Les respostes de la Selva del Camp a l'enquesta de Manuel de Godoy (1797)

Autor/s: Puig Tàrrech, Roser

Data de publicació: 05-09-2011
Classificació: Història

Descripció: En el darrer terç del segle XVIII les autoritats il·lustrades de la cort de Madrid promouen a nivell de tot el regne la confecció d’estadístiques i enquestes a fi de recollir informació sobre la població, economia, educació i molts altres aspectes. El comte de Campomanes, Pedro Rodríguez, en el seu “Discurso sobre el fomento de la indústria popular” (1774) escriu: “la numeración del pueblo es un barómetro político de su aumento o disminución y ha de ser uno de sus cuidados anuales. El Rey tiene la misma necesidad de la contribución de soldados que de tributos para oponerse a los enemigos del Estado y hacer respetable a todos su Monarquía.”. La frase és prou significativa de la mentalitat populacionista, que entenia la població com un recurs de l’estat: com més habitants, un exèrcit més poderós i un major poder recaptatori. Però sobretot mostra l’esperit il·lustrat del coneixement de la realitat per tal d’exercir el seu control i obtenir-en els màxims beneficis.

En aquest període de temps hem d’emmarcar els qüestionaris del viatger Francisco de Zamora (1788-1790) i els censos del comte de Floridablanca (1787) i de Manuel de Godoy (1797). Josep M. Torras i Ribé ha treballat i publicat els qüestionaris i interrogatoris del segle XVIII corresponents a la comarca de l’Anoia. Si repassem la bibliografia, veurem que els estudis realitzats a Catalunya en base a aquesta documentació s’han centrat principalment a les comarques de Lleida, el Penedès, el Baix Llobregat, el Bages, el Barcelonès i la Conca de Barberà.

Una de les característiques d’aquests documents és la seva conservació en arxius de Madrid, en tractar-se d’informes demanats pel govern central. Però en teoria els arxius municipals n’haurien d’haver guardat còpia. En alguns casos ha estat així, com a La Selva del Camp, on hem localitzat la resposta a la Instrucció de 1797.

Cercar

Obres Autors

 

Fes-ho córrer!

Comparteix a Facebook Comparteix a Twitter Comparteix a Myspace Comparteix per correu electrònic