L'Arboç


El municipi és situat a la part oriental de la comarca, envoltat pel terme de Castellet i la Gornal (Alt Penedès), excepte per l'oest on limita amb Banyeres del Penedès i, en un petit sector, amb Sant Jaume dels Domenys.  El nom de la vila de l´Arboç és d´origen botànic. Concretament, la paraula  arboç es defineix com "arbust o arbre de la família de les ericàcies". És de suposar que en iniciar-se la repoblació del Penedès, els entorns de la vila eren plens de bosquines on hi abundava aquesta planta, que primer va donar nom al lloc i posteriorment a la vila.
[ llegir ↓ ]
Història
La primera nóticia documentada de l´Arboç data de l´any 1.062. El 1.174 se li atorgà el títol de vila reial, fet que va comportar que es convertís en una població de gran importància. Posteriorment, Pere I de Catalunya, va concedir a la vila el privilegi de celebrar un mercat setmanal (1.202) i una fira (1.211), fets que motivaren un gran creixement demogràfic i económic.

A partir del s.XIV, la història de l´Arboç va travessar períodes crítics, seguits d´uns altres de recuperació. Entre els períodes crítics cal destacar-ne cinc que marcaren de gran manera la història de la vila: els brots de pesta dels s.XIV i XV; els tres incedis que van destruir la vila en el transcurs de tres guerres, i la plaga de la fil.loxera el 1.888.

Mentre que la fil-loxera atacava les vinyes franceses, l´exportació dels nostres vins a França va canviar la fesomia de la vila i li va proporcionar un aspecte de modernitat i riquesa que pot admirar-se encara avui dia en passejar per la població.

Llocs d'Interès
 L'església parroquial. Edifici construït entre 1631 i 1647 substituint un temple anterior, d'època romànica. Té una sola nau amb un absis poligonal i capelles laterals entre els contraforts. La volta és de creueria, de tradició gòtica. El campanar, bastit abans de l'església, entre 1622–27, conserva el basament romànic i una capella interior coberta amb volta de canó. La façana és flanquejada per dues torretes de planta quadrada. Té una gran rosassa i, a sota, la portalada barroca. La porta està emmarcada per dos parells de columnes que sostenen un entaulament partit, amb frontó semicircular. Al centre hi ha una fornícula amb una imatge moderna del sant. A l'interior hi ha la capella dels Dolors, que correspon a la capçalera de l'antiga església, del segle XIII. Conserva les restes de pintures murals franco-gòtiques.El 1936 va ser cremada i van resultar destruïts els valuosos retaules barrocs que contenia. La reconstrucció del temple va ser duta a terme per l'arquitecte Pere Cendoya. L'altar major va ser substituït per un baldaquí amb una imatge de Sant Julià, obra de Frederic Marès.

    La "Giralda", a dues passes del monument a l'abat de Montserrat Aureli M. Escarré, fill il·lustre de la vila, s'aixeca l'esvelta silueta de La Giralda, una fantasia d'estil historicista neoàrab edificada a principis del segle XX amb la voluntat de reproduir, a menor escala i dins un mateix edifici, la Giralda de Sevilla, el Pati dels Lleons i el Saló d'Ambaixadors de l'Alhambra de Granada.

    El carrer Major i la plaça de la Vila reuneix la rectoria, la casa de la vila, la casa pairal de l'abat Escarré i les façanes d'estil modernista amb les cases porticades de la plaça, componen un atractiu conjunt capaç d'embadalir qualsevol vianant. Igualment cal fer una parada interessant a l'Arxiu Arbocenc, un valuós compendi gràfic i documental de tot allò que fa referència a L'Arboç. També són de visita obligada el Palau Gener i Batet, construït en dues etapes (1877 i 1889) per Josep Gener i Batet, fill de la vila i fundador dels tabacs Gener de l'Havana, avui dia convertit en centre educatiu.

    L'Hospital de Sant Antoni Abat. Edifici construït entre 1905–1911 per substituir un antic hospital medieval documentat des del segle XIII. Va ser promogut per la família Gener Batet. Actualment és una residència geriàtrica.L'edifici s'articula a l'entorn d'un claustre i compta amb una capella neogòtica inspirada en la capella preexistent de l'hospital antic.La resta de l'edifici és d'estil modernista. Destaquen les dues torres bessones de la façana del carrer Pere Francesc Palau. Les obertures ogivals, d'inspiració gòtica, i els emmarcaments en maó vist són els elements més característics. Documentat al segle XIV, va servir d'hospital durant l'edat mitjana.
    Museu El Cau del Tauró. Considerat el museu més important d’Europa relacionat amb el món dels taurons .S'hi poden trobar taurons vius i dissecats i diverses mandíbules i objectes relacionats amb més d’un centenar d’espècies.
    Monument a la Puntaire, obra de pintor i escultor local Joan Tuset i Suau.[Pujar ↑]

 Els vídeos

L´Arboç.Tarragona-2008.Fotográfico
Autor: Eusebi68
Duració: 06:39

Veure aquest punt a mapes.tinet.cat

Cercar

 

Resum

Característiques: La vila de l'Arboç (169 m i 4 762 h el 2006) és situada dalt d'un turó, a prop de la carretera de Barcelona a València. Dins l'extrem nord-oriental del nucli medieval, que era emmurallat, s'alça l'església parroquial de Sant Julià; documentada des del 991.
Època: La primera nóticia documentada de l´Arboç data de l´any 1.062
Fets rellevants: La història de L'Arboç ve marcada per la seva condició de Vila Reial -no sotmesa al senyor feudal-, per la qual cosa gaudia de concessions i privilegis propis: el mercat dels dimarts data de l'any 1200, la Fira de Santa Llúcia de l'any 1230, a més de posseir un notari públic i un call jueu.

T'agrada?

Recomanaries la pàgina? La teva recomanació ha sigut desada!

Valoració actual: Imprescindible! (basat en 1 opinions)

Fes-ho córrer!

Comparteix a Facebook Comparteix a Twitter Comparteix a Myspace Comparteix per correu electrònic

Altres fotos

A l'Aureli M. Escarré, Arboç, Baix Penedès - Per "ELQUART DIJOUS"Giralda de l'Arboç (Tarragona) - Per "Alicia Salvador "Nube gris""Ausente temporalmente""La Giralda de l'Arboç - Per "Pere Blasco"La Giralda, Arboç -778 - Per "MARIA ROSA FERRE"