Tags relacionats...

belltallllibres

Presenten a Belltall el llibre 'Els safareigs Públics de la Conca de Barberà'

font: Associació de Veïns i Amics Belltall

publicat: 05-11-2007

El dissabte 3 de Novembre a la Biblioteca de Belltall es va presentar el llibre " Els safareigs públics de la Conca de Barberà". La presentació va anar a càrrec de dos dels seus autors Rosa Canela I Manel Martínez. A l' acte van assistir una cinquantena de veïns i amics , entre ells una de les persones que va ser entrevistada per fer el llibre , la Ramona Amenós de 97 anys.

safa2La presentació es va dividir en dues parts . A  la primera Manel Martínez  va explicar el procés realitzar per tal de visitar els 61 nuclis que hi ha a la comarca , per tal d’ identificar i trobar els safareigs. Pel que fa a Belltall hi ha catalogat el safareigs que està  ubicat a la Font de Baix i se sap de l’existència d’ un altre que hi havia a sota del dipòsit d’ aigua que ja no existeix ja que s’ hi va construir un magatzem municipal.

 En la segona part Rosa Canela va exposar  l’altre objectiu del llibre un homenatge al treball de la dona , tal i com exposa la portada del llibre “ Un testimoni de la feina de les dones en el passat”. Rosa va explicar com era el treball , quins estris s’utilitzaven i també el  fet social dels safareigs. Cal destacar  que entre els assistents hi havia moltes dones que havien utilitzats els safareigs i van intervindre per ratificar i aportar informació “ pròpia” de les seves experiències personal.

En resum un llibre que val la pena adquirir per valorar el treball de les dones en el passat i també pel fet de recuperació i catalogació del patrimoni que tenim als nostres pobles. Tal com va exposar algun dels assistents ,  “.. als nostres pobles no ens calen fer monuments, simplement cal que recuperem l’arquitectura rural tan rica que tenim ( safareigs, cabanes, marges, glaceres,etc ”.