Camp fortificat de La Serra de La Fatarella


Espai situat a cavall dels municipis de La Fatarella i Ascó que consta de nius de metralladora i trinxeres degudament senyalitzats. Serví de cobertura de les forces republicanes els últims dies de la Batalla de l’Ebre. L’espai consta de 10 nius de metralladora, trinxeres, refugis, pous de tirador, barraques de pedra seca, escampades per la Serra de La Fatarella, seguint les senyals direccionals us permetrà fer un recorregut per les fortificacions que van permetre la retirada ordenada de les ultimes forces republicanes que havien lluitat a la Batalla de l’Ebre.
[ llegir ↓ ]
Construïts durant el període que va durar la Batalla pretenia crear un darrer reducte a l’altre banda del riu, conquerit per sorpresa el 25 de Juliol a les forces de l’exercit nacional i que van aguantar fins 16 de Novembre de 1938. Si ho desitgeu, amb cita prèvia, l’associació Lo Riu hi organitza visites guiades.

La Serra de La Fatarella, un escenari clau de la retirada del exercit de la república / La darrera resistència republicana a l’Ebre
 
Matinada del 14 de novembre de 1938, una agrupació de l’exèrcit franquista de mes de 15 divisions, amb tota l’aviació, tancs i artilleria intenten encerclar i esmicolar l’exèrcit republicà que està preparant una maniobra molt complexa i d’alt risc: el replegament de les tropes i la retirada dels escenaris de la Batalla de l’Ebre i per tant el creuament del riu, principalment per la població de Flix. El que semblava que hauria de ser un passeig triomfal de l’exèrcit franquista es veu de manera sobtada aturat durant 48 llargues hores a les afores del poble de La Fatarella just en el mig del centre de l’arc format per les poblacions de Riba-roja, Flix i Ascó.
 
Que va passar? Qui o que van aconseguir aturar l’avanç de tota aquesta impressionant maquinaria bèl·lica durant 48 llargues hores, arribant a lluitar cos a cos?
 
A l’estiu del 1938, uns mesos desprès de creuar l’Ebre, l’exèrcit republicà va dissenyar i construir un formidable sistema de fortificacions en doble línea. Un sistema format per grans construccions esglaonades de ciment, amb nius de metralladora, trinxeres i un gran numero de refugis subterranis.
 
El sistema de fortificacions era condició necessària però no suficient, calia comptar però amb el factor humà, que en aquest cas vol dir el sacrifici de quasi un miler de soldats republicans que disposats a tot van presentar la darrera resistència a les tropes franquistes a la Batalla de l’Ebre.
Aquesta resistència a ultrança amb una infraestructura magníficament dissenyada es el que va permetre una retirada organitzada de l’Exèrcit Republicà per Flix i Riba-roja d’Ebre la nit del 15 al 16 novembre de 1938.
Quasi casualment un grup d’investigadors “amateurs” (alguns d’aquests, son membres de l’associació Lo Riu) van aconseguir l’estiu del 2005, un document excepcional del CTV, els militars italians que van ajudar a Franco.
 
Era un estudi detallat d’unes fortificacions impressionants que els italians van trobar a la Serra de La Fatarella.
 
Aquest estudi disposava d’un annex fotogràfic i un altre cartogràfic. Gracies a tots dos, sobre el terreny, comparant cartografia antiga i moderna, i les fotografies italianes amb la fisonomia actual del paisatge, es van trobar amagats entre matolls i a vegades pràcticament sota terra, les restes de la línia fortificada de La Fatarella.
 
Des de l’any 2005 Lo Riu, Associació per l’Estudi del Patrimoni Arqueològic i Històric de les Terres de l’Ebre, es dedica a la recuperació i difusió d’aquest element clau de la Batalla de l’Ebre, que es la línia fortificada de la Serra de La Fatarella.
 
Avui podeu fer una passejada per aquest indret, ja que aquesta associació l’ha condicionat per facilitar la seva visita, per interpretar millor aquet espai, el visitant pot gaudir d’una visita guiada, posant-se en contacte amb l’associació.
 
Com arribar-hi:
Podeu arribar a la Fatarella per dos carreteres. Tant si veniu de les poblacions veïnes de Mora d’Ebre o Gandesa, per la carretera N-420, a l’alçada de la benzinera de les Camposines, heu de desviar-vos cap a la carretera TV-7331 que porta cap a La Fatarella, quant arribeu a la població encara haureu de fer uns 2 Km mes en direcció a Ascó.  Si aneu per la  carretera C-12, que uneix Lleida i Tortosa a l’entrada de la població riberenca, d’Ascó, heu d’agafar la carretera T-733 que du just a la zona habilitada per deixar els vehicles.
 
On menjar:
 La Casa ecològica. Camí Mare de Déu del Carme s/n. La Fatarella
 Tel. 977 413 605
 
On dormir:
Fonda Ca La Brisda. vall d’Estudi 8. La Fatarella
Tel. 97741 38 47 - 690 73 74 58
 
Informació:
Associació “Lo Riu”
Tel: 977 41 34 23 – 646 92 51 14
www.loriuassociacio.blogspot.com
a/e: loriuassociacio@gmail.com[Pujar ↑]

 Els vídeos

Lo riu a dixam vore Part Primera
Autor: angelsolamauri
Duració: 08:02

Lo riu a dixam vore Part 2.avi
Autor: angelsolamauri
Duració: 09:12

Linea fortificada de la fatarella
Autor: LoRiuAssociacio
Duració: 02:48

Veure aquest punt a mapes.tinet.cat

Cercar

 

Resum

Característiques: Espai situat entre La Fatarella i Ascó que consta de nius de metralladora i trinxeres degudament senyalitzats. Va servir  de cobertura de les forces republicanes els últims dies de la Batalla de l’Ebre.
Època: A l’estiu del 1938, uns mesos desprès de creuar l’Ebre, l’exèrcit republicà va dissenyar i construir un formidable sistema de fortificacions. Des de l’any 2005 Lo Riu, Associació per l’Estudi del Patrimoni Arqueològic i Històric de les Terres de l’Ebre, es dedica a la recuperació i difusió d’aquest element clau de la Batalla de l’Ebre, que es la línia fortificada de la Serra de La Fatarella.
Usos: Construït per a crear un darrer reducte a l’altre banda del riu al final de la Batalla de l'Ebre davant les forces de l’exercit nacional. Va aguantar fins 16 de Novembre de 1938. Documentat, recuperat i senyalitzat per  l’associació Lo Riu, en l'actualitat,  l'entitat hi organitza visites guiades.
Fets rellevants: Gairebé un miler de soldats republicans van presentar la darrera resistència a les tropes franquistes a la Batalla de l’Ebre.

T'agrada?

Recomanaries la pàgina? La teva recomanació ha sigut desada!

Valoració actual: Imprescindible! (basat en 10 opinions)

Fes-ho córrer!

Comparteix a Facebook Comparteix a Twitter Comparteix a Myspace Comparteix per correu electrònic