserrat a Efulan (talla de dos metres d'alçada) Mare de Déu Bisila Mare de Déu de l'illa a Malabo - En la visita del Sant Pare Joan Pau II, és proclamada Patrona de l'illa de Bioko -.


Activitat de taller. Entre els poblats de Mocuu i Ayamiken, província de Litoral, Guinea Equatorial,Aconsegueix modelar en plena selva, la PARELLA DE PIGMEUS bantus - única en la història de l'art-Finalitzant "l'estudi de la raça" iniciat per l'escultor Julio Antonio.

No només dedica la seva estada a treballar en les seves obres, sinó que imparteix els seus coneixements i participa en tota mena d'esdeveniments artístics.

1.964 - Realitza el Programa de Belles Arts i Oficis Artístics i dissenya el fullet. El director Inspector d'Ensenyament el felicita en nom del director general.
Forma part de la Comissió Municipal Artística emmarcada per organitzar festes i exposicions.

1.965 - Se li concedeix la Medalla a la Exposició Regional d'Art  Sta. Isabel de F. Póo.
1.966 - Aconsegueix per Bata "l'Institut Politècnic" desplaçant-se personalment al Ministeri d'Educació Nacional a Madrid. És a Guinea quan realitza una producció considerable de pintures a l'oli, i és pioner de la tècnica de "oli esmaltat" procediment fins ara inusual.

També realitza encàrrecs de pintures al fresc amb diferents temes murals, ornamentant esglésies, teatres, edificis oficials, com ara la sala d'actes de la Diputació, Sanitat, Museu de Ciències...

1.967 - Nomenat pel Consell d'Educació del Govern Autònom de Guinea Equatorial,  "Professor de Dibuix i Història de l'Art" a l'Institut Nacional d'Ensenyament Mitjà Carles Lwanga.

Sent destacable que la seva obra està en diferents punts de la geografia i és molt diversa. Sens dubte no deixa indiferent. Per Gené era fascinant la figura humana. Hi cerca la part més vital fugint del superflu, sabent impregnar de la seva sensibilitat artística. A la base del seu art es troba autenticitat, captació de la vida en tota la força de la inspiració Aquest dinamisme ens obliga com a espectadors a captar i mostrar-nos actius davant seu. Cada vegada més la seva èxtasi per aquelles terres i gents o el paisatge, l'absorbeixen. Envoltat de nens dialoga amb ells i cobreix les seves necessitats donant-los tot el que porta a les mans o a la cartera. Capta la negritud.
En arribar la Independència d'Estat, sent la necessitat d'ajudar i es queda al país malgrat el perillós del moment polític. Ell no té res a témer i prossegueix la seva tasca artística i d'ensenyament.

Realitza bustos a diferents personalitats de la societat, així com encàrrecs per Alts Dignataris com Franco, Isabel II d'Anglaterra, Hassan II del Marroc. Presidents dels Estats de França, Camereoun, Gabon, Guinea Conacry i Equatorial. Els bustos en talla de S.M. Joan Carles I i la reina Sofia, els quals es troben en el Palau Reial de Madrid.

1.979 -  Presenta les obres de "Maternitat àrab i Tors" a l'Exposició d'Art Casa Regional d'Andalusia a Tarragona
Diverses obres en bronze, presentades al Saló de Maig a la Galeria Anquins de Reus.

Maternitat 1980-81 - Exposició-Antològica M. Gené al Centre de Lectura de Reus. Cedeix l'obra en bronze "Portador de cocos" per formar part del patrimoni artístic de l'entitat i futur Museu d'Art Contemporani. Actualment, després de presidir les xerrades biogràfiques sobre l'escultor, organitzades per "Unió de dones de Reus i Comarques" es troba en la sala d'actes del Centre.

1.981 - Se li concedeix la Medalla de bronze de l'ordre de la independència de la República de Guinea Equatorial, imposada pel Tinent Coronel i President del Consell Superior de la Nació S.E. Teodoro Obiang Nguema, per la seva tasca meritòria artística i personal, davant totes les autoritats i cos diplomàtic, en un acte amb assistència pública.

Els seus estudis africans és un món per a la majoria ignorat, la parella de pigmeus bantus, modelats en el cor de la selva i conservada actualment al seu estudi reusenc, és un document viu d'identitat per al "estudi del continent africà".

1.982 -  S.S. el Papa Joan Pau II, va proclamar a la Verge de l'illa en la seva estada a Guinea, com a S ª Bisila Patrona de l'illa de Bioko. L'obra es va realitzar en ciment en 1.968 i beneïda i col.locada al cim del Pic de Sta Isabel. Des d'ara amb rang universal. És obsequiat amb una petita talla de la imatge, la qual es troba a les dependències vaticanes de Roma. En ell es harmonitzar amb el talent i la capacitat el "bon ofici", el "bon concepte" i el "bon gust escultòric". Virtuts al servei d'un elevat ideal com el de "perpetuar races" - qui sap si en vies d'extinció -.  Per això aquest admirable artista considerat un excel lent retratista i un imatger del s. XVIII a l'endinsar seves talles en el drama del Calvari, és anomenat "el poeta de la raza africana".

1.983 - Segueix treballant incansablement i donant classes de dibuix i Història de l'Art a l'Institut d'EM Carlos Lwanga ia l'Institut Industrial - Actualment és l'Institut Politècnic Escultor Modest Gené Roig a Bata.
29 octubre
Mor després de no poder vèncer una malaltia pulmonar i reposa en el Cementiri de Bata sense rebre honors pel seu exprés desig.

/\ Torna amunt

El llegat artístic i humà de Modest Gené: 1984 - 2011

1984 - Bata. El President Obiang invita la família l'homenatge pòstum que tindrà lloc i al I Congrès Hispano-africà de cultura. Assisteixen a l'acte de col·locació de les lletres a l'institut i al a vistia oficial al Museu d'Art Contemporani, veient-se les seves obres i rebent tota classe de mostres de respecte cap a ell.
A Reus, el mes de novembre,  "els amics de Modest Gené" celebren un homenatge en la seva memòria: col·locació d'una placa a la casa natal, a la Plaça de la Puríssima Sang. Al saló de Plens de l'Ajuntament: conferència a càrrec de Misericòrdia Arnavat i presentació del llibre de Domènec Solé tiutlat: Modest Gené i Roig, missioner de l'art. Preisdeix l'acte la regidora de Cultura de l'ajuntament, Misericòrdia Vallés.

1985 - Guinea Ecuatorial. Filmació biogràfica: L'escultor i mestre Modest Gené. Producció conjunta de Televisió Espanyola i Guienana. visites realitzades en helicòpter.
L'Ajuntament de Reus concedeix un carrer amb el seu nom.

1986 - La seva vídua i filles cedeixen obres al Museu Comarcal Salvador Vilaseca, sent la directora Anna Mir. El patronat del museu publica que tidnrà lloc una exposició homenatge, que no s'ha arribat a fer. No obstant, alguna obra seva és exposada en diferents mostres que el Museu organitza com:
- Mireu-nos amb ulls d'amor - Centenari de l'aparaició de la Verge de Misericòrdia.
-"Els fons del Museu, cinc reusencs univerals"; vàries obres.
- IX Ciutat Gegantera, Exposició dels vuit nanos restaurats epr la Colla Gegantera: "els nanos de Modest Gené".
- Exposició homenatge al Dr. Salvador Vilaseca Anguera, arqueòleg: bust.
- "Màscares" exposat el "cabezudo catalán".
- "Roses, roses escut de la Ciutat. Fotografia de l'Escut de l'Ajuntament".
- "70 anys muses de Reus", dues obres.
-  Capgrós "el nano mallorquí", acte de presentació del llibre de Domènec Solé: "L'obra pública de Modest Gené i Roig a Reus". Presenta: Marc Ferran, director del Museu d'Art i Història. Presideix la consellera de Turisme de l'ajuntament de Reus.

1987 - Reus. Es concedeix  el "Premi Ciutat de Reus, Cinema amateur, any 1986" i II Premi Documental, reprotatge Modest Gené a R. Saludes i J. Vall pel film titulat: Modest Gené, l'escultor".  Està a disposició dels interessats a la Filmoteca Centre de Lectura i al Centre de Recursos Pedagògics  del Baix Camp. S'ha passat a diversos acte dedicats a l'escultor.
Jaca. La comissió del "XXV Festival Floklórico de los Pirineos" convida a l'Associació Cultural "Rhömbe" a Barcelona a represetnar el seu país: Guinea Equatorial. L'entitat demana a la família Gené escultyures (peruè no hi ha millor represntació, ni homenatge a l'artista). Diverses obres figuren sota el títol: "Guinea Equatorial, homenatge a Modest Gené".

1988 - Reus-Marçà. Amb motiu del V Aniversari de la seva mort, diverses revistes i entitats commemoren aquesta efemèride.
Malabo (Guinea Equatorial). Eva Alcaide, artista-pintora i alumna seva exposa la seva obra a "Exposició: retrospectiva com a homenatge al mestre, Sr. Modest Gené".
1993 - Vilallonga, Tarragona, Vilabella, Marça, La Canonja... etc "X aniversari del traspàs de M. Gené, escultor". Xerrades biogràfiques i exposició de fotografies de les seves obres.
1994 - Reus. "Exposició X Aniversari M. Gené". Com a cloenda dels homenatges, la Diputació de Tarragona ofereix la mateixa sobre la presidència de Josep Mariné i presentació de Francesc Roig al Palau Bofarull.
Xerrada-biogràfica a càrrec de Maria del Carme Gené a "Aules de la 3ª edat", URV.

1996 - Tarragona. "VII Aniversari Ateneu". Exposició col·lectiva d'artistes de Tarragona i Reus. Obra en terra-cotta de Modest Gené. Presideix l'acte Joan Aregio, per l'Ajuntament de la ciutat. L'acompanyen els respectius presidents, Antoni Panadés de l'Ateneu i Joaquim Camps, del Centre d'Amics de Reus. A la "Revista "Ateneu", article a càrrec del Sr. Benito.

1998 - Alacant. Exposició permanent de la Fundació Capa, al Castell de Santa Bàrbara: "Els millors escultors del segle XX", dues obres Ureka Y Sansón.
Reus. Exposició "Temps de Quaresma". Fotografies de els obres de Modest Gené a Setmana Santa de Josep Maria Vall i Torres. Organitza l'Arxiconfaria Sant Crist de la Creu de la I.P. de Sant Joan Baptista.

2000 - Tarragona. Modest Gené Imatger "Exposició de fotos d'imatges que desfilen per Setmana Santa" i xerrada biogràfica per Maria del Carme Gené, al "Centro Castellano-Leonés de Tarragona". Es presenta l'Auca Modest Gené. Textos i dibuix: Àngel Martín Massip.

2001 - Tarragona. Exposició "L'Art del segle XX, a les comarques de Tarragona". Organitza el Museu d'Art Modern de la Diputació de Tarragona. Comissari: Antoni Salcedo Miliani, professor d'Història de l'Art a la Universitat Rovira i Virgili. Obra en pedra: Derbuga.
Entre 2002 i 2003 es va publicar el llibre de l'exposició. Antoni Salcedo Miliani va incloure la fotografia en color de l'obra de Modest Gené, ressaltant que va ser premiada en el Xè certamen "Medalla Julio Antonio".

Teógenes Berrón Guerra  incorpora la pàgina web "Modest Gené Roig artista-escultor (Reus 1914 - Bata 1983)". Amb fotos a color d'obres escultòriques i pictòriques. Com a reconeixement personal.

Tarragona. "Exposició: M. Gené, insigne escultor reusenc", oferta pel Reial Club Nàutic de Tarragona. Presideix Albert Vallvé de l'Ajuntament  de Tarragona. Presenta Tomàs Olivar, pintor. Xerrada biogràfica. Presideix Emili Mateu, pesident del Reial Club Nàutic. Presenta Ramon Ferran Pagès, escultor.
Xerrada a càrrec de Maria del Carme Gené "Un reusense con obra en Aragón". Exposades les fotografies de les diverses obres. Presenta Pilar Llardén, presidenta del Centro Cultural de Aragón en Tarragona.

Reus. "I Premi d'Escultura Modest Gené". Convoca l'àrea de Cultura de la Fuindació Privada Reddis. Exposició de les obres seleccionades. Presideix la talla "Pequeño danzarín" de Modest Gené. Presideix l'acte del repartiment de premis, el pesdient de l'entitat, Felip Font de Rubinat, coordinador dels Serveis Territorials de cultura de la Generalitat de Catalunya. Recull el I Premi Modest Gené, Sergi Oliva, escultor.

2002 - La Selva del Camp. "Modest Gené imatger", exposició fotogràfica de les obres". Organitza l'Ajuntament de La Selva. Fotografies: Agrupació Fotogràfica Reus, Josep Mª Vall, S. Ferré, Masdei i Arxiu de la Generalitat. Obres: Nostra Senyora en la seva soledat dolorosa. Pas processional de la vil·la i "Cap del Sant Crist Jacent" policromat. Presideix l'acte, l'alclde i lacorporació Municipal. Presenta, Josep Maria Masdeu Guitart de l'àrea de cultura de l'Ajuntament.
Xerrada biogràfica per Maria del Carme Gené a l'Associació de Dones.

Lleida. Exposició de fotografies "Commemoració del centenari de l'església parroquial de Sant Joan Baptista". Es pot veure la talla policromada que presdeix l'Altar Major. Es conivda la família Gené a tots els actes.

Reus-Tarragona. L'Associació Gent Gran oranitza una xerrada biogràfica amb el títol:" Un reusenc, Modest Gené" i "El sempre difícil camí de l'art: Modest Gené, escultor". Presenta a Maria del Carme Gené, Joan Sentís, delegat cultural de l'entitat.

2003 - Tarragona- "Festes de Sant Isidre". Xerrada biogràfica: "Modest Gené, guanyador  de la X Medalla Julio Antonio", per Maria del Carme Gené. Organitza: Gremi de Pagesos de Sant Llorenç i Sant Isidre.

XXè aniversari de la seva mort. Diferents mitjans de difusió i premsa el recorden.

2005 - Reus. Xerrada biogràfica a les Jornades Culturals Ceip Prat de la Riba de Reus, cursos 5è i 6è de Primària.
Exposició "75 aniversari IES Baix Camp", al Centre de Lectura d'obres dels professors. M. Gené amb treballs realtizats al forn ceràmica com "El Condesito" i "Lechuza" i "Estudio de musulmana sentada" bronze, "Maternidad peinando sentada", bronze.

Llibre "75è Aniversari IES Baix Camp" Reus (Escola de Treball).
Exposició de Fotos commemoratives 75è Aniversari al propi Centre. es veuen obres de Gené com "Estudi Femení" en terra-cotta al despatx de la Direcció del Centre "Escola de Treball" i altres exposicions i Fires de Mostres.
Llibre per Domènec  Solé Gasull  "L'obra pública de Modest Gené Roig a Reus", presentat per laconsellera de ciutat i Turisme, Teresa Pallarès,  i el Director del Museu d'Art i Història, Marc Ferran, al Museu Salvador Vilaseca de Reus. En la invitació, la foto de l'obra "Matrona de l'Equitat" de l'Edifici "Equitativa" a Reus i durant l'acte col·locada en lloc destacat el capgrós "El mallorquí".

2008 - Reus
Exposició al Museu d'Art i iHistòria de Reus: Descobrir els tresors dels museus de Reus "70 anys de museus a Reus 1934 - 04". Plaça de la Llibertat, 13. Juny 2004 a juny 2008.

15 octubre - Reus "Associació de Veïns Tres llits, del Barri Santa Teresa". Descobreixen un placa en record de l'escultor al carrer Santa Teresa, nº 40 (on residia amb els seus pares i va realitzar les seves primeres obres: l'escut de la ciutat i Sant Joan Baptista).

XXV Aniversari de la mort de l'escultor. Ceradai: El sr. Josep Mª Ferran organita l'acte conjuntament amb la col·laboració del Center de Lectura - s'hi afegeixen diverses entitats: de Setmana Santa, africanes..)
28 d'octubre. Centre de Lectura: Mostra Moti.vak, recursos i tècniques creatives per a motivar l'alumnat. Xerrada sobre Modest Gené, a càrrec de Maria del Carme Gené i J.Mª. Ferran. Presentació amb diapositives per Rosa Mª Bessó Carreras: "La personalitat de l'artista Modest Gené" Ponència per Domènec Solé i Gasull, autor del llibre biogràfic.

2008 - L'Aleixar.
Placa lliurada a la vídua de Modest Gené. "Vida creixent  moviment crisità d'adults i gent gran" per Mn. Manuel Mª Fuentes i el delegat de l'entitat, Josep Mª Vallès, el 23 de novembre a L'Aleixar.

9 de desembre. Tarragona. Museu d'Art Modern. EDU crea - II Mostractiva sobre produccions i treballs creatius. Josep Mª Ferran dirigeix l'acte. Entre les ponències hi ha"25è any de Modest Gené, el fuur de la catalogació de l'obra de Modest Gené" per Francesc Roig, escriptor i inspector d'Educació.

2009 - Tarragona-Reus-Margalef-Marçà
18, 19 i 20 de febrer. Secció Especial Secundària. IES. Sant Salvador: Jornades Culturals. Conferències a càrrec de Mª del Came Gené als alumnes de 2n i 4t d'ESO: "L'obra escultòrica i pictòrica de Modest Gené". Diversos tallers.

- I Ruta Modest Gené i les seves obres a Reus, per Domènec Solé. 9 de maig de 2009.
- Juny: Reivsta "IES Sant Salvador Tarragona" anuncia que es rep el Premi Reixac, Barcelona.
- Exposició: "Reus, any de la derrota 1939", del 15 d'abril de 2009, a l'11 d'abril de 2010. Amb obra de Modest Gené. Museu d'Art i Història de Reus.
- Margalef de Montsant. 13 de juny de 2009. XVIII Trobada Gent Gran del Priorat". Acte central al Saló d'Actes.  Homenatge a Modest Gené, per Rosa Mª Bessó, Josep Mª Ferran, Ceradai, i Maria del Carme Gené. L'alcalde de Margalef i el Consell Comarcal lliuren un obsequi de record.

9 de juny de 2009. Reus. Al Museu d'Art i Història, Exposició "...Ara toca Festa!". La Festa Major, amb els capgrossos de Modest Gené "Nanos", quatre parelles que representen els territoris de La Corona d'Aragó. Hi serà diversos anys. 

2,3 i 4 de juliol. Festes de barri de l'Associació de Veïns Tres LLits. Pregó a càrrec de Sr. Solé.  Segell de correus Modest Gené-Personatges de Reus (Associació Filatèlica de Reus).
30 d'octubre de 2009. Falset. "Vida Creixent". Trobada diocesana d'inici de  curs. Visita a Bellmunet, Falset i Marçà.
A l'Eglésia parroquial de Marçà, es venera la talla de la Imatge Mare de Déu de les Malalties. Patrona. Obra de Modest Gené. Mª Carme Gené presenta la biografia del mateix i els detalls per encàrrec.

4 de novembre de 2009. Tarragona. Institut Municipal d'Educació. Commemoració "XX anys d'agenda pública de Ceradai" de Catalunya. Josep Mª Ferran presenta la plataforma d'Associacions i Persones. Mª del Carme Gené dóna suport i il·lustra les "rutes per a visitar les obres de Modest Gené".

8 de novembre de 2009. Ateneu de Tarragona. C. Sant Magí, 2. "Modest Gené, l'escultor del Camp de Tarragona i la seva projecció internacional". Intervenen Ferran Bessó i Gené. Filmoteca Andrés de Andrés amb la filmació: "Del tormento al éxtasis".

9 de desembrre. Reus. Filmació per Miguel Ángel Sikota de llocs i obres de Modest Gené. Per a la TV Guineana: "Escultor Modest Gené, insigne professor".

2010 - 11 de Maig. IES Els Pallaresos, classe 3r d'ESO. Professora Montse Fortuny.

Mª del Carme Gené a l'exposició del Museu d'Art i Història de Reus

4 de juny. Empar Pont Albert, regidora, Cap d'Àrea de Cultura de l'Ajuntament, convida a la inauguració de l'Exposició "Modest Gené, un escultor entre dos mons", fins el 15 degener de 2011. S'inclouen visites guiades.
 
14 d'octubre. Tarragona "Institut Municipal d'Educació". I Jornades sobre recursos i mesures en l'atenció a la diversitat a l'entorn, a l'escola/institut i a casa. "Exemples de bona pràctica: Montserrat Fortuny: 'L'obra i figura de Modest Gené" y Mª del Carme Gené.

2011 - Reus. Escola Rubió i Ors. Setmana Cultural, 1 de març de 2011. Cicle inicial. 1 - 2n. Directora Antonieta Roib. Mª del Carme Gené presenta a Modest Gené.
15 d'abril de 2011. El Ple municipal acorda per unanimitat el nomenament com a "Fill il·lustre" de la ciutat de Reus, a títol pòstum, a l'escultor Modest Gené Roig 'pels mèrits i circumstàncies que en ell concorren i que han quedat suficientment acreditats a l’expedient a l’efecte incoat'.
10 de juny de 2011. Presentació del llibre-catàleg  de l'exposició 'Modest Gené, un escultor entre dos mons", dirigit per Joan Abelló Juanpere, al Museu d'Art i Història de Reus.
[Pujar ↑]

Et pot interessar

  1. Maria del Carme Gené - Modest Gené Maria del Carme Gené - Modest Gené

Els enllaços

Veure aquest punt a mapes.tinet.cat

Cercar

 

Resum

Nom: Modest Gené i Roig
Va néixer: 5 de novembre de 1914
Va morir: 29 d'octubre de 1983
Obra destacada: Escultures, bustos, monuments, imagineria religiosa... Hi destaquen entre moltes altres: 'Escut a la façana de l'Ajuntament de Reus,  'Parella de pigmeus bantús', 'Etiki' (cap de nena), el 'Sant Crist de la Sang', escultures al Monestir de Poblet, 'Maternitat àrab', etc.

T'agrada?

Recomanaries la pàgina? La teva recomanació ha sigut desada!

Valoració actual: Imprescindible! (basat en 1 opinions)

Fes-ho córrer!

Comparteix a Facebook Comparteix a Twitter Comparteix a Myspace Comparteix per correu electrònic

Altres fotos

P1030896.JPG - Per "111829756157097795119"75.jpg - Per "111829756157097795119"P1080410.JPG - Per "104993945574538638780"55.jpg - Per "111829756157097795119"Crist de la Sang - Per "Nurbers"P1080384.JPG - Per "104993945574538638780"