Publicació i lectura de PDF


Què és un PDF?

Icona de PDFPDF (sigles de Portable Document Format) és un format d'arxiu creat per Adobe, creador de programes com Photoshop. Els arxius en aquest format són visibles en qualsevol ordinador i amb qualsevol sistema operatiu i, a més, en conserva el seu aspecte original. El temps i la qualitat d'aquest format l'han convertit en l'estàndard de facto per a l'intercanvi de documents per la xarxa i, fins i tot, per les impremtes.

Com puc llegir un PDF?

Actualment existeixen diverses aplicacions que permeten llegir, navegar i imprimir els documents en el format PDF, de forma independent o des de dins del vostre navegador (Firefix, Chrome...). La més coneguda és Adobe Reader, però existeixen altres aplicacions gratuïtes, com Foxit PDF Reader.

Com puc crear un PDF?

Actualment existeixen múltiples maneres per crear arxius PDF. A continuació te n'expliquem unes quantes:

Suites ofimàtiques lliures

Dos exemples ben clars són OpenOffice.org i LibreOffice. A través del seu menú "Fitxer" ens permeten crear un PDF fàcilment amb l'opció "Exporta com a PDF". Una vegada generat, se'ns guardarà en el mateix directori on tenim guardat l'arxiu original. Tant OpenOffice.org com LibreOffice són gratuïtes i estan disponibles en català per les plataformes Windows, Linux i Mac.

Impressores virtuals

Tenim la possibilitat d'instal·lar en el nostre ordinador programes gratuïts que venen a simular una impressora quan anem a imprimir un fitxer, però enlloc d'imprimir en paper imprimeix electrònicament en un fitxer PDF. Alguns exemples són PDF reDirect, MyPDFConverter i PDF Creator, per a Windows.


Aplicacions en línia

En el cas que no vulguis instal·lar cap aplicació al teu ordinador o no ho puguis fer perquè estàs treballant amb un ordinador d'una altra persona, tens la possibilitat de crear documents PDF fàcilment a través de pàgines web que ofereixen aquest servei. Un cas és PDF Converter [www.freepdfconvert.com], on hem d'indicar quin fitxer volem transformar i la nostra adreça electrònica (en la qual també podem rebre el fitxer. Un altre cas és la versió de prova d'Adobe Acrobat Createpdf [createpdf.acrobat.com].

Podeu trobar altres eines interessants i gratuïtes a la secció de Programari de TINET.

Cercar

Obres Autors

 

Fes-ho córrer!

Comparteix a Facebook Comparteix a Twitter Comparteix a Myspace Comparteix per correu electrònic