Valoració positiva de la prova d'activació de les sirenes d'alerta del Plaseqta

font: ACN

publicat: 21-11-2007

La prova d'activació de 48 sirenes d'alerta del Plaseqta (Pla d'emergència del risc químic a Catalunya) que va tenir lloc aquest dimarts a setze municipis d'arreu de Catalunya, entre ells Tarragona, ha estat valorada positivament pel secretari general d'Interior, Joan Boada. Malgrat tot, durant l'exercici de proves s'ha detectat que les sirenes de Martorell (Baix Llobregat), el Morell (Tarragonès) i el barri de Riu Clar a Tarragona han tingut alguns problemes.

Les sirenes de l'IES Vila-seca també es van activar En aquest exercici de prova hi han participat 280 avaluadors que a partir de les dotze del migdia, hora d'inici de l'alerta, han controlat que les sirenes se sentissin arreu del territori. Boada ha explicat que Catalunya comptarà amb dotze noves sirenes a partir del gener del 2008, unes sirenes que serviran per substituir alguna de les actuals que no acaba de funcionar, o bé per ampliar el nombre total de sirenes que a Catalunya és de 59, d'aquestes n'hi ha 33 que estan situades a les comarques del Camp de Tarragona.

La d'aquest dimarts ha estat només una prova que es vol fer cada sis mesos per comprovar que les sirenes funcionen i per aconseguir que la ciutadania identifiqui aquest so i conegui que després de sentir el so d'alerta cal confinar-se a casa fins que soni el senyal de fi d'alerta. El simulacre d'activació del Plaseqta es farà el pròxim dimecres 28 de novembre al complex químic de Repsol YPF al polígon nord de Tarragona, on se simularà un accident greu en què suposadament es produirà una fuita tòxica i un accident d'un camió cisterna dins les instal·lacions de l'empresa.

En la prova de sirenes s'ha comprovat que la sirena de Martorell ha emès el senyal d'alerta, però no el senyal que indica el final de l'alerta. A Riu Clar s'ha detectat que la sirena sona massa fluix i per tant una part de la població no ha sentit el senyal d'avís. Al Morell, on el senyal d'alerta se sent a través dels altaveus del poble s'ha hagut de repetir l'exercici perquè en la primera prova el volum dels altaveus era massa baix.

Tot i que encara no se sap on es destinaran les dotze noves sirenes, Boada s'ha mostrat predisposat a que almenys una d'aquestes vagi al Morell. El delegat del Govern a Tarragona, Xavier Sabaté, ha explicat que amb l'activació de les sirenes s'ha aconseguit un 'triple objectiu' que és la comprovació de que les sirenes s'activen, la cobertura d'aquestes, i aconseguir que els ciutadans reconeguin els sons de principi i fi de l'alerta per accidents químics. En aquest sentit, Boada ha explicat que el telèfon d'emergències, el 112, ha rebut un centenar de trucades d'arreu de Catalunya preguntant per la causa d'activació de les sirenes, ja que desconeixien que aquest dimarts es feia una prova d'activació dels serveis d'alerta.

Xavier Sabaté ha volgut comprovar in situ el funcionament de les sirenes, i és per això que juntament amb el director general de Protecció Civil, Josep Ramon Mora, i el regidor de Governació i Serveis Generals de l'Ajuntament de Vila-seca (Tarragonès), Josep Maria Pujals, s'ha desplaçat fins a l'IES Vila-seca, on hi ha una de les sirenes, per tal d'assegurar-se del bon funcionament dels serveis d'alerta.

Simulacre del Plaseqta
El dimecres 28 de novembre al complex químic de Repsol YPF, al polígon nord de Tarragona, es simularà un accident químic que obligarà a activar el Plaseqta a les poblacions del Morell, la Pobla de Mafumet i Perafort, al Tarragonès. Tal com ha explicat el secretari general d'Interior, Joan Boada, el simulacre serà sobre el trencament parcial d'una canonada d'òxid d'etilè, amb fuita del producte, que provocarà un núvol tòxic. A més a més, també es simularà un xoc d'un camió cisterna que transportarà oleum, un àcid sulfúric molt corrosiu.

El simulacre servirà per coordinar els diferents cossos de seguretat i les diferents administracions per tal de posar a prova els protocols d'actuació en cas de declarar-se una alerta per accident químic. Boada ha demanat a la població la màxima implicació amb el simulacre, i que es faci el que preveu el Plaseqta, que és el confinament. Les escoles dels municipis afectats pel Plaseqta, també participaran en el simulacre, confinant els seus alumnes dins els centres educatius.

En aquest simulacre hi treballaran conjuntament Protecció Civil, Bombers de la Generalitat, la Guàrdia Civil, els Mossos d'Esquadra, Salut, Medi Ambient i Habitatge, Educació, el departament d'Innovació, Universitats i Empresa, els municipis afectats, la subdelegació del govern espanyol i els representants de Repsol YPF, arribant a un dispositiu d'aproximadament 200 persones.