Emocionat comiat al jove cantautor Jordi Francolí mort diumenge en un accident de trànsit

font: ACN

publicat: 09-06-2009

Una de les víctimes mortals d'aquest cap de setmana tràgic a les carreteres catalanes ha deixat marcat per sempre el món de la música i en especial el seu poble, l'Espluga de Francolí (Conca de Barberà). Es tracta de Jordi Francesch Deutú, que sota el nom artístic de Jordi Francolí acabava d'iniciar una carrera musical d'èxit com a cantautor. El 2007 va presentar el seu primer treball, i just diumenge passat va donar a conèixer el segon disc 'Sense pressa...' en el qual posava música a poesies del poeta espluguí Mn. Ramon Muntanyola.

El jove, en una recent entrevista a L'Espluga FM Ràdio La pèrdua d'aquest artista de tant sols 25 anys ha colpit fortament la Conca de Barberà, que s'havia bolcat en el projecte del cantautor. Després de la cerimònia de comiat d'aquest dilluns al vespre a l'Espluga de Francolí, només quedaran els dos discos que amb tant sols 25 anys Jordi Francesch ja havia produït. També ha deixat un llegat de poesies i cançons enregistrades inèdites que fins al moment no han sortit a la llum.

El cantautor espluguí va descobrir el món de la música fa uns quatre anys, quan va començar a preparar el seu primer disc. Aquella primera producció va deixar sorpresos els espluguins, que de seguida van confiar en el talent de Jordi Francesch que des d'aquell moment va assumir el cognom de la vila i el nou del riu que hi neix, com a propi cognom. Cançons com 'La Plaça' crítica amb la transformació de l'antiga plaça de l'Església de la vila, plena d'arbres, en el què ell anomenava 'un bloc de formigó' van ajudar a crear un nou personatge del món de la cultura.

El primer treball va agafar un estil pop-rock, però més endavant la seva música va evolucionar fins a produir el seu darrer treball 'Sense pressa...'. En els últims mesos Jordi Francolí havia agafat un estil més intimista, sentimental i analista de la vida i la mort. Per això va canviar totalment l'estil enèrgic i roquer pel del cantautor emocional, fent música a partir de les poesies.

'Sense pressa...' és una selecció de poesies del poeta espluguí, Mossèn Ramon Muntanyola. També inclou un tema propi i un poema de l'escriptor Josep Vallverdú. El disc tenia l'objectiu, segons va deixar escrit el mateix cantautor 'de mantenir una essència intimista i terrenal que transporti l'oient a una època rural ja gairebé extingida i que encara resta en la memòria o en l'oblit d'una generació cada cop menys nombrosa'.

Jordi Francolí va fer-lo sonar per primer cop a l'Auditori de Caixa Manresa –on vivia- el passat mes de febrer. El cantautor va néixer l'any 1983 i amb sis anys va iniciar un curs de solfeig, cant coral i violoncel a l'Escola de Música del Casal de l'Espluga. No va tornar a fer música però fins el 2005, quan va entrar al grup Esclat Gospel de Manresa, dirigit per Ramón Escalé. Va fer de cantant amb la banda Vallsamba i el Cor Gospel Jove de l'Aula del Liceu, i el Gospel Messengers". El 17 de desembre del 2008 va actuar al Petit Palau de la música de Barcelona com a solista del Cor Jove del Liceu.

Jordi Francesch havia culminat ara un dels seus grans projectes, un disc molt treballat, dedicat completament al seu poble. Ara estava treballant pel tercer disc, que ja tenia gairebé acabat. Havia de ser un disc encara més personal, amb temes totalment de lletra i música propis, com la seva primera producció.

L'Espluga de Francolí i Vimbodí i Poblet –municipi de la seva mare- han sentit amb molta força la pèrdua del jove cantautor. Jordi Francesch s'havia implicat en molts projectes del municipi, que va començar-lo a descobrir com a músic des que va presentar-se en un acte de l'Associació Juvenil Auvënguen, jóvens de l'Espluga. També havia participat en un grup de teatre local, i havia estat locutor a l'emissora municipal, l'Espluga FM Ràdio, que des d'aquest diumenge a la tarda ha suspès la programació per emetre una fórmula musical amb les cançons de Jordi Francolí. El jove s'havia convertit en un defensor de la naturalesa, la lectura, l'educació de joves i infants, i festes de la població, on des dels últims anys posava sovint el toc musical, sempre mantenint el dialecte de transició de la Conca de Barberà, que sempre feia sonar en els seus temes musicals.

Jordi Francesch va morir aquest diumenge a un quart de vuit del matí a la carretera N-340, a l'altura de Mont-roig del Camp, on la furgoneta que conduïa va topar amb un camió, els ocupants del qual van resultar ferits greument.