font: ACN
publicat: 16-10-2007
L'acord també està orientat a millorar la competitivitat de les empreses de sanitat i nutrició animal mitjançant la prestació de serveis científico-tecnològics destinats al desenvolupament de nous productes.
Les noves instal·lacions suposaran una inversió total d'1,7 milions d'euros i seran finançades en part i en forma de préstec pel Ministeri d'Educació i Ciència. Aquesta col·laboració té el primer fruit en l'impuls conjunt d'Unitat d'Experimentació Animal (UEA) als terrenys que té l'IRTA a Mas de Bover.
La UEA fomentarà la recerca i el desenvolupament de línies de treball innovadores en la producció de carns funcionals. En concret, la granja experimental seguirà la que s'ha demostrat fins ara com l'estratègia més efectiva per a obtenir compostos càrnics funcionals: la modificació de la dieta amb la incorporació de diferents nutrients en els pinsos com àcids grassos poliinsaturats Omega-3, àcid linoleic conjugat, olis essencials, vitamines, carotenoids o seleni, entre d'altres.
L'IRTA ja disposa d'un ampli bagatge de recerca en la producció de carns funcionals en l'espècie vacuna, concretament amb àcids grassos Omega-3. Amb aquesta aliança però s'estendran aquests avenços a d'altres espècies com la porcina i l'aviar, que es treballaran en exclusiva al centre de Mas de Bover.
L'acord signat avui entre l'IRTA i Tecnoparc també està orientat a millorar la competitivitat de les empreses de sanitat i nutrició animal mitjançant la prestació de serveis científico-tecnològics destinats al desenvolupament de nous productes. En aquest sentit, la nova granja experimental està pensada també per cobrir les necessitats de proves analítiques i de residus que les autoritats competents exigeixen a les empreses del sector abans de posar en el mercat noves formulacions veterinàries i additius, per tal de complir l'estricta normativa europea de seguretat alimentària, que entrarà en vigor el 2010.
Actualment moltes empreses es veuen forçades a contractar aquests assajos a laboratoris ubicats en altres països perquè la capacitat dels centres estatals és insuficient per satisfer la demanda existent.
Al marge de la granja, l'altra iniciativa conjunta més immediata de Tecnoparc i l'IRTA serà l'organització d'una jornada nacional d'aliments funcionals a les comarques tarragonines. La trobada tindrà lloc el desembre i l'organitzaran l'Associació Catalana de Ciències de l'Alimentació (ACCA) i l'Acadèmia de Ciències Veterinàries de Catalunya (ACVC).
Mas de Bover, espai de recerca vinculat a TecnoparcMitjançant el conveni, les parts acorden també considerar al centre de Mas de Bover de l'IRTA com un espai de recerca vinculat al parc tecnològic. Això suposa que les seves prestacions s'integraran al catàleg de serveis de Tecnoparc i del futur Centre Tecnològic en Nutrició i Salut (CTNS). D'altra banda, implicarà que les infrastructures de recerca i els programes d'investigació científica que es desenvolupin a Mas de Bover de l'IRTA podran acollir-se als avantatges i línies ajuts que tant els organismes estatals com els autonòmics destinen a parcs científics i tecnològics.