Història i celebracions de Setmana Santa

Història de la Setmana Santa de la província

Tot i que popularment el Nadal es celebra amb molta més intensitat, la Setmana Santa és la festa més important des d'un punt de vista de la Fe en el calendari cristià. Commemora l'entrada de Jesucrist a Jerusalem, la seva mort a la creu i la posterior resurrecció.

Al igual que el Carnaval i la Quaresma, la Setmana Santa no cau en una data fixa, sinó que es determina d'acord amb el calendari lunar. Després dels quaranta dies de la Quaresma arriba el dijous Sant, acte de commemoració de l'últim sopar de Jesucrist.

La Setmana Santa inclou vàries celebracions:

  • El dia de Rams que commemora l'entrada de Jesús a Jerusalem, on fou rebut amb alegria i alçant branques de llor i de palmes per donar-li la benvinguda.
  • El dijous Sant es celebra l'últim sopar. Antuvi era dia de silenci, la gent no sortia de casa, es practicava dejú i les campanes no marcaven les hores, com a mostra de respecte. A alguns indrets, com ara Reus i Tortosa es cel·lebren les processons de silenci, on s'escenifiquen la captura, la crucifixió, l'agonia i mort de Crist.
  • El divendres Sant es recorda la crucifixió de Jesucrist. Aquest dia és produeixen les processons més multitudinàries com ara la Processó de les Tres Gràcies de Reus i la Processó del Sant Enterrament de Tarragona, acte declarat Festa tradicional d'interès nacional per la Generalitat de Catalunya.
  • La Vetlla Pascual en la nit del dissabte Sant, celebra la nit Santa de la Resurrecció del Senyor. Abans de que es convertís en l'actual festa nocturna, les celebracions de la Vetlla es feien al matí i quan es cantava el Glòria es tocaven les campanes, d'aquí que s’anomenés "Dissabte de Glòria".
  • El diumenge de Pasqua es celebra la Resurrecció de Jesucrist tres dies després de morir a la creu. Tres dies perquè en el calendari romà per tal de contar els dies contaven el dia present. A Catalunya, és tradició que el padrí o padrina regali al seu fillol/a una mona de xocolata.
  • El dilluns de Pasqua és el darrer dia de la Setmana Santa Catalana. Famílies i amics es reuneixen per dinar i menjar les mones de xocolata.

Celebracions de la Setmana Santa de la província

A les comarques tarragonines hi ha un parell de tradicions populars relacionades amb la Setmana Santa que cal destacar:

La mona de xocolata:

Dolç esponjós que sol menjar-se acompanyat de xocolata, ou dur o llonganissa seca.És una tradició que simbolitza que la Quaresma i les seves abstinències s'han acabat.
El nom prové de la 'munna' terme àrab que significa "provisió de la boca", regal que els moriscs feien als seus senyors.
Tradicionalment el padrí regalava la mona al seu fillol el Diumenge de Pasqua després de missa. El Dilluns de Pasqua era tradició que es reunissin famílies o grups d'amics i se n'anessin a menjar la mona plegats.

Les processons religioses:

Amb armats, penitents, atxes, arrengleradors i figures religioses coronant passos espectaculars i d'un gran interés artístic. En són exemples les processons de Tarragona, Reus, Tortosa i Valls entre d'altres.