Tags relacionats...

nuclearsascocontaminacio

Destitueixen el director d'Ascó I després de la fuita radioactiva i detectar-se més partícules

font: Redacció Tinet

publicat: 17-04-2008

L'Associació Nuclear d'Ascó-Vandellòs ha destituït al director de la central nuclear Ascó I, Rafael Gasca, segons ha informt en un comunicat. També ha destituït al cap de Servei de Protecció Radiològica, Francesc González Tardiu, després de conèixer-se durant el cap de setmana que al novembre es va produir una fuga radioactiva que va llançar partícules a l'exterior de les instal.lacions. El Consell de Seguretat Nuclear va obrir un expedient al titular, l'Associació Nuclear Ascó-Vandellós, controlada per Endesa, i el va acusar d'amagar informació.

La fuita va ser més greu del reconegut inicialment per la planta Arran d'aquest incident, el director ha estat destituït. En aquesta responsabilitat el rellevarà César Candás, fins ara director de la central de Vandellòs, que també s'encarregarà de dirigir la investigació sobre la fuita de partícules radioactives.

Ascó ha comunicat aquest dimecres al matí que s'han detectat noves partícules radioactives a la mateixa zona on es van trobar les últimes, segons informa el Consell de Seguretat Nuclear (CSN). D'altra banda, les inspeccions no han revelat cap indici de contaminació personal, segons el CSN, que afegeix que durant el Ple d'aquest dimarts va acordar posar en marxa un 'pla exhaustiu de vigilància exterior'. El director i el cap del servei de Protecció Radiològica de la central han estat destituïts, després que el CSN conegués que la quantitat abocada de material radioactiu a l'exterior va ser superior a la inicialment comunicada.

El Ple del CSN es va reunir aquest dimarts en sessió especial per analitzar l'última informació disponible sobre la detecció de partícules radioactives a Ascó I i acordar les principals línies d'actuació dels serveis tècnics de l'organisme per esclarir els fets, estimar les seves conseqüències i determinar les accions correctores i sancionadores que se'n derivin. El Ple va acordar per unanimitat que es doni prioritat a la campanya especial de vigilància radiològica a l'exterior de la central, a la formalització de l'acta d'inspecció feta a la central del 5 al 7 d'abril, i a les actuacions posteriors necessàries per a la proposta de sanció al titular. També es va decidir supervisar els controls de contaminació personal, a la vegada que té previst fer un control independent, entre altres acords.

D'altra banda, d'acord amb el programa de vigilància supervisat pel CSN, el titular d'Ascó ha comunicat aquest dimecres al matí la detecció de noves partícules dintre de l'emplaçament, en les mateixes àrees on es van trobar les anteriors –el seu contingut radioactiu està sent avaluat. Aquest programa de vigilància es mantindrà fins que permeti descartar la presència de més partícules, segons el CSN, que manté la classificació 2 a l'escala INES.

Complint les instruccions del Ple, els inspectors del CSN ja han iniciat el seguiment dels controls personals que està fent el titular. Les dades obtingudes no han revelat cap indici de contaminació personal, segons el Consell. Igualment, el CSN engegarà aquest dijous la campanya de vigilància radiològica a l'exterior de l'emplaçament, que es fa de forma 'detallada' i 'complementària' la feta el 5 d'abril.

Sessió informativa amb els alcaldes

Per explicar tota la informació sobre el succés d'Ascó, el Consell ha acordat amb l'Associació de Municipis Afectats per Centrals (AMAC) portar a terme una sessió informativa per als alcaldes de la zona dimarts que ve, 22 d'abril.