Tags relacionats...

Bellmunt, Cinta S.

font: David Joanpere

publicat: 02-03-2011

TINEThistòria, 10 anys de la primera xarxa ciutadana a Internet a l'Estat espanyol

Publicat: 30-06-2006 Imatge notícia

Quan pràcticament ningú sabia ben bé què era Internet, un petit grup damics vinculats a la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona, coneixedors de l'existència d'aquesta tecnologia i conscients del que podia representar en les nostres vides, van treballar fermament perquè aquesta eina estigues ben aviat a l'abast dels ciutadans. Les bases del Projecte Tecla van madurar i van prendre forma en les Jornades Univerciutat. Així, l'octubre de 1995 naixia TINET (Tarragona Internet) amb el suport de l'Ajuntament tarragoní. Era la primera xarxa ciutadana d'Internet a l'Estat espanyol i de les tres primeres d'Europa. Una revolució cosmopolita arribava a Tarragona en un oment en què les línies per connectar-se a la Xarxa eren caríssimes i només podien contractar-se a través dels escassíssims proveïdors privats. Els ciutadans van fer seva aquesta xarxa i el creixement inicial va ser exponencial, fet que va afavorir la primera edició del Premi de Narrativa curta TINET.
TINET es convertia d'aquesta manera en una referència clau en la història d'Internet, primer per donar connectivitat i ara, un cop superat aquest rpimer repte, per facilitar eines de desenvolupament propi perquè tothom que hi vulgui comparteixi coneixement i aporti continguts al nou portal de TINET integrant el seu bloc, la seva web i les seves activitats a l'agenda o al diari digital, entre altres possibilitats. TINET és un servei públic i des del 2000 en té cura l'Organisme Autònom per a la Societat de la Informació (OASI) de la Diputació de Tarragona que s'ha afegit al caliu que li donen els més de 20.000 tinetaires actuals que s'han mostrat entusiamats per TINET des dels inicis. A més, la trajectòria de TINET ha estat apadrinada sovint per personatges com Vinton G. Cerf, un dels pares d'Internet, que amb la seva presència a Tarragona ha evidenciat el recolzament a aquesta singular xarxa que després de 10 anys de vida intensa ha propiciat l'elaboració d'aquest llibre, crònica històrica, per recordar i no oblidar, i crònica didàctica, per compartir una magnífica experiència de coneixement.

Lluís Llach, Der Junge Vom Cal Vall

Publicat: 03-04-2006 Imatge notícia

Traducció a l'alemany d'Ines Zöbisch del llibre de Cinta S. Bellmunt i Josep R. Grau "Lluís Llach, el noi de cal Vall. Un viatge pel seu món a Porrera".
Els aiguats del 10 d’octubre de 1994 van suposar un fort cop per a Porrera. Les destrosses van fer pensar als seus vilatans que d’aquesta ja no aixecarien el cap. Per sort, feia poc que Lluís Llach s’havia instal·lat a viure en aquesta localitat, a Cal Vall, la seva casa pairal. La seva presència va ser decisiva ja que s’hi va abocar de ple en la recuperació del municipi: primer amb un concert a Reus per recaptar fons, després amb el disc Món Porrera i finalment implicant-se en el negoci del vi, en els primers passos de la revolució enològica del Priorat. Una dècada després, el mateix Lluís Llach recorda com ha viscut tot aquest procés. Alhora, relata la seva vinculació amb Porrera des que d’infant l’enviaven als estius a engreixar-se amb la seva tieta Pilar, passant per la seva adolescència, quan plegava avellanes i tocava la guitarra amb els seus amics, fins a l’actualitat.