L'obra pict˛rica d'Enric MonserdÓ al Palau La Plana Novella

Autor/s: Ribera Gassol, Ramon

Data de publicaciˇ: 20-12-2011
Classificaciˇ: Hist˛ria

Descripciˇ: L’anomenat Palau La Plana Novella, es tracta d’una gran casa, situada en el massís del Garraf dins del terme municipal d’Olivella, construït entre 1887 i 1890 per l’arquitecte Manuel Comas i Thos; el propietari era Pere Domènech i Grau (Isla Cristina, 1831 – Barcelona, 1898) comerciant, a finals de 1846 marxà cap a Cuba, instal·lant-se en un primer moment a la ciutat de Santiago i més tard a l’Havana on aplegà una gran fortuna. Era fill de sitgetans (Sitges) on ell mateix en aquesta població sufragar diverses obres.

La construcció d’aquest casal es deu a la intenció per part de Pere Domènech d’instal·lar-hi en la zona una colònia agrícola, però el negoci no reeixí i la propietat fou subhastada l’any 1896.

En el camp artístic hem d’esmentar que hi treballaren en la seva decoració i embelliment destacats artistes i artesans del moment.

Dins del recinte també s’hi construí una capella, independent de la casa, aquesta fou dedicada o posada sota la advocació de la Immaculada Concepció, sent beneïda l’any 1887 pel Bisbe de Barcelona Jaume Català; el retaule que la presidia era obra de l’escultor Rafel Atché, l’any 1903 aquest fou adquirit pel sitgetà Bonaventura Blay que el destinà a la capella del Balneari Vichy Catalán a la població de Caldes de Malavella.

Actualment està presidit per un altre retaule. La decoració es completa amb les pintures murals que ornen l’absis realitzades per Enric Monserdà.

Cercar

Obres Autors

 

Fes-ho cˇrrer!

Comparteix a Facebook Comparteix a Twitter Comparteix a Myspace Comparteix per correu electr˛nic