Tags relacionats...

governdiputacio de tarragonaobres

La Diputació cedeix obres de Joan Lahosa i Valimanya a Prat de Comte

font: Aj. Prat de Comte

publicat: 31-01-2006

La Diputació de Tarragona i l'Ajuntament de Prat de Comte han signat un conveni pel qual el municipi podrà disposar de 20 olis sobre tela originals de Joan Lahosa i Valimanya (1902-1981), nascut a Prat de Comte. Tots els originals provenen del fons del Museu d'Art Modern de la Diputació. La major part de les obres són retrats i bodegons.

El conveni té una durada de 18 mesos prorrogables i les obres es dipositaran a la sala que duu el nom del pintor pratdecomtí, inaugurada el passat 15 d'ocyubre per Joan Aregio, President de la Diputació de Tarragona.

Joan Lahosa i Valimanya va descobrir la seva vocació el 1920. A les seves primeres exposicions la crítica li augura futurs èxits, però seria el 1936, amb el retrat del seu pare, quan pintaria una de les seves millors obres. Amb el naixement del seu fill, l’any 1940, pinta “Maternitat”, qualificada com la seva petita gran obra. Mor a Barcelona el 5 d’octubre de 1981. Al santuari de la Fontcalda es pot contemplar el fresc de l’altar, la seva obra més impressionant i apreciada.

L’Ajuntament de Prat de Comte valora molt positivament aquesta cessió i creu que aquestes obres constituiran un nou atractiu turístic i cultural que des de fa uns anys s’està potenciant amb diferents accions i activitats. Cal destacar la importància que té el fet que tots els quadres són originals i que el pintor realment és un artista local.

En record del pintor, des de fa 15 anys, se celebra un concurs de dibuix infantil a la festa major i des de fa dos, un concurs de pintura ràpida. Ja fa uns quants anys que a la casa natal de Lahosa hi ha una placa commemorativa del seunaixement.