Tags relacionats...

tarragonapatrimonicultura

Tarragona vol recuperar el passat jueu de la ciutat

font: ACN

publicat: 13-02-2008

Aquesta tardor és previst que s'iniciïn un seguit d'activitats relacionades amb el passat jueu de Tarragona i el seu entorn amb l'objectiu de donar-lo a conèixer. Es tracta d'un projecte anomenat 'Enyorada Tarragona' i que s'emmarca en el projecte global del consistori tarragoní per tal de recuperar la memòria històrica de la ciutat en totes les seves èpoques. El projecte es troba molt avançat i comptarà amb el suport de l'Associació de Relacions Culturals Catalunya Israel (ARCCI).

La Part Alta concentra els principals vestigis del passat jueu de TarragonaAquesta tardor és previst que s'iniciïn un seguit d'activitats relacionades amb el passat jueu de Tarragona i el seu entorn amb l'objectiu de donar-lo a conèixer. Es tracta d'un projecte anomenat 'Enyorada Tarragona' i que s'emmarca en el projecte global del consistori tarragoní per tal de recuperar la memòria històrica de la ciutat en totes les seves èpoques. A través de seminaris, exposicions, concerts, i, fins i tot, l'edició d'alguna publicació especial, es donaria difusió a una part de la història de la ciutat que va ser important, sobretot al segle IX, quan es creu que pràcticament tot Tarragona era jueva, segons ha explicat la regidora de Patrimoni, Rosa Rossell.

El conveni amb l'ARCCI, per tirar endavant el projecte, és previst que se signi en breu tal com ha explicat aquest dimarts l'alcalde de Tarragona, Josep Fèlix Ballesteros, aprofitant la visita a la ciutat de l'ambaixador d'Israel a l'estat espanyol, Raphael Schutz.

  L'ambaixador d'Israel s'ha mostrat 'sorprès' pel llegat jueu amb què compta la ciutat i que, ha reconegut, desconeixia. Schutz ha afirmat que l'administració que representa podria col·laborar d'alguna manera en la recuperació de la memòria històrica jueva de Tarragona. L'ambaixador ha expressat el seu interès en l'estudi d'un llibre de registre amb dades de la vida econòmica i civil de la comunitat jueva datat entre els segles XII i XIII. Aquest llibre s'hauria trobat a l'Aleixar (Baix Camp) i està sota custòdia de l'Arquebisbat de Tarragona.

Ca la Garsa, a punt per al projecte
La posada en marxa del projecte 'Enyorada Tarragona' coincidirà amb les excavacions que s'han de dur a terme a l'edifici de Ca la Garsa, ubicat al call. Aleshores les excavacions ja s'hauran iniciat i serà possible determinar si hi ha vestigis visigòtics sota l'edifici, tal com ha apuntat la regidora de Patrimoni, Rosa Rossell.

Actualment s'estan consolidant els arcs malmesos de l'edifici i es creu que en uns dos o tres mesos es podrà acabar l'obra. Un cop consolidades les estructures es procedirà a l'excavació. I posteriorment es decidirà què fer amb l'edifici, si reconstruir-lo o deixar-lo com està i museïtzar-lo.

Tant la recuperació de Ca la Garsa com el projecte 'Enyorada Tarragona' i els nous llaços amb la comunitat jueva representen un pas més en la recerca d'elements que facin de la ciutat una destinació d'atractiu turístic cultural, com ha volgut destacar Ballesteros.