Tags relacionats...

literaturallibresebrencsllibres

Lletres Ebrenques homenatja Salvador Estrem i Fa, "el poeta del Priorat"

font: Llibresebrencs.org

publicat: 23-01-2008

Divendres 25 de gener, el programa "Lletres Ebrenques" d'Antena Caro Roquetes (96.0 fm) dedicarà el programa a les lletres prioratines. Farà un sentit homenatge a la figura de Salvador Estrem i Fa, conegut com "El poeta del Priorat". Els convidats seran Jesús M. Tibau i Jordi Martí. Salvador Estrem i Fa (Falset 1893-1936) va ser un d'aquests homenots de muntanya apassionats pel conreu de la literatura, que va saber combinar a la perfecció la seva gran qualitat literària amb una altíssima fidelitat a Catalunya.

A part de ser un literat polifacètic i vocacional (quan tenia només dotze anys ja va col·laborar en la revista “El Patufet”), fou un home d’amplíssima cultura, que va plasmar en activitats tan notòries com: professor de català, promotor de la constitució del Museu del Priorat, dibuixant i caricaturista, conferenciant, teòric de la filosofia antiga (de Sòcrates en particular ), impulsor  d’un mapa comarcal de Catalunya, etc. 

Amb les seves assídues col·laboracions a la revista “Priorat” (que ell va dirigir en la seva tercera etapa) i a la gandesana “El Llamp”, es va convertir en un periodista i intel·lectual de gran prestigi, que va tenir una notable  influència en els ambients polítics del moment, en qualitat de representant de la Lliga Regionalista a la seva comarca. En poesia va publicar els reculls: “Les hores dolces” (1920), “Elegia del Priorat i altres versos” (1927), “La mala collita” (1930) i “El Crist de la solitud” (1936), que li varen valer el qualificatiu de "El poeta del Priorat".  També fou força variada la seva obra en prosa.

Es mostra força original des de la seva primera obra narrativa, “La gent del Llamp (1929)”, en la qual pretén homenatjar els seus companys en l’edició de l’històric setmanari gandesà, mitjançant unes descripcions que s’aparten totalment dels convencionalismes biogràfics, i que li permeten fer uns retrats acurats dels personatges amb un to veritablement irònic i entranyable.  Tres anys després treu a la llum el seu llibre d’articles “Instants” (1932), en el qual recollia les seves millors participacions en les revistes abans esmentades.

Cal destacar que  s’endinsà en un llibre de viatges “Terra Castellana” (1935), en el qual recull les seves vivències durant una estada a la capital de l’estat, que el converteix en un veritable pioner d’aquest tipus de gènere literari per les nostres contrades. Finalment, ens hem de fer ressò de la seva modesta obra dramàtica, que conformen les obres “La vida de Santa Rosalia” i “El viure que no torna”. Salvador Estrem ha passat a la història com a poeta màrtir, ja que va ésser vilment assassinat, pel seu catolicisme militant i la seva vinculació a la Lliga Catalana, en la fatídica data del 14 setembre del 1936, pocs mesos després d’haver esclatat la revolució.