El Gepec i Ecologistes de Catalunya demanen el tancament de la nuclear d'Ascó

font: GEPEC

publicat: 17-04-2008

Segons aquests grups ecologistes, els escolars de la comarca de la Ribera utilitzen el poliesportiu d'Ascó a pocs metres de la Central Nuclear i dins del radi d'acció on s'han trobat partícules radioactives. En cas que el CSN confirmi l'aparició de noves partícules radioactives i que s'elevi al Nivell 3 INES l' "incident important" que ha tingut a l'entorn de la central nuclear d'Ascó, demanarem el tancament urgent i definitiu de les seves instal.lacions i la depuració de responsabilitats penals per als càrrecs cessats d'ANAV.

En un comunicat, aquestes organitzacions ecologsites afirmen que "per si no era prou greu l’ocultació i falsificació de les dades relatives a la fuita de partícules radioactives, ara sembla que la pròpia ANAV faci una fugida endavant declarant que s’han trobat noves partícules i que s’estan “avaluant”. Creiem que les destitucions no són més que una cortina de fum per amagar allò que realment ha succeït i que més tard o més aviat serà descobert: una fuita radioactiva alarmant".

 

Sempre hem pensat que les visites d’escoles a unes instal·lacions tan insegures eren un mal favor a la societat, o a aquella part de la societat que no ha estat prou ben informada sobre els perills reals de la tecnologia nuclear. La possible contaminació dels escolars que han visitat la instal·lació pot agreujar-se pel fet que molts escolars de la comarca de la Ribera d’Ebre habitualment utilitzen el poliesportiu d’Ascó que està dins el radi d’acció on s’han trobat partícules radioactives. No cal dir la extrema preocupació que passen els seus pares i família.

A més, consideren que el cessament del Director i del Cap de Servei de Protecció Radiològica de la Central Nuclear Ascó I no pot acabar amb la depuració de responsabilitats. "Al cap i a la fi aquests senyors seran promoguts per l’empresa a un altre alt càrrec i desapareixeran de la vista (per apaivagar passions i polèmiques) però els hi crearan un nou despatx ben emmoquetat i els hi pujaran el sou".

El Gepec i Ecologistes de Catalunya consideren que també s’han de depurar responsabilitats dins del Consell de Seguretat Nuclear que sabia en tot moment que havia i estava passant i va callar i va amagar informació i va minimitzar el greu incident. Només ara, afirmen, quan son massa les evidències, fa veure que treballa i els equips de seguiment radiològic estan cercant la ruta del vent (cerç-mestral) que discorre per la vall de l’Ebre i van trobant noves partícules radioactives.