Tags relacionats...

alcanarplantatractamentgas

Alcanar es mobilitza contra la planta de tractament de gas

font: ACN

publicat: 31-08-2007

La Plataforma en Defensa de les Terres del Sénia ha convocat una marxa a peu per aquest diumenge, 2 de setembre, per rebutjar el projecte Castor, que té previst construir un dipòsit submarí de gas i una planta de tractament al terme de Vinaròs, però a tan sols un quilòmetre i mig del nucli urbà.

La plataforma ha decidit convocar aquesta marxa després de rebre un extraordinari suport ciutadà ja que en només tres dies han aconseguit 7.000 signatures contràries al projecte. La marxa sortirà a les 10 del matí del Centre Cívic d'Alcanar i anirà fins a la finca on està previst instal·lar la planta. Per la seva banda la Federació d'ERC a l'Ebre ha informat que ha presentat al·legacions al projecte com a part afectada i ha anunciat que esperarà la compareixença que ha sol·licitat a petició pròpia el ministre d'Indústria, Joan Clos, abans de tirar endavant iniciatives parlamentàries.

La marxa recorrerà els pocs menys de dos quilòmetres que hi ha entre el Centre Cívic i la finca on es té previst instal·lar la planta de tractament de gas inclosa al projecte Castor de la canadenca Escal UGS. Tal com ha avançat el portaveu de la Plataforma, Lluc Ulldemolins, aquesta serà la primera d'una sèrie de mobilitzacions socials per aturar aquest projecte que consideren 'nociu' pel territori. 

La Plataforma ha aconseguit en tan sols tres dies recollir més de 7.000 signatures de suport, un èxit que ha superat totes les expectatives previstes. Precisament aquest suport és el que ha provocat que la primera mobilització es dugui a terme aquest diumenge. 'No teníem previst fer-ne una tan aviat però amb la resposta ciutadana que hem obtingut l'havíem de fer', ha detallat Ulldemolins. Un cop s'arribi a la finca afectada pel projecte, la Plataforma té previst llegir un manifest de rebuig.

El projecte Castor de l'empresa canadenca Escal UGS preveu aprofitar l'antic pou petrolífer Amposta per fer un dipòsit submarí de gas amb una capacitat d'1,3 bilions de metres cúbics, un gasoducte de vint quilòmetres, i una planta de tractament a la desembocadura del riu Sénia al terme de Vinaròs (Baix Maestrat), a 1,5 quilòmetres del nucli urbà d'Alcanar.

Reunió amb representants d'ERCAquest dimarts membres de la Plataforma i veïns d'Alcanar s'han reunit amb representants d'ERC que han mantingut prèviament una reunió per coordinar les iniciatives a emprendre per aturar el projecte Castor. A més de l'alcalde d'Alcanar, Alfons Montserrat; i la diputada al Parlament, Marta Cid; també han assistit els diputats al Congrés, Jordi Ramon i Pep Andreu; així com el representant d'ERC a Vinaròs (Baix Maestrat), Guillem Alsina.

Sobre les iniciatives parlamentàries que ERC durà a terme per paralitzar el projecte, el diputat al Congrés i portaveu d'ERC a la comissió d'Indústria, Jordi Ramon, ha assegurat que esperaran la compareixença que el ministre Joan Clos farà a petició pròpia per tractar el projecte Castor. 'Teníem previst fer una interpel·lació al ministre amb una moció però aquest dimarts hem conegut la petició de Clos i esperarem la seva compareixença', ha detallat.

Amb això, Ramon ha advertit que aprofitaran aquesta compareixença per fer arribar al ministre la veu del territori. El diputat confia que Clos doni tota la informació que cal saber del projecte i que 'fins ara no s'ha facilitat', i exigiran la seva paralització perquè tothom pugui al·legar en temps i forma correcta. El fet que el projecte Castor es publiqués al BOE el 2 d'agost ha fet que aquest dimarts s'hagi exhaurit ja el període per presentar al·legacions. Amb això, tant l'Ajuntament d'Alcanar com la Federació d'ERC a l'Ebre van treballar a corre-cuita per tenir temps de presentar-les.

Un cop es conegui el contingut de la compareixença del ministre Clos, ERC buscarà quines iniciatives parlamentàries duu a terme. Amb tot, Ramon ja ha avançat que buscaran el posicionament dels grups polítics a la Cambra. El diputat també ha recordat que si bé el projecte d'aprofitar l'antic pou petrolífer Amposta per fer un dipòsit de gas feia temps que se'n parlava, no incloïa una planta de tractament a la desembocadura del Sénia, i a tocar del nucli urbà d'Alcanar. 'No entenem perquè surt aquesta planta ara quan no estava prevista i això és el que volem que se'ns expliqui', ha manifestat.

Mocions al territori
D'altra banda, la diputada d'ERC al Parlament i portaveu republicana al Consell Comarcal del Montsià, Marta Cid, ha avançat que aquest dimecres el ple del Consell del Montsià aprovarà una moció unitària, consensuada amb tots els portaveus, de rebuig del projecte Castor. En aquesta moció, es demana la paralització del projecte, es dóna suport a l'Ajuntament d'Alcanar en les seves accions, i es reclama que abans de resoldre la utilitat pública s'informi a tots els afectats.

Cid ha reconegut que si bé l'Ajuntament d'Alcanar i la Generalitat de Catalunya potser no són 'afectats que legalment han de ser consultats', ha reclamat 'sentit comú' i transparència en aquest tipus de projectes. Davant d'això, la diputada ha demanat a la resta de formacions polítiques de fer 'front comú perquè és l'única manera d'avançar davant d'una situació d'indefensió increïble'. Així, apel·lant a l'impacte territorial del projecte, ERC presentarà mocions als ajuntaments ebrencs perquè es rebutgi la construcció del dipòsit i la planta de tractament de gas al terme de Vinaròs.

D'altra banda, Cid també ha avançat que ja s'ha entrat al Parlament una pregunta adreçada al Govern per saber quin és el grau de coneixement que té la Generalitat d'aquest projecte, i quines accions pensa emprendre en aquest sentit.