Publicació i lectura d'ePUB


Què és un ePUB?

L'ePUB (acrònim anglès de Electrònic Publication) és l'estàndard actual per a la publicació de llibres electrònics (eBook), el qual ha estat creat pel International Digital Publishing Forum (IDPF). Es tracta d'un tipus d'arxiu de codi obert basat en estàndards web (XHTML, XML, CSS...). Bàsicament és un arxiu comprimit que conté diversos arxius que conformen la publicació, com ara el text, les Icona ePUBimatges, els fulls d'estil, la taula de continguts, les metadades...). Els ePUB es caracteritzen per marcar el seu contingut i pel seu format adaptable a les diferents pantalles dels múltiples dispositius electrònics des dels quals es pot llegir, oferint als seus usuaris la possibilitat de moure's pel llibre a través d'un índex dinàmic o canviar la grandària o tipologia de les lletres per fer la lectura més còmoda.

Com puc llegir un ePUB?

Cada dia més, a mesura que el llibre electrònic va sent més usual, el format ePUB va sent més visible i van apareixent nous dipositius i aplicacions que en permeten la seva lectura.

E-readers

Els també anomentas lectors de tinta electrònica, els e-readers són els dispositius per excel·lència quan parlem de llibres electrònics, ja que són els únics que van néixer per aquesta finalitat. Aquests dispositius compten amb una pantalla no retroil·luminada que ajuda a no cansar la vista i a tenir una autonomia de la bateria molt major.

En el mercat existeixen infinitat de models d'e-readers de diverses marques. Els primers models que van aparèixer únicament solien suportar, en la gran majoria, el format PDF i un format propietari de la companyia, tot i que s'acompanyava d'un software de conversió d'arxius.

Avui dia, bona part dels models d'e-readers que surten al mercat accepten el format ePUB, però val la pena que, si en volem comprar un, ens assegurem que aquest format és compatible, ja que si no és el cas hauriem d'acabar fent ús d'un programa conversor. Seria el cas del Kindle d'Amazon, que ignora els ePUB per fer prevaldre el seu format propietari.

Conversors

Si disposes d'un e-reader no compatible amb el format ePUB, pots fer ús del conversor que et proporciona el fabricant o d'un altre conversor gratuït, com per exemple Calibre, una aplicació multiplataforma, lliure i en català.

Tauletes tàctils

Les tauletes tàctils són actualment una alternativa als e-readers, ja que a les seves funcions de miniordinador portàtil i a la seva grandària similar se li suma la possibilitat d'instal·lar-hi una aplicació específica per a la lectura d'ePUB. Els sistemes operatius Android i iOS (iPad) disposen de diverses aplicacions gratuïtes i de pagament en les seves respectives botigues. Dos exemples són Aldiko a l'Android Market i iBooks a l'Apple AppStore. Tot i així, si l'usuari és un lector empedernit la millor opció serà segurament l'e-reader, per la tinta electrònica i la duració de la bateria.

Telèfons intel·ligents (smartphone)

Com en el cas de les tauletes tàctils, els telèfons intel·ligents o smartphones també permeten la lectura d'ePUB mitjançant la instal·lació d'aplicacions específiques com Aldiko en telèfons Android o iBooks en telèfons iOS. En aquest cas existeixen altres sistemes operatius com Simbyan, BlackBerry o Windows Mobile, que compten amb alguna que altra aplicació per a llegir llibres electrònics, com el cas de MobiPocket, amb el qual és necessari transformar els ePUB al format propietari de la companyia (amb Calibre, per exemple).

Ordinadors

Existeixen diversos programes per a poder llegir ePUBs en el nostre ordinador, tant si el nostre sistema operatiu és Windows, Linux o Mac.

El programa més conegut és Calibre, un programa lliure i multiplataforma, el qual, a més de llegir, permet fer conversions entre formats (també en PDF). Una altra opció gratuïta per a Windows i Mac és Adobe Digital Editions.

Mitjançant els navegadors web

Una opció més que tenim per a llegir ePUBs a través de l'ordinador és a través de navegadors web. Mozilla Firefox i Google Chrome disposen d'extensions que podem instal·lar gratuïtament i que ens permetran llegir ePUBs que hàgim descarregat prèviament en el nostre ordinador. Alguns exemples són ePUBReader per al Firefox i MagicScroll per al Chrome. Val a dir que aquestes extensions només són vàlides per a ePUBs simples, ja que tenen dificultats a l'hora de llegir correctament ePUBs que disposen de certa complexitat en el seu codi.

Com puc crear un ePUB?

Actualment existeixen diverses eines de creació d'ePUBs, i periòdicament en van sorgint de noves i millorant-se les existents. A continuació et detellem algunes eines que tens al teu abast per a l'edició de documents ePUB.

Sigil

Sigil és una de les poques aplicacions gratuïtes que s'han creat amb l'únic objectiu de crear i editar ePUBs. Per tant, si vols crear el teu llibre electrònic des de zero i vols que el teu llibre tingui el major grau de compatibilitat en qualsevol lector, Sigil és actualment la millor opció. Has de tenir present, que l'única manera d'importar informació a Sigil (text, estils o imatges) és mitjançant un fitxer HTML i que Sigil només permet guardar els documents en format ePUB. Un altre avantatge de Sigil és que disposa d'una eina de validació d'ePUB, que busca possibles errors en el document per tal que l'usuari els pugui identificar i esmenar-los. Més informació de Sigil a la secció de Programari de TINET.


 

LibreOffice / OpenOffice.org Extensions

Tant LibreOffice com OpenOffice.org disposen de diverses extensions que podem instal·lar gratuitament i que ens permeten publicar ePUBs fàcilment. A través de les extensions com Writer2ePub o Writer2xhtml (Writer2LaTeX) podrem generar documents ePUB a partir de documents ODT, fent una simple exportació en la qual especificarem les metadades del nou llibre. Perquè l'extensió es faci mínimament correcta i és generi un índex automàtic, és recomenable utilitzar els diversos nivells d'estils d'encapçalament que ens ofereix la suite ofimàtica. A més, cal tenir present que podem transformar els salts de pàgina que generéssim en salts de capítol de l'ePUB.

Calibre

Exactament Calibre no és un programa d'edició d'ePUBs, es tracta d'una aplicació per gestionar els nostres llibres electrònics com si es tractés d'una biblioteca personal. Calibre ens permet, a més, poder fer conversions dels nostres llibres en el format que més ens convingui o s'adapati millor als requeriment del nostre e-reader. Per exemple, podem convertir documents .ODT (OpenDocument) o .PDF a format ePUB, podent editar les metadades del llibre. Calibre és software lliure i està disponible per a plataformes WIndows, Linux i Mac. Més informació de Calibre a la secció de Programari de TINET.

Altres aplicacions

A més dels esmentats anteriorment, existeixen altres aplicacions per a generar ePUBs, ja sigui creant-los des de zero o mitjançant un conversor. Alguns exemples són iBooks Author (Mac), QualityePub (Windows) i ePUBGen (Windows).

Cercar

Obres Autors

 

Fes-ho córrer!

Comparteix a Facebook Comparteix a Twitter Comparteix a Myspace Comparteix per correu electrònic