Tags relacionats...

Calafell iniciarà les obres de remodelació del Passeig Marítim del nucli de la Platja

font: Redacció Tinet

publicat: 14-10-2008

L'Ajuntament de Calafell començarà aquest mateix mes d'octubre les obres de remodelació del Passeig Marítim del nucli de la Platja. És una de les obres emblemàtiques de la legislatura i una de les més complexes i difícils, atesa la seva durada, dos anys i mig, la dificultat tècnica de treballar al front de mar, amb una capa freàtica arran de superfície, i que s'ha desenvolupar a un indret que concentra una elevada activitat econòmica i i és un dels principals punts turístics de tot el municipi.

Un moment de la presentació de les obres Per això, l’equip de govern municipal va voler donar garanties als establiments comercials del Passeig Marítim que l’obra s’ha planificat perquè causi els mínims perjudicis possibles. “El més senzill i econòmic hauria estat executar l’obra d’un sol cop, però això és incompatible amb l’activitat d’un municipi turístic com el nostre”, va dir l’alcalde de Calafell, Jordi Sánchez. L’alcalde va afegir que “l’obra es farà en dos sectors i quatre fases per poder respectar al màxim el període que va de Setmana Santa a setembre, que és quan més feina hi ha”.

L’alcalde també va voler explicar que “aquesta obra és imprescindible, perquè aquest tram de Passeig ha envellit i això s’ha vist encara més pel contrast amb els nous trams de façana marítima construïts des del 2000 ençà”. I va reblar el clau indicant que “Calafell necessita reforçar el perfil turístic per no tornar a patir una dependència gairebé exclusiva de la construcció. I perquè el sector turístic continuï invertint en productes de major qualitat cal que el sector públic executi projectes d’excel·lència com aquest”.

Calendari d’obres
A efectes de l’execució del projecte, el Passeig Marítim s’ha dividit en dos sectors. Un que va de la Carrera d’en Ralet fins al carrer Sant Pere i de l’Estany a la rambla Costa Daurada: són els dos extrems, que s’han de fer primer perquè corresponen al desguàs de les aigües de pluja. L’altre sector és el tram central, del carrer Sant Pere a la rambla Costa Daurada. A cada sector s’hi treballarà en dues fases, corresponents a les obres que s’han de fer al subsòl i les que s’han de fer a la superfície.

Aquestes diferents fases aniran encavalcades les unes amb les altres fins a la primavera del 2011, sempre amb el criteri de treballar a la tardor i a l’hivern, respectant els mesos de la primavera i l’estiu. “És un calendari ajustat, però factible, i en tot cas la millor solució per no aturar la vida del Passeig. Fent l’obra d’una trompada acabaríem en un any i mig, però el Passeig estaria dos estius empantanat. Això no ho volem nosaltres ni ningú”, va dir anit el tinent d’alcalde de Territori, Ramon Ferré. Cada sector passarà un estiu amb un acabat de formigó, suficient per passejar i perquè els establiments posin terrasses. ja que la pavimentació i la resta d’obra es farà la tardor següent en cada sector.

És més, per minimitzar encara més les molèsties, cada sector, d’uns 300 metres de longitud, s’ha dividit en subsectors d’uns 100 metres: no se’n començarà cap fins que l’anterior estigui acabat. I s’activarà una comissió de seguiment amb els comerciants i veïns per anar afinant les dates en què cada sector quedarà afectat.

Resoldre el problema de les aigües pluvials
Les obres que es faran al subsòl constitueixen la part principal de la feina i de la inversió. Amb un cost de cinc milions d’euros, aquests treballs inclouen la renovació de la xarxa de clavegueram i la d’abastiment d’aigua potable i la d’enllumenat públic i la modificació de les xarxes de baixa tensió, gas i telefonia afectades. Com és norma en les obres de l’actual equip de govern, es deixarà oberta una conducció per a futures xarxes de telecomunicacions, per evitar “reobrir” la via a curt termini. No obstant, la principal actuació consistirà en donar solució a la recollida de les aigües de pluja, per tal d’evitar les inundacions que de tant en tant es produeixen al Passeig Marítim. El projecte preveu, en aquest sentit, doblar la capacitat hidràulica del front marítim.

Les obres a la superfície quedaran dissenyades en el projecte que elaborarà l’equip d’arquitectes que guanyi el concurs que l’Ajuntament està a punt de fallar. “Això no és un problema, perquè amb el calendari d’obres, aquests treballs no començaran fins la tardor de 2009”, va explicar Ferré, qui també va apuntar que “no s’ha de patir per la inversió econòmica, tot i la situació de crisi general i la caiguda d’ingressos fiscals, perquè l’actual equip de govern ja ha fet la corresponent reserva pressupostària”.

La superfície del Passeig és, no obstant, la part més ambiciosa del projecte, ja que l’Ajuntament vol resoldre la històrica manca d’amplada del vial, que a l’estiu queda freqüent col·lapsat per l’elevadíssima afluència de vianants. Per això, l’equip de govern municipal ha reiterat la seva aposta per fer una actuació “tova”que permeti ocupar un sector de la sorra de la platja. “Es tracta d’una zona que no fa cap funció a part de cremar-te el peus al bo de l’estiu. Som conscients que no hi podem fer una actuació ‘dura’ i per això plantegem un projecte basat en la recuperació medioambiental i el paisatge que permeti, a la vegada, crear una zona de passeig i de parc per a tot el barri de la Platja”, va explicar ahir el tinent d’alcalde de Territori. “Aquesta part del projecte està ben encara, però mentiríem si diguéssim que la tenim guanyada davant de Costes”.