Tags relacionats...

calafellcultura

La Ciutadella Ibèrica de Calafell reobre després d'un any de treballs

font: Consultora de Comunicació Local

publicat: 06-10-2008

La Ciutadella Ibèrica de Calafell va reobrir divendres les seves portes, sabent que d'aquí a Setmana Santa té tots els dies reservats per grups escolars. L'enorme "ganxo" d'aquesta fortalesa, reconstruïda amb tècniques d'arqueologia experimental, el fa molt adient per ensenyar de forma pràctica les cultures antigues i bona part de les 300.000 visites que la Ciutadella havia rebut abans de ser tancada ara fa un any, havien estat d'alumnes d'escoles.

L'alcalde va encapçalar la reobertura del recinte En  l’acte de reobertura, l’alcalde de Calafell, Jordi Sánchez, va reclamar la incorporació del jaciment “a la xarxa educativa, com un equipament escolar més”. La reivindicació es va fer en presència de Joan Badia, director general d’Innovació del departament d’Educació de la Generalitat. Badia, davant la petició, s’ha compromès “a donar tot el suport econòmic que puguem, dins de les actuals dificultats pressupostàries”.

L’alcalde va afegir que “certament totes les administracions tenim problemes en aquests moments i l’esforç econòmic que requereix que la Ciutadella continuï viva desprès de la rentada de cara que li hem fet, és important, però el patrimoni històric ens el creiem o no ens el creiem”. Una mesura en aquesta línia serà obrir la Ciutadella tots els dies de l’any, excepte el dilluns (com tots els monuments), amb horari adaptat a les hores de sol de cada època de l’any.

En el darrer any, l’Ajuntament de Calafell hi ha fet una inversió de més de 400.000 euros, que s’ha destinat a la reconstrucció dels elements malmesos per la intempèrie i per dotze anys ininterromputs d’obertura al públic, a una nova musealització dissenyada per la Universitat de Barcelona i a una neteja a fons de l’entorn del jaciment, que permetrà el ús públic. La neteja ha portat una sorpresa afegida, ja que ha permès descobrir uns dipòsits soterrats del segle II abans de Crist, l’existència dels quals es desconeixia i que seran objecte d’una propera campanya d’excavació.

Durant aquest any, també s’ha assolit una fita molt destacada per situar la Ciutadella Ibèrica, i el patrimoni històric local en general, al mapa europeu: l’entrada a Exarc, una xarxa europea que aplega museus arqueològics a l’aire lliure d’arreu del continent. La tinent d’alcalde de Cultura, Teresa Cumplido, va recordar que “aquest és un patrimoni històric únic. Calafell no sap prou bé el tresor que té aquí, però ara tots tenim una nova oportunitat de redescobrir-ho”. Com a avenç del nou programa didàctic que es començarà a aplicar a partir de dimarts, aquest cap de setmana la Ciutadella Ibèrica ha celebrat unes jornades de portes obertes, amb entrada gratuïta.  La voluntat és que, a més del programa escolar, que es desenvoluparà de dilluns a divendres, els dissabtes i diumenges hi hagi una programació d’activitats com aquestes per tal d’atreure visitants de cap de setmana.

Només la primera fase

Les actuacions desenvolupades en el darrer any són només la primera fase d’un projecte a llarg termini molt més ambiciós. El projecte ha estat elaborat pel Taller de Projectes, Musealització i Patrimoni de la Universitat de Barcelona, que codirigeix el calafellenc Joan Santacana. La idea és agafar com a ensenya als ibers del nord de la península, que històricament ha quedat ocults darrera de l’esplendor que aquesta civilització va assolir al sud.

Aquest projecte inclourà la creació d’un accés de vianants des del Passeig Marítim de Calafell, que haurà de superar la via del ferrocarril, que passa just al costat de la Ciutadella. L’alcalde, Jordi Sánchez, ha avançat avui que, tot i que històricament s’ha plantejat la construcció d’un pont, s’està estudiant que el pas sigui soterrani, però amb un disseny amb rampes i pendents molt suaus.