Santa Maria de Paretdelgada


Situat a escassos quatre quilòmetres de de La Selva del Camp en direcció a Vilallonga, el Santuari de Paretdelgada està enclavat en una zona on es troben la Creu Blanca del 1604 i la capella de Sant Nicolau, refeta el 1939. El Santuari de Paretdelgada es va construir damunt restes romanes i sarraïnes.
[ llegir ↓ ]
 L'origen del nom fa referència a les parets romanes, que són les que anomena la carta de poblament del 1165 en parlar de Parietes Graciles. El nom del Santuari, també va originar la llegenda segons la qual el pastor que va trobar la imatge s'anomenava Peret Delgada.
 
L'origen de l'ermita va ser una casa de l'orde del Temple establerta al Rourell. Documentada el 1200, s'hi van fer diverses reparacions i el 1313 es va construir la casa de l'ermità. Durant el segle XVI es va alçar la sagristia i el cor i anys més tard, la capella de la Mare de Déu de la Pietat i la capella nova. El 1766, a causa d'un incendi, es va haver de reedificar la capella pràcticament de nou i, anys més tard, el 1959, va restaurada.
 
El santuari consta d'una nau rectangular que comunica amb la capella del cambril, de bones proporcions. La decoració de l'ermita, a càrrec de Josep Grau i Garriga, consta de mènsules antropomòrfiques i capitells amb ornaments florals.
 
Entre el 1961 i el 1964, amb motiu dels aplecs que s'hi feien, es va convocar un concurs literari d'incidència nacional; prohibit per la censura, es van reprendre el 1976. Actualment se celebra, a l'agost, la festa de la Mare de Déu de Paretdelgada. Aquesta ermita centra la caseria de Paretdelgada.[Pujar ↑]

Veure aquest punt a mapes.tinet.cat

Cercar

 

Resum

Característiques: Ermita situada a uns quatre quilòmetres del nucli de la Selva del Camp. Amb una nau rectagular que comunica amb la capella del cambril
Època: L'origen de l'ermita va ser una casa de l'orde del Temple documentada el 1200. S'hi han fet reparacions i diverses restauracions
Usos: Ermita. La zona exterior ha acollit diversos actes i aplecs, entre els quals un concurs literari d'incidència nacional.
Fets rellevants: Al mes d'agost acull la festa de l Mare de Déu de Paretdelgada.

T'agrada?

Recomanaries la pàgina? La teva recomanació ha sigut desada!

Aquesta pàgina encara no ha estat valorada. Participa i valora'l!

Fes-ho córrer!

Comparteix a Facebook Comparteix a Twitter Comparteix a Myspace Comparteix per correu electrònic

Altres fotos

Catalunya - Baix Camp - Per "Jaume Meneses"Catalunya - Baix Camp - Per "Jaume Meneses"Catalunya - Baix Camp - Per "Jaume Meneses"