Tags relacionats...

delajalan

Martorell, Joanot

font: Redacció Tinet

publicat: 20-04-2011

Joanot Martorell Escriptor medieval valencià nascut a Gandia per allà el 1413. És conegut per haver escrit el Tirant lo Blanc, el llibre que és considerat la primera novel·la moderna d'Europa. Només va escriure aquesta obra, rica i complexa, insòlita i diferent i és per això que el seu nom està entre els millors autors de la literatura catalana i universal. Però en ser escrita en català no va tenir un ressó tan gran com Cervantes perquè el català era considerada una llengua minoritària. Morí a València l'any 1468.

Tirant lo Blanc

Publicat: 21-04-2011 Imatge notícia "Escrita a partir de 1460 i publicada per primera vegada el 1490, Tirant lo Blanc és una novel·la cavalleresca que narra les aventures d'armes i d'amor del seu protagonista, Tirant, al servei d'un bell ideal: alliberar l'Imperi Grec, Constantinoble, del setge dels turcs. Qualificada encertadament com a novel·la total (alhora de cavalleria, cortesana, militar, eròtica i, en cert sentit, psicològica), la seva versemblança l'allunya de les novel·les de cavalleria de l'Edat Mitjana; i la seva trama variada i rica en registres (des del to greu fins a l'humor; des de la crueltat fins al sensualisme), la fan una lectura plaent i divertida, que ha resistit el pas del temps. És, no res menys, una de les millors novel·les europees del moment."

Jordi Tiñena

Aquesta nova edició de Tirant lo Blanc, de Joanot Martorell, parteix de la transcripció que feren l'any 1999 alumnes de centres educatius de les comarques de Tarragona. Aquesta transcripció es basà en l'edició del Tirant a cura de Martí de Riquer, publicada l'any 1947 per l'editorial Selecta. De Riquer donà el seu consentiment per a aquesta transcripció i posterior publicació a Internet -a través de TINET-, esdevenint en el seu moment la primera edició on line de la que és considerada la primera gran novel·la moderna de la literatura catalana i un dels llibres més importants de la literatura universal.

Avui, TINET s'avança novament i presenta una revisió d'aquesta edició on line de l'obra valenciana, revisada i corregida pel filòleg Ramon Vernet. Ho fa en un nou format digital, l'ePub, el nou estàndard per a la publicació electrònica i apte per múltiples dispositius electrònics.