Tags relacionats...

informaticainvestigaciomemoria

Memristor: el quart element de l'electrònica

font: La Malla

publicat: 06-05-2008

Un grup d'investigadors de la companyia d'informàtica Hewlett-Packard han construït un nou i important component electrònic que podria fer realitat ordinadors que s'encenguessin instantàniament, o que fossin capaços de processar la informació de manera similar al cervell humà. Es tracta d'un element de circuiteria del qual fins ara només s'havia teoritzat i que era conegut com a "memristor". El fet que hagin pogut construir-ne un tindrà una gran rellevància dins el camp de l'electrònica i en conseqüència pel món de la informàtica.

La construcció del Memristor representa un gran pas per a la recerca en nanotecnologia Fins avui, el "memristor" o "resistència de memòria" només havia estat descrit en una sèrie d'equacions matemàtiques formulades per l'enginyer en electrònica Leon Chua, quan sent encara estudiant l'any 1971 investigava amb circuits no lineals. Chua sabia que aquest component que fins ara no s'ha aconseguit construir havia d'existir d'alguna manera. Malauradament, ni ell ni els seus companys varen obtenir una manifestació física que coincidís amb la seva expressió matemàtica.

Trenta-set anys després, un grup de científics d'HP Labs finalment han construït "memristors" funcionals reals, afegint d'aquesta manera un quart element de circuiteria bàsica a la teoria de circuits electrònics, un element que s'unirà als altres tres més coneguts: el condensador, la resistència i l'inductor. "Mai vaig creure que viuria el suficient per veure demostrada la meva teoria" ha manifestat el professor Chua a l'agència Associated Press.

A diferència d'un resistència convencional com la que podríem trobar en qualsevol aparell electrònic, es podria dir que el nou component és una "resistència variable" amb la capacitat de recordar, i per tant de ser utilitzat com a mètode d'emmagatzematge. Aquesta característica podria donar com a resultat ordinadors que malgrat estar apagats podrien activar-se instantàniament pel fet que el seu estat anterior queda memoritzat en els circuits. No oblidem que la majoria dels ordinadors que utilitzem avui dia fan servir memòria volàtil (DRAM) que perd tota la informació en apagar l'ordinador. És només una prova de com pot ser de determinant aquesta troballa.

La descoberta també podria tenir aplicacions sobre les memòries d'estat sòlid, com per exemple els discs durs, ja que podrien millorar la seva capacitat de guardar informació, el seu rendiment, i tot plegat amb un menor consum energètic. En quant, a les hipotètiques aplicacions sobre el funcionament dels ordinadors, el component "memristor" podria donar lloc a ordinadors més intel·ligents que memoritzessin l'ús que es fa d'ells mateixos per optimitzar l'ús que en fem fins a límits avui insospitats.