Més de 40 companyies i 50 espectacles, a la Festa del Renaixement de Tortosa

font: ACN

publicat: 02-07-2009

Dinou espectacles d'animació de teatre de carrer, quinze espectacles itinerants musicals, cinc d'aforament limitat i pagament, sis campaments, i disset tavernes, són les grans xifres de la XIV Festa del Renaixement de Tortosa que se celebrarà del 23 al 26 de juliol. A part de les novetats ja anunciades com la incorporació del call jueu com a espai de la Festa, també s'ha previst la reestructuració de la marxa dels trasts que es farà a la plaça de l'Ajuntament en un nou format, o la substitució del castell de focs d'artifici per l'anomenada 'tronada'.

Organitzadors i responsables d'entitats que participen en la Festa A més, tornen a la Festa espectacles, vinguts de França, com els Ourobouros o els Mercatore; i grups de Portugal i la República Txeca, com a novetats. El retorn de l'espectacle l'Ourobouros, de la companyia francesa Entr'Act, un dels que ha tingut més èxit en anteriors edicions, de música i xanquers, vindrà acompanyat per una nova actuació de circ, malabars i música, així com l'espectacle Daruma, que incorpora animals, i que es farà als Jardins del Príncep.

Pel que fa als espectacles de pagament, com ja es va anunciar, a més del clàssic de la Festa 'la Taverna d'Enrico', a càrrec de Quico el Célio, que enguany es farà al fossat del baluard de les Avançades de Sant Joan; el grup Tamquam narrarà les peripècies d'un arlequí en el seu 'Pati de Comèdia'; i el cor Tyrichae tornarà a representar la 'Juguesca dels Déus' al Palau Episcopal.

Com a novetats, hi ha el 'Torneig de les quatre virtuts', un torneig de cavallers que es farà al camp de futbol de la Torreta de Remolins; i el concert de l'Armonia del Parnàs, gràcies a la col·laboració de Joventuts Musicals.

També en el context econòmic actual, s'ha apostat per mantenir un equilibri dels preus d'aquests espectacles que oscil·laran entre els tres i onze euros.

Tronada com a fi de festa
Tot i que les obres del Pla Integral del Nucli Antic de Tortosa (PINCAT) de la Llei de Barris farà que encara no es pugui disposar de la plaça de l'Absis i que hi hagi algunes dificultats per transitar per alguns carrers, enguany la inauguració retorna als Reials Col·legis, que se situen al bell mig dels espais de la Festa. L'alcalde de Tortosa, Ferran Bel, ha anunciat que el pregoner d'enguany serà el president de la Diputació de Tarragona, Josep Poblet; mentre que l'encarregat d'inaugurar divendres 24 el Taulell al Carrer, serà el president del Consell de Cambres de Catalunya i president de la Cambra de Comerç de Barcelona, Miquel Valls.

Una altra de les novetats d'enguany ha estat la substitució del castell de focs per una tronada. El director de la Festa del Renaixement, Domingo Tomàs, ha explicat que l'any passat van tenir alguns problemes en l'organització dels focs des del castell de la Suda i que, enguany, s'ha apostat per 'innovar' amb una tronada a peu de terra des de la zona de l'Escorxador. 'És una aposta que serà impactant, i una manera de diferenciar la festa del renaixement dels focs de la festa major', ha detallat.

Tant des de la direcció de la Festa com el mateix alcalde han agraït la implicació de les entitats i associacions de cultura popular de la ciutat en la Festa del Renaixement, així com dels veïns que també engalanen els seus balcons i es vesteixen d'època. 'Tenim controlats fins a 3.000 vestits d'època, però en seran molts més pel coneixement que tenim de modistes i entitats', ha afegit Tomàs.