font: Redacció Tinet
publicat: 14-05-2008
Davant d’un centenar d’assistents, el president de la Diputació, Josep Poblet, va destacar el caràcter pioner de TINET i el fet que ha permès aprofundir en l’extensió d’Internet, “un autèntic element més de reequilibri territorial. L’Administració Pública ha de fer possible, en aquest sentit, que la presència d’Internet i la connectivitat amb banda ampla sigui una realitat a tot el territori, en benefici de la igualtat d’oportunitats per a tots els ciutadans”.
Per la seva banda, el president d’OASI, Alejandro Fernández, va assenyalar que els autèntics protagonistes de la Xarxa Ciutadana són els tinetaires “ que són un exemple paradigmàtic del que és la societat civil, i del valor i el capital social que hi aporta”. A l’acte també hi va participar la tinent d’alcalde de Participació i Societat de la Informació de l’Ajuntament de Tarragona, Begoña Floria, que es va referir a TINET com “un fenomen del qual cal sentir-nos orgullosos, i que potencia la comunicació en un món global fent comunitat”.
El Director d'OASI, Enric Brull, va referir-se, de la seva banda, a la bona salut de TINET i va facilitar algunes dade sobre el perfil dels tinetaires. Segons aquestes, dos terços dels tinetaires són homes, davant d'un terç de dones. La majoria dels usuaris tenen entre 25 i 45 anys, i el 60% viuen a la comarca del Tarragonès. Al Baix Camp hi ha un 20%, i a l'Alt Camp el 10%.
En el decurs de l’acte també van prendre la paraula per a explicar les seves experiències quatre il·lustres tinetaires: el fundador, Manel Sanromà, Joan Batet, Ramon Orga i Josep M. Morell.
L’exposició, punt d’inflexió de la fita del tinetaire 25.000, és un recordatori de tots els serveis que poden gaudir els internautes que utilitzen TINET com a porta d’entrada a Internet. Centrat en el protagonisme del tinetaire, diferents figures perfilades ocupen part de l’espai de l’exposició i representen les nombroses persones que mica a mica, des de fa 13 anys, han permès el creixement de TINET fins a la xifra de 25.000 usuaris, epicentre de l’argument de l’exposició. Diferents vídeos, reproduïts contínuament en sis ordinadors, expliquen de manera senzilla i planera les possibilitats d’Internet i com els serveis de TINET n’afavoreixen l’ús i el profit.
El pòster tinetaire
L’exposició té un apartat especial i dinàmic que s’ha posat a l’abast dels tinetaires. És un collage que conté les fotos que els usuaris de TINET han fet arribar a les oficines de l’Organisme Autònom per a la Societat de la Informació (OASI) amb la finalitat de produir i editar el Pòster Tinetaire que ha de deixar constància documental d’aquesta fita. Des de TINET es va convidar a tots els tinetaires a participar-hi, i tots els tinetaires que visitin l’exposició encara són a temps per incorporar personalment la seva fotografia en aquest collage, base del Pòster Tinetaire. Les fotografies també es projectaran, a mena de presentació de diapositives, en una pantalla de gran format.
El tinetaire 25.000
El president de la Diputació de Tarragona, Josep Poblet, va lliurar el passat més d’abril a Hèctor Fuertes Muñoz el diploma que acredita aquest tarragoní de 33 anys com el tinetaire número 25.000. L'acte es va dur a terme en presència del president de l'Organisme Autònom per a la Societat de la Informació (OASI), Alejandro Fernández i del director d'aquest organisme, Enric Brull.
Un augment d’usuaris constant
El nombre d’usuaris de TINET no ha deixat de créixer des de la seva posada en marxa, l’any 1995. En pocs mesos, TINET comptava amb gairebé 500 usuaris. L’any 1996, n’eren 2.600, al 1997 hi havia 5.500 i al 1998, el nombre de tinetaires arribava als 8.000. Dos anys després, al 2000, la Xarxa Ciutadana de les comarques de Tarragona tenia ja 12.000 usuaris, i la xifra no ha parat de créixer. Al 2005, una dècada després de la seva posada en marxa, hi havia 20.600 tinetaires. En l’actualitat ja en són 25.000.
250.000 visites al portal cada mes
En l’actualitat, hi ha 4.400 pàgines web publicades amb TINET a la Xarxa. Els comptes dels usuaris reben mensualment un milió de correus i n’envien uns 300.000. El portal TINET.cat rep mensualment de mitjana 250.000 visites i registra, al mes, un milió d’accessos. El WEBfàcil, l’aplicació que TINET ha posat en marxa perquè els usuaris puguin crear de manera senzilla les seves webs, ha permès la creació de 1.120 pàgines. Els blocs de TINET, d’altra banda, arriben en l’actualitat als 415.