Les Coves de l'Espluga de Francolí


La cova de Font Major, sistema càrstic binari amb riu subterrani, és una de les set coves més llargues del món formades en conglomerat i una de les poques que s´estén, en gran part, pel subsòl del casc urbà. Amb 3.590 m. de corredors descoberts fins ara, és ben palesa l´activitat humana des de temps prehistòrics. Una part de l´interior de la cova està habilitada com a museu, únic en el món d´aquestes característiques. De forma intel·ligentment ideada, la visita esdevé un complet endinsament en la vida i costums de l´home primitiu, de la formació de la terra, del coneixement de les eines, dels oficis i de l´evolució de l´entorn en què vivim.
[ llegir ↓ ]
El muntage àudio-visual no escatima en fotografies, gràfics i explicacions. En conjunt resulta una visita molt interessant i instructiva, del tot obligada. Aquesta cova i d´altres que el subsòl amaga donaren nom al poble de l´Espluga (del mot llatí spelunca).
La cova de la Font Major fou descoberta l'any 1853. Tanmateix, la vila havia pres el nom d'Espluga (cova) vuit-cents anys abans.

Es coneixia, potser, fa segles aquesta cavitat?. El fet és que un conjunt de fenòmens naturals, insòlits pels entorns, confluïren en l'indret: la sortida d'un riu subterrani i la presència de nombroses balmes i cavitats, determinaren probablement el topònim durant l'Alta Edat Mitjana. Les exploracions espeleològiques realitzades a partir del 1956, data en què fou redescoberta pels mitjans científics, fins l'any 1990, han ultrapassat els 3.590 metres de galeries i han recorregut bona part d'un riu subterrani que sorgeix a l'exterior per la Font Major. Això fa que aquesta cova assoleixi l'estàndard internacional de "gran cavitat" i que, per les seves dimensions, sigui una de les coves més llargues del món, formades en conglomerats.

Des que fou redescoberta, aparegué un jaciment arqueològic que testimonià la presència de l'home en la cavitat 4.600 anys a. C., moment en què albergà una comunitat neolítica que hi visqué permanentment.

Tanmateix, les darreres troballes han posat de manifest importants restes arqueològiques que es remonten al paleolític inferior.

Una de les coves més llargues
Les exploracions espeleològiques realitzades des de 1956 fins ara han donat com a resultat el descobriment de 3.600 m. de galeries, i han recorregut bona part del riu subterrani fins la seva sorgència a la Font Major. Això fa que aquesta cova assoleixi l'estàndard internacional de “Gran Cavitat” i que per les seves dimensions esdevingui una de les coves més llargues del món formades en conglomerats.

L'adequació com a museu
Per tal de donar a conèixer l'aspecte geològic i arqueològic de la cavitat, l'any 1993, amb la col.laboració de la Diputació de Tarragona i el Servei Territorial d'Arqueologia de la Generalitat de Catalunya, l'Ajuntament de l'Espluga i el Centre d'Estudis Locals crearen un projecte d'adequació de la cavitat per poder ser visitada pel públic amb la màxima cura en preservar el jaciment arqueològic i l'estructura geològica de la cavitat. Des de llavors rep una mitjana anual de 46.500 visitants i s'ha convertit en una eina didàctica al servei de l'ensenyament, gestionant pel Patronat Municipal de la Cova de la Font Major (Catalunya). Recentment s'ha habilitat la cavitat adjacent –Cova de la Vila- com a museu dedicat al paleolític, amb la qual cosa la temàtica exposada abasta des del començament dels temps fins la romanitat. Una visió conjunta de la prehistòria tractada d'una forma científica, didàctica i planera.

Dins l'ambient natural de la cova s'hi exposen amb rigor científic i de forma didàctica les formes de vida dels primers pobladors, des del paleolític fins la romanitat. Una segona part explica com es formà la Cova de la Font Major. Audiovisuals i reconstruccions d'hàbitats prehistòrics apropen el visitant a la prehistòria.

Rutes espeleològiques d'aventura
Per als més agosarats i una vegada acabada a visita convencional i prèvia inscripció, es pot continuar la visita amb una ruta d'espeleologia d'aventura. Grups convenientment equipats amb carburers i neoprens s'endinsen per les galeries més insòlites i desconegudes de la cavitat, tot remuntant el riu subterrani fins arribar al primer sifó.
 

[Pujar ↑]

 Els vídeos

Promoció coves de l'Espluga 2011
Autor: covesespluga
Duració: 02:20

Àudios

Veure aquest punt a mapes.tinet.cat

Cercar

 

Resum

Característiques: Una de les set coves més llargues del món, amb 3590 metres i un riu subterrani. S'esten en bona part pel subsol del casc urbà
Època: Des que fou redescoberta, l'any 1853, aparegué un jaciment arqueològic que testimonià la presència de l'home en la cavitat 4.600 anys a. C. Les darreres troballes han posat de manifest importants restes arqueològiques que es remonten al paleolític inferior.
Usos: L'activitat humana hi ha estat present des del període prehistòric. Albergà una comunitat neolítica que hi visqué permanentment. L'any 1993, amb la col.laboració de la Diputació de Tarragona i el Servei Territorial d'Arqueologia de la Generalitat de Catalunya, l'Ajuntament de l'Espluga i el Centre d'Estudis Locals crearen un projecte d'adequació de la cavitat per poder ser visitada pel públic. Recentment s'ha habilitat la cavitat adjacent –Cova de la Vila- com a museu dedicat al paleolític
Fets rellevants: Les galeries més insòlites poden visitar-se amb una ruta espeleològica d'aventura.

T'agrada?

Recomanaries la pàgina? La teva recomanació ha sigut desada!

Valoració actual: Molt recomanat (basat en 11 opinions)

Fes-ho córrer!

Comparteix a Facebook Comparteix a Twitter Comparteix a Myspace Comparteix per correu electrònic

Altres fotos

Fuente_Cova_Espluga - Per "luismag1"Cova de la Font Major de l'Espluga de Francolí - Per "casapairaldelamarca"Coves L'Espluga Original - Per "TeDeeLe"