L'Ajuntament i els comerciants del Vendrell fan front comú contra els 'top manta'

font: Redacció Tinet

publicat: 14-08-2009

L'Ajuntament i els comerciats del Vendrell han demanat aquest dimecres al migdia 'ajuda urgent' davant l'increment 'desmesurat' de venedors 'top-manta' al passeig marítim de Coma-Ruga, al Vendrell. D'aquesta manera, la regidora de Turisme, Platges i Comerç, Àngels Turdiu, i el de Governació, Raül Buira, han explicat a l'ACN que la situació està arribant a 'punts incontrolables', fet que provoca 'molta impotència des de l'administració local'.

Un agent fent tasques de vigilància  Ambdues regidories han dit que 'entenen el malestar dels comerciants legals que paguen els seus impostos i veuen com centenars d'indocumentats vénen producte falsificat davant dels seus comerços'. Raül Buira ha explicat a l'ACN el procediment que s'està utilitzant davant aquest 'problema'. Segons Buira, l'equip de Policial Local del Vendrell està formada per unes 100 persones dividides en tres torns -matí, tarda i nit- de 25 agents. El quart torn permet el descans dels altres policies. El regidor de Governació ha detallat que aquestes 25 persones han de cobrir 'totes les necessitats d'un municipi' de prop de 35.000 habitants que a l'estiu arriba als quasi 120.000 per la gran quantitat d'estiuejants provinents de diferents punts del país.

Tot i l'organització, Buira ha detallat que 'necessiten de més ajuda per part dels Mossos i de les autoritats polítiques del territori per fer front a aquesta situació'. Segons el regidor 'cal exercir pressió' perquè el Departament d'Interior, a través dels Mossos, i la subdelegació del govern de l'Estat, amb la Policia de l'Estat, puguin 'intervenir de manera contundent i acabar amb aquesta mala imatge del turisme del Vendrell'. En aquest sentit, Buira ha detallat que l'important 'no és tant anar al venedor ambulant però sí intervenir policialment la font originària i les naus on s'emmagatzemen els productes falsificats'.

Des de la regidoria de Governació han explicat que 'es tem' que, si no hi ha una solució a aquesta problemàtica, aquest fet 'pugui generar un conflicte molt important a nivell social'. 

Des de principis de temporada, la Policia del Vendrell ha decomissat prop de 16.000 articles i s'han fet múltiples detencions. Malauradament, cinc agents de la Policia Local han resultat ferits en aquestes intervencions a causa d'incidents amb els venedors i amb els mateixos turistes que els defensen. 

Buira ha explicat que el tipus de venedor top-manta és 'diferent' des de fa uns anys. Segons el regidor, en aquest cas s'està parlant de 'màfies organitzades' que tenen un 'sistema molt estructurat d'actuació'. Segons ha detallat, els venedors arriben a Coma-Ruga a través del tren de rodalies o del mateix peatge de l'AP-7 en diferents cotxes. Un cop allí, reben el material i el posen a la venda. Un segon equip estaria 'de manera constant, pendent' de la Policia o dels Mossos per donar l'alerta en cas de detectar presència policial.

És en aquest moment quan al passeig marítim 'es poden veure corredisses i com els venedors no legalitzats corren al llarg de la platja', ha detallat Buira. Els prop de set quilòmetres de platja que té la zona fan molt difícil poder seguir-los ja que els venedors estan repartits al llarg de la costa, ha conclòs el regidor.

Pel que fa als comerciants del Vendrell i de les Platges de Coma-Ruga, el seu president, Joan Amell, ha dit que cal exercir una 'tasca de conscienciació' perquè la gent no entri a formar part d'aquest tipus de compres ja que afecten 'molt directament' als propietaris de locals que sí paguen els seus impostos, lloguer de l'espai i la seguretat social dels seus treballadors. 

Amb relació al perquè hi ha aquest augment de comerç il·legal a Coma-Ruga però no a localitats veïnes com Calafell, Cunit o fins i tot a altres punts de la Costa Daurada com Cambrils o Salou, Joan Amell ha dit que una possible explicació recauria en la 'facilitat de comunicació' que hi ha per arribar al Vendrell ja sigui a través del tren o dels vehicles propis.

En tot cas, Amell i Buira també han criticat la doble moral dels turistes. Segons el president i el regidor, 'si no hi hagués un comprador, no hi ha hauria venda' i, per altra, davant de les actuacions policials, 'els mateixos turistes que defensen els venedors són els primers que després regategen els preus a l'hora de comprar una bossa de mà, un CD o una samarreta'.

Des del Centre d'Iniciatives i Turisme de Vendrell (CIT), el seu president, Juan Jesús Espina, ha insistit que 'cal que el govern local actuï i faci complir la normativa' però en cap cas s'ha oblidar la 'vessant humana' amb què viuen aquestes persones. Segons Espina, per poder resoldre la situació caldria que hi hagués una legalització de l'activitat, del material de venda així com de les persones que es dediquen a aquest tipus de comerç.

Els top-manta opinen
L'ACN ha pogut parlar directament amb els venedors ambulants. Tot i que avui no arribaven a la quantitat de 350 com són en cap de setmana, han explicat que, alguns d'ells, estarien disposats a pagar els prop de 400 euros que costa el permís per poder vendre de manera legal, a tipus de venedor ambulant.

Els venedors han dit que, tot i haver demanat aquesta autorització a principis de maig, l'Ajuntament els hi va donar per resposta una negativa al·legant que 'no hi havia més permisos disponibles per falta d'espai'.

Davant d'aquesta situació, els venedors han explicat que ells 'necessiten viure, menjar i tenir diners'. De no poder vendre, tot i que sigui de manera il·legal, es veurien 'obligats a robar', cosa que molts d'ells no volen.

Els venedors han afirmat pagar prop de 600 euros per cada sac amb diferent tipus de material. Segons els 'top-manta', un dia bo poden guanyar prop de 40 o 50 euros.