Porrera


La vila de Porrera es troba situada en un petit replà d'un dels contraforts del Tossal, que forma part de la serres del Molló-Puigcerver, des d'on domina l'aiguabarreig del riu Cortiella amb tres dels seus afluents més importants i de cabal més regular: el Barranquill, que baixa del Tossal; el riuet de la Teixeta, que baixa del coll del mateix nom, i el barranc de les Sentius, que baixa dels termes de Pradell i Falset.
[ llegir ↓ ]
Malgrat les contínues lluites que ha assolat la població al llarg del temps, Porrera ha fet i refet els seus edificis, conservant sempre el seu aspecte senyorial i orgullós. Les cases, espaioses i sumptuoses, els carrers, el riu i les amples portalades, recorden el seu gloriós passat.

L'església parroquial i l'ermita
L'edifici més notable és l'església parroquial, dedicada a Sant Joan Evangelista, neoclàssica, amb elements barrocs, construïda entre els anys 1763 i 1771. L'ermita de Sant Antoni Abat En la visita a Porrera no podem oblidar l'ermita de Sant Antoni Abat, del 1610, que està situada al cim d'un turó espadat.

La ruta dels Rellotges de Sol
Tampoc no podem oblidar la ruta dels rellotges de sol, datats entre els anys 1840 i 1880. Porrera compta amb una gran quantitat de rellotges de sol, tant al seu nucli urbà com al seu terme municipal. Podem trobar una gran varietat de peces realment interessants, com ara el rellotge vertical declinant, anomenat Rellotge de la Plaça de la Guineu o també "Rellotge de Tarda"; peça tècnicament complexa i difícil de trobar arreu de Catalunya.

D'altra banda, tenim el rellotge més emblemàtic de la vila, situat al carrer Pau Casals, quadrant vertical declinant de grans dimensions, de tècnica complexa, amb la inclinació de les línies solars i zodiacals així com una curiosa endevinalla relacionada amb l'ornamentació del mateix rellotge.

En tota la resta de rellotges de sol existents al nucli urbà ens trobem amb un ampli ventall de colors i formes amb l'afegit que, per norma general, estan emmarcats en façanes conservades de la mateixa època del rellotge constituïdes d'estuc de calç, pintures al fresc, que donen un regust genuí que evoca les primeries del segle passat i l'esplendor econòmic, social i urbanístic que Porrera va gaudir.[Pujar ↑]

 Els vídeos

Porrera de Nit
Autor: salvador5ster
Duració: 10:03

Porrera en Moviment - Lip3Dup
Autor: MrLipdubtube
Duració: 06:11

Vendimia Manual / Verema Manual / Hand picking (Porrera-Priorat)
Autor: bodegastorres
Duració: 03:05

Descàrregues

Veure aquest punt a mapes.tinet.cat

Cercar

 

Resum

Característiques: Municipi prioratí amb un destactat nucli antic. L'església de Sant Joan, d'estil neoclàssic, és un dels edificis més notables. L'activitat vitivinícola i el paisatge del Montsant són altres dels trets identitaris d'aquesta població.
Època: Originàriament, formà part del territori de Siurana fins al 1170. Anomenat antigament Vallporrera (segle XII: Valporriera)
Fets rellevants: Hi ha un important nombre de rellotges de sol, que formen part d'una ruta que el visitant pot seguir pels carrers del municipi.

T'agrada?

Recomanaries la pàgina? La teva recomanació ha sigut desada!

Aquesta pàgina encara no ha estat valorada. Participa i valora'l!

Fes-ho córrer!

Comparteix a Facebook Comparteix a Twitter Comparteix a Myspace Comparteix per correu electrònic

Altres fotos

El Portal, Porrera - Per "Jesús Cano Sánchez"Porrera - Per "Jordi's"Porrera - Per "Magda F"Porrera - Per "enric archivell"Porrera, Priorat - Per "MARIA ROSA FERRE"sundial in Porrera - Per "Marlis1"Rellotges de sol a Porrera - C/ Vilanova SXIX - Per "ExploraTgn.cat"Rellotges de sol a Porrera - Cal Ros - Per "ExploraTgn.cat"