La TINETàgora presenta aquest dimarts una nova edició dedicada a la literatura digital

font: Redacció Tinet

publicat: 20-11-2008

L'Organisme Autònom per a la Societat de la Informació, OASI, organitza una nova edició de la TINETàgora, aquest dimarts, 25 de novembre. La trobada que pretén acostar presencialment a tots els usuaris de TINET, i a tots els ciutadans que ho desitgin, qüestions relacionades amb el món de les tecnologies digitals. En aquesta edició, la TINETàgora coincideix amb l'acte de lectura del veredicte del 12è Premi de narrativa curta per Internet, TINET, que es convoca en el marc dels Premis Literaris Ciutat de Tarragona. Per aquest motiu, l'acte girarà entorn la literatura i el món digital. La doctora i professora universitària Laura Borràs Castanyer oferirà una conferència sota el títol "Ciberliteratura: l'última frontera de l'escriptura"?. Posteriorment, tindrà lloc la lectura del veredicte del Premi TINET de Narrativa Curta per Internet.

La TINETàgora se celebrarà el dimarts, 25 de novembre La TINETàgora tindrà lloc el dimarts, 25 de novembre, a les 19:00, a la Cambra de Comerç de Tarragona, a l’Avinguda Pau Casals, 17,  d’aquesta ciutat. L'entrada és lliure.

Ciberliteratura
Què és la ciberliteratura?. És una nova forma de literatura, o no s’hi pot considerar com a tal?. De quina manera les noves tecnologies canvien el concepte tradicional de literatura?. Són només algunes preguntes que sorgeixen entorn la nova literatura que neix amb la incorporació de les noves tecnologies i que va més enllà de la producció que es pot llegir a la Xarxa o que s’ha creat amb tecnologia digital. Sobre aquestes qüestions parlarà una veu experta i autoritzada, com és la doctora Laura Borràs Castanyer.

Explica la Laura Borràs entorn la irrupció de les noves tecnologies en la cultura, i en particular en la literatura: “com gairebé totes les àrees del coneixement i la cultura, la literatura també ha trobat el seu espai en el mitjà que està modificant la nostra concepció del món: la xarxa Internet, un interessant i fructífer espai de tensió-interacció entre el que és tecnològic, artístic, social i polític. Amb tot, no se sap de cap moment en la història en què davant les conseqüències que un canvi tecnològic ha comportat s'hagi optat per prescindir-ne, però la literatura i els seus mecanismes de legitimació cultural que –tot s'ha de dir– de vegades ratllen la impostura, poden arribar a ser tan sectaris que qui sap què passarà en aquesta època de canvis creatius a què ens aboquen les tecnologies. Perquè, el cert, és que les coses passen, estiguem nosaltres veient-les o no i, per tant, avui dia creadors d'arreu del planeta troben en la tecnologia informàtica i en la xarxa un mitjà de creació extraordinàriament maleable i eficaç.

Laura Borràs serà l'encarregada de pronunciar la conferència Laura Borràs Castanyer
La doctora Laura Borràs Castanyer (http://www.uoc.edu/in3/hermeneia/CV/lborras_cv/lborras_cv.htm) és un nom de referència internacional pel que fa a la docència i investigació sobre estudis literaris, i en particular, els relacionats amb les tecnologies digitals. És directora del grup d’investigació internacional Hermeneia i del Màster en Estudis literaris en l'era digital Grup 62/UOC. (http://www.uoc.edu/in3/hermeneia/master/cat/index.html)
Laura Borràs també és investigadora principal del projecte "Literatura en red. Estudios literarios y tecnologías digitales” finançat pel Ministerio de Educación y Ciencia, i és  professora dels Estudis de Llengües i Cultures i directora de l'Àrea Acadèmica de Postgrau dels Estudis de Llengües i Cultures de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC).

EL Premi de Narrativa Curta per Internet, TINET

La iniciativa de crear el premi Tinet de narrativa curta per Internet quan aquesta tecnologia era encara emergent ha permès a molts internautes a participar de l’amalgama entre la creació literària i les eines digitals. La primera edició dels premis va veure la llum l’any 1997, només dos anys després que TINET comencés a caminar. Des d’aleshores, ha crescut la seva difusió, la seva dotació, i la seva projecció. En l’actualitat, poden optar al premi TINET totes aquelles narracions de tema lliure escrites en llengua catalana trameses per mitjà d’Internet.
En aquesta edició el guanyador rebrà un premi en metàl·lic de de 1.000 euros  i l’estàtua de la Musa de Tarragona. A més, Cossetània Edicions editarà l’obra guardonada en un llibre que també inclourà altres obres presentades al premi, prèviament seleccionades pel jurat. D’altra banda, OASI publicarà aquest mateix recull al web de la Tinet Biblioteca (www.tinetbiblioteca.cat) en format digital. A l’hora de fer-ne la selecció, el jurat valorarà l’originalitat i la varietat de les temàtiques tractades.

En aquesta edició, el jurat està integrat per: Noemi Bagés, Josep Ballester, Àngel-Octavi Brunet, Andreu Carranza, Rosa Pagès i Enric Brull com a secretari.

Premiats en les edicions anteriors
1997. Manuel Rivera Moral. L'estiu d'Ulisses. Ulisses, publicista i internauta, escriu a Penèlope, arqueòloga
Accèssits per a Àngel-Octavi Brunet Las i Magda Juncosa Romeu. E l far de l'ombra perpètua / La mutació d'un intel·lectual

1998. Antonio Magaña Nieto. L'angoixa del retratista
1999. Sergi Escolano Pérez. Biografia
Accèssit per a Pilar Foix Latrilla. Identitat
2000. Xavier Virgili Abelló. Vittorio
2001. David Yeste Muñoz. El flegmó
2002. Josep Camós Guijosa. El talent de les amebes
2003. Joan Martí Linares. Quin remei!
2004. Enric Alfonso Xaruba. Petons amb llengua
2005. Lluís Olivan Sibat. Dos germans asimètrics
2006. Dora S. Farnós i Rovira. Sopa instantània
Relats seleccionats:
Solidaritat activa, de Ramon Herrero Belda
Mama Gum, de Jordi Boladeras Sancho
Jèssica Superstar, de Júlia Costa i Coderch
Publiventura a la Feliciutat, d’Adelaida Frías Borràs
El primer cop, de Diana Roig Núñez
Lluny del sorral, de Marta Mora Francitorra
Des del balcó, d’Imma Cisa Mercadé
El joc del vent, de Montserrat Gil i Casals
Desnaixement, de Josefa Bellver Guardiola
El malson, de Francisco Rojas Herrera
2007. Raquel Casas Agustí. Que no torniLa bossa, de Clara Prat Roig