La Vilella Baixa


Municipi del Priorat, situat a redós de la Serra del Montsant, en la confluència del riu Montsant i el riuet d'Scala Dei. El terme municipal té una extensió de 5'57 Km². El poble, a 214 metres d'altitud, es troba dalt d'unes roques, sota les quals corren les aigües dels rius. Entre la Vilella Alta i la Vilella Baixa hi ha un parell de quilòmetres de bona carretera.
La característica més peculiar del poble és l'alçada de les seves cases que donen al coster dels dos rius, que poden tenir 6 o més plantes a la banda del riu, quan les mateixes cases a la banda del carrer poden ser només d'una o dues plantes.
L'escriptor Josep Maria Espinàs l'anomenà en un dels seus primers llibres de viatges La Nova York del Priorat, apel·latiu que ha fet fortuna.
[ llegir ↓ ]
El poble el travessen el Riu de Montsant i el riuet d'Escaladei, i a l'aiguabarreig on s'ajunten hi ha l'impressionant pont romànic de dos arcs més un tercer arc que es va afegir per sortejar el riuet el 1886 i que segueix l'estil arquitectònic dels altres dos. A part del pont gran, destaca com a monument l'església de Sant Joan Baptista, del segle XVIII, d'estil renaixentista amb tres naus. 
També destaca el Carrer que no Passa, de fortes reminiscències medievals i on se situa el nucli original del poble. Es passa per un porxo d'arcs apuntats i el carrer no té sortida. En el primer dels arcs encara s'hi poden veure els forats que es feien servir per tancar-se dins el recinte emmurallat en cas d'incursions enemigues. És destacable, també, el Sindicat Agrícola, de factura modernista en no gaire bon estat i pendent de restauració. Ja dins el seu terme, destaca el molí, un bell exemple d'aquitectura neoàrab, les diverses fonts (fonteta, font del barrot, font del recó...) i el pont medieval de Cavaloca que creua el barranc homònim, en l'antic camí ral de Cabassers.

Història
El seu origen se sol atribuir als àrabs, que hi haurien fundat una alqueria depenent de Siurana amb un nom derivat del mot àrab velazha, que significa meandre de riu. Altres historiadors -sense negar-ne l'orígen àrab- es refereixen al topònim com a derivat de vila. Antigament s'anomenà Vilella Jussana o Vilella de Baix (nom encara usat per algunes persones). Amb el Decret de Nova Planta, el s. XVIII es castellanitzà el nom com a Vilella Baja i actualment és oficial el topònim popular de La Vilella Baixa. A diferència del poble veí de La Vilella Alta, depenent del Priorat d'Escaladei, pertanyé a la jurisdicció eclesiàstica de Tortosa i a la Baronia de Cabassers.
[Pujar ↑]

 Els vídeos

priorat 1998, a vol d'ocell
Autor: rklakndiaCat
Duració: 09:01

La Vilella Baixa (Tarragona) - Los Pueblos más Bonitos de España
Autor: lospueblosmasbonitos
Duració: 03:04

Veure aquest punt a mapes.tinet.cat

Cercar

 

Resum

Característiques: Situat en la confluència del riu Montsant i el riuet d'Scala Dei, el terme municipal té una extensió de 5'57 Km². El poble és a 214 metres d'altitud.
Epoca: D'origens àrabs, hi estacan elements com el pont romànic de dos arcs més un tercer que es va afegir el 1886, o l'església de Sant Joan Baptista del segle XVIII, d'estil renaixentista. També al terme es troba el pont medieval de Cavaloca, o un molí neoàrab i diverses fonts.
Fets rellevants: Es tracta del segon terme més petit del Priorat, a poca distància del més petit de tots: la Vilella Alta.

T'agrada?

Recomanaries la pàgina? La teva recomanació ha sigut desada!

Valoració actual: Imprescindible! (basat en 1 opinions)

Fes-ho córrer!

Comparteix a Facebook Comparteix a Twitter Comparteix a Myspace Comparteix per correu electrònic

Altres fotos

Manhattan al Priorat / A Manhattan in Catalonia - Per "SBA73"La Vilella Baixa - Per "carlesbret"New York del Priorat - Per "Jordi Rosich"20070421_priorat_002 - Per "Tartanna"Conglomerat de cases / As one single block - Per "SBA73"La Vilella Baixa - Per "carlesbret"P1130740 La Vilella Baixa - Per "calafellvalo"La Vilella Baixa - Per "kiolosa / Cayo"