Palau Oriol


El Palau Oriol està situat al casc antic de Tortosa, al carrer de la Rosa, al costat del Palau Despuig. És un antic Palau que pertanyia als Marco, després del marquès de Bellet i de Mianes i finalment de Damià d'Oriol, marquès de Santa Coloma. Actualment és la seu de l'Escola de Música i Conservatori de Grau Mitjà de la Diputació a Tortosa.
[ llegir ↓ ]
L'edifici, d'estil gòtic civil català, datat dels segles XIII-XVI, presenta vigues policromes i un pati interior amb una escala coberta que dóna accés a les plantes. En el primer pis disposa d'una galeria d'arcs rebaixats i fines columnes. En la façana destaca una porta d'accés al pati mitjançant un arc de mig punt amb grans dovelles. En origen, el Palau Oriol es comunicava amb el Conservatori, són constància d'aquest fet uns arcs tapiats en el mur esquerra del Palau.
 
L’edifici es troba organitzat al voltant d’un pati central, al qual s’hi accedeix a través d’un vestíbul. Es conserva el conjunt d’arcs que obrel’escala al pati, arcs escarsers aguantats per columnes lobulades de capitell llis, i a la base tres escuts treballats en relleu, el de Tortosa, el de Catalunya i el de la Diputació.

La façana presenta tres nivells: el de la planta-entresòl és de carreus de pedra en estat original, conté el portal adovellat, de mig punt, amb dovelles grans del segle XVI, i tres finestres amb els marcs amb motllures. El nivell principal amb carreus més petits, restaurats. El sector de golfes separat per una motllura horitzontal és de mur arrebossat al que s’obre un seguit de finestres d’arc escarser separades per petites motllures. El ràfec és de fusta.
El 1969 va ser adquirit per la Diputació de Tarragona que el va recuperar entre el 1971 i el 1974, i actualment és la seu de l'Escola de Música i Conservatori de Grau Mig de la Diputació a Tortosa.
 
Qualificat com a bé de domini públic, el Ministeri d'Educació i Ciència el declarar l'any 1976 Monument Històric Artístic del casc antic[Pujar ↑]

Veure aquest punt a mapes.tinet.cat

Cercar

 

Resum

Característiques: Palau d'estil gòtic civil català, estructurat al voltant d'un pati central
Època: segles XIII-XVI
Usos: Residència privada de diverses famílies nobles. En l'actualitat és la seu del Conservatori de Grau Mitjà de la Diputació a Tortosa.
Fets rellevants: Qualificat com a bé de domini públic, declarat Monument Històric Artístic del casc antic. L'any 1969 va ser adquirit per la Diptuació de tarragona, que el va recuperar entre el 1971 i el 1974.

T'agrada?

Recomanaries la pàgina? La teva recomanació ha sigut desada!

Valoració actual: Molt recomanat (basat en 1 opinions)

Fes-ho córrer!

Comparteix a Facebook Comparteix a Twitter Comparteix a Myspace Comparteix per correu electrònic